Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

40 resultaten


ID: 54865 | Bouwkundig element

Hoeve

Zevekotesteenweg 6 (Middelkerke)
Aan de weg gelegen hoeve met deels aaneengesloten lage verankerde en meestal witgekalkte bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, opgesteld rondom een deels gekasseid erf met resten van bakstenen stoepen en door middel van muur afgesloten vaalt. Sier- en moestuin ten zuidwesten. Ten zuiden, sporen van omwalling confer reliëf. Drenkplaats ten westen. Boerenwoning uit de 18de eeuw van twee traveeën + twee opkamertraveeën onder doorlopend zadeldak. L-vormige stalvleugel - in kern teruggaand tot de 18de eeuw of het eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 34341 | Bouwkundig element

Restanten van het Kasteel Wulfsdonk

Terwesttragel 2 (Moerbeke)
Voormalig Kasteel Wulfsdonk, later Zamans Kasteel, heden buitenverblijf in een landelijk gelegen kasteelpark met vijver, resten van de vroegere walgrachten en bijbehorende dreven. Van belang als in oorsprong laatmiddeleeuws omgracht kasteelgoed. Van het Zamans kasteel bleef enkel het sierlijke ijzeren toegangshek met aansluitend hekwerk aan twee uitgewerkte hardstenen hekpijlers bewaard.


ID: 300818 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel van Harcourt met park

Maurits Noëstraat 99 (Oud-Heverlee)
In 1828 brak Joseph Braeckmans, burgemeester van Oud-Heverlee het 17de- of 18de-eeuwse gebouwencomplex op de voormalige feodale burchtmotte helemaal af om er een villa en een koetshuis te bouwen. In de helling achter het kasteel, is een bakstenen keldergewelf bewaard. Omgrachte site, nu met informele beplanting met vooral moerascipressen uit de jaren 1920.


ID: 27101 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Einestraat 19 (Oudenaarde)
Brouwerswoning van de Brasserie O. Liedts, met vroegere brouwerijgebouwen achteraan palend aan de nu gedempte Burgschelde; waterput gelegen in haar bedding. Art-nouveaugetint herenhuis van vier traveeën en drie bouwlagen, heden onder plat dak, gebouwd in 1910 naar ontwerp van architect A. Vossaert. Imposante lijstgevel van bak- en natuursteen onder overstekende houten kroonlijst op modillons.


ID: 27089 | Bouwkundig element

Stadswoning gedateerd 1672

Einestraat 1C (Oudenaarde)
Onderkelderd rijhuis van 1672, recent gerestaureerd. Heden geelgeschilderd verankerd huis in traditionele bak- en zandsteenbouw; vier traveeën en twee bouwlagen vooraan onder zadeldak en haakse achterbouw met puntgevel. Overkragende bovenverdieping met tudorbogen op voluutconsoles in laatgotische stijl.


ID: 27103 | Bouwkundig element

Herenhuis met achterhuis

Einestraat 23 (Oudenaarde)
Imposant herenhuis met bewaarde gewelfde kelder en oude achtergevel van een vroeger achterhuis uitziend op de Burgschelde. Classicistische voorgevel van vijf traveeën en oorspronkelijk twee, heden drie bouwlagen en attiekbekroning onder mank zadeldak, uit eind 18de-, begin 19de eeuw. Achtergevel met sporen van bak- en zandstenen kern van het vroegere achterhuis, onder meer met bewaarde ontlastingsbogen, opklimmend tot de 17de eeuw.


ID: 27111 | Bouwkundig element

Winkelhuis

Einestraat 36 (Oudenaarde)
Diephuis met zeer oude kern, mogelijk opklimmend tot de 16de eeuw, oorspronkelijk met tuitgevel, in 1937 verbouwd tot traditionele bak- en zandstenen trapgevel van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak en winkelpui op de begane grond.


ID: 27117 | Bouwkundig element

Drie  classicistische stadswoningen

Einestraat 44-48 (Oudenaarde)
Twee diephuizen met behouden voorpuntgevels en oude, minstens 17de-eeuwse kern, aangepast in de loop van de 20ste eeuw. Verankerde gecementeerde gevels van drie en vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, nummer 44 gedecapeerd en geschilderd maar met behouden 18de-eeuws achterhuis van zeven traveeën en één bouwlaag.


ID: 27143 | Bouwkundig element

Hotel Restaurant De Zalm

Hoogstraat 2-4 (Oudenaarde)
Neoclassicistische bepleisterde en geschilderde voorgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen onder laag zadeldak, doorlopend met het hoekhuis en daterend uit midden 19de eeuw en toen reeds Den Zalm genoemd. Mogelijk oude kern, onder meer uitgebreid in 1907. Overwelfde kelder met tongewelf in Doornikse steen, opklimmend tot de 13de tot 14de eeuw. Drie linkse traveeën, voorheen café In de Rooden Hoed, met vier bouwlagen onder doorlopend zadeldak en aflijnend hoofdgestel.


ID: 27235 | Bouwkundig element

Herberg en brouwerij Den Baes

Markt 17 (Oudenaarde)
Oorspronkelijk diephuis met twee bouwlagen en voorpuntgevel met poort in rechter travee. Heden lijstgevel met 19de-eeuwse structuur met bewaarde oudere kern en aangepaste gecementeerde voorgevel van 1934 met typische art-decomotieven.