86 resultaten
ID: 308487 | Bouwkundig element
Wenduinesteenweg (De Haan)
Duitse radarstelling uit de Tweede Wereldoorlog met bewaarde militaire infrastructuur, waaronder bunkers, opgericht in het steunpunt Blücher III. Na de oorlog fungeerde de site als communicatiecentrum voor de Belgische Zeemacht, wat leidde tot nieuwe infrastructuur en aanpassingen aan de bestaande.
ID: 48240 | Bouwkundig element
Noordlaan 21 (Dendermonde)
Het plan voor een grote bomvrije kazerne dateert van 1827. De werken naar ontwerp van de Nederlandse kapitein - ingenieur Cornelis Alewijn waren voltooid op 27 augustus 1830. Het hoofdgebouw van de infanterie- en artilleriekazerne is twee bouwlagen hoog en telt veertien traveeën. Na de Tweede Wereldoorlog werd de bedekking met aarde verwijderd en vervangen door een reeks lage daken. De gebouwen aan de zuidelijke afsluitingsmuur dateren uit de Belgische periode, eind 19de eeuw, en waren bestemd voor de onderofficieren van de artillerie en de infanterie.
ID: 48867 | Bouwkundig element
Sas 32, 36-38, 39 (Dendermonde)
Bastion IX werd in de Hollandse periode aangelegd als onderdeel van de verdedigingsgordel rond Dendermonde en de Wellingtonbarrière, in de Belgische periode, volgens cartografisch materiaal tussen 1857 en 1879, uitgebreid met een kazemat, een patronenfabriek en een drietal hangars. Van deze uitbreidingscampagne bleven de kazemat en de patronenfabriek behouden.
ID: 48870 | Bouwkundig element
Winningstraat 50 (Dendermonde)
Na 1876 werd gestart met de aanleg van drie vooruitgeschoven batterijen op een afstand van circa 2000 meter voor de omwalling van Dendermonde. Deze batterijen werden officieel aangelegd om de verdwenen lunet in de voorgracht van de Dendermondse vesting te vervangen. Batterij 2, met sergeantenwoning, kazemat en poortgebouw. Batterij nummer 2 uit 1886 bewaart volledig zijn oorspronkelijke aanleg. De batterij en de omwalling zijn begroeid met bomen en struikgewas. De tegenoverliggende sergeantenwoning wordt bewoond en werd met een rechtervleugel en een kleine linkeruitbouw uitgebreid. Op het kunstmatige eilandje ligt het voormalige hoofdgebouw dat intact behouden bleef.
ID: 48868 | Bouwkundig element
Zuidlaan 36-38 (Dendermonde)
Bomvrij arsenaal van de vesting Dendermonde in de Wellingtonbarrière. Het bomvrij arsenaal op de huidige Zuidlaan, aan de vestingkant beschermd door de bastions VI en VII, werd gebouwd circa 1828 en is dwars ingeplant op een ommuurd terrein.
ID: 126646 | Bouwkundig element
Allerheiligenberg 42, Antwerpsestraat, Fort Leopold, Leuvensestraat (Diest)
Historisch dient de vesting van Diest gesitueerd in het kader van de nationale defensiepolitiek waarbij Diest een spilfunctie kreeg toebedeeld bij de verdediging van de pas opgerichte Belgische staat.
ID: 78571 | Bouwkundig element
Houtlandstraat 8 (Diksmuide)
Gebouw, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken door de Duitse bezetter achter de derde Duitse linie als 'oorlogscasino' of 'officierenmess' met ontspanningsruimte en cinema voor de militairen. Er zou ook regelmatig een mis opgedragen zijn.
ID: 20194 | Bouwkundig element
Charles de Kerchovelaan, Eekhout 5, Gaspar de Craeyerstraat, Kattenberg 4, Kunstlaan (Gent)
Enorm militair complex in eclectische stijl naar ontwerp van architecten Modeste De Noyette en Otto Geerling, gebouwd tussen 1902 en 1906 op de plaats van de vroegere infanteriekazerne van de Kattenberg, gesloopt eind 19de eeuw. Verschillende gebouwen ingeplant op vijfhoekige plattegrond begrensd door de Caspar de Craeyerstraat, Kattenberg, Kunstlaan, Charles de Kerchovelaan en de Eekhout. Ware vestingsbouw van bak- en natuursteen op zware breukstenen plint en met overvloedig verwerking van hardsteen.
ID: 25213 | Bouwkundig element
Kouter 29 (Gent)
Het gebouw, bedoeld voor het onderbrengen van de keizerlijke wachttroepen, werd opgetrokken in 1738-39 onder leiding van Bernard de Wilde, nadien onder David 't Kindt. Na aankoop in 1899 van het rechts aanpalend huis met voorgevel uit 1874-75, werden door stadsarchitect Van Rysselberghe plannen gemaakt om beide gebouwen te verbinden en herinrichten tot nieuwe Handelsbeurs.
ID: 307161 | Bouwkundig element
Krijgslaan 281 (Gent)
In de jaren zestig en de eerste helft van de jaren zeventig liet de rijksuniversiteit Gent voor de Faculteit Wetenschappen een campus bouwen op de voormalige militaire terreinen De Sterre aan de Krijgslaan. Het ontwerp was in handen van ingenieur-architecten die aan de universiteit verbonden waren. De belangrijkste ontwerper was Jules Trenteseau