Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

61 resultaten


ID: 78768 | Archeologisch geheel

Fort Sint-Job

Fort Sint-Donaas (Damme)
Ondergrondse resten van "Fort Sint-Job", bewaard in het akkerland ten westen van de gelijknamige hoeve op nummer 10. Fort Sint-Job werd vanaf 1604 opgeworpen in opdracht van Velasco ter verdediging van de stad Damme tijdens de dreigende inval van de Staatse troepen. Het fort controleerde de Nieuwe Sluis van de Watering Zuid-over-de-Leie.


ID: 78905 | Archeologisch / Landschappelijk element

Redoute Verbrande Fort

Romboutswervedijk (Damme)
Het "Verbrande Fort", een redoute die tijdens de Spaanse Successieoorlog werd aangelegd, in de tweede helft van 1703. Voor de aanleg van het fort diende de weg op de Romboutswervedijk verlegd en vervangen te worden door de "Nieuwe Wegh". De redoute was aangelegd ten westen van de dijk op de plaats waar een hevel onder de dijk stak, die toeliet het gebied ten westen van de dijk en ten noorden van de Zoete Vaart te inunderen. De naam van het fort naar de houten uitkijktoren binnen het fort die door brand vernield werd.


ID: 78921 | Archeologisch geheel

Fort van Damme

Vriezeganzenstraat (Damme)
Gelegen op de zuidelijke hoek van de straat met de Damse Vaart. Redoute van het op Koolkerke gelegen Fort van Beieren, samen gerealiseerd in 1705. Het fort verloor zijn betekenis na afloop van de Oostenrijkse Successieoorlog, maar bleef goed bewaard tot het einde van de 18de eeuw.


ID: 126646 | Bouwkundig element

19de-eeuwse verdedigingsgordel Diest

Allerheiligenberg 42, Antwerpsestraat, Fort Leopold, Leuvensestraat (Diest)
Historisch dient de vesting van Diest gesitueerd in het kader van de nationale defensiepolitiek waarbij Diest een spilfunctie kreeg toebedeeld bij de verdediging van de pas opgerichte Belgische staat.


ID: 2671 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Fort van Duffel

Mechelsebaan (Duffel)
Hybride fort in baksteen en beton (7ha) gebouwd tussen 1886-1891 in de buitenste fortengordel rond Antwerpen. Het fort verdedigde de spoorlijn Brussel-Antwerpen. Daarom wordt het vaak ook spoorwegfort genoemd.


ID: 12948 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Fort 5

Jacob de Roorestraat (Edegem)
Fort 5 maakt deel uit van de Brialmontvesting – de fortengordel rond Antwerpen, opgericht in de 19de eeuw. De gracht en wal rondom het fort zijn grotendeels bewaard gebleven.


ID: 70282 | Landschappelijk element

Fort de Cnocke

Ieperleedijkstraat (Houthulst), Knokke (Lo-Reninge)
Fort de Cnocke, zie Ferrariskaart van 1770-1778. Geheel van landschappelijke sporen in de onmiddellijke omgeving van de samenvloeiing van de IJzer en de Ieperlee als resten van een 17de-eeuws fort dat op het einde van de 18de eeuw werd geslecht.


ID: 13321 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Fort van Kapellen

Fortsteenweg (Kapellen)
Het fort van Kapellen (13 ha) is het oudste betonnen pantserfort van de vesting Antwerpen, gebouwd tussen 1893-1897, met de verdediging van de spoorweg Antwerpen - Roosendaal tot doel.


ID: 13390 | Bouwkundig element

Fort van Ertbrand

Oude Galgenstraat (Kapellen)
Fort Ertbrand is een betonnen pantserfort van de buitenste fortengordel rond Antwerpen, gebouwd in de periode 1906-14. Naar een infanteriesteunpunt omgevormd in de jaren 1930. Gedeclasseerd in 1947.


ID: 135129 | Landschappelijk geheel

Het Zwin met Hazegraspolders, Koningsbos, Willem-Leopoldpolder, Oud Fort Isabella en Cantelmolinie

Knokke, Westkapelle (Knokke-Heist)
Deze gebied omvat de kustduinen tussen Het Zoute en Cadzand-Bad met het slikken- en schorrengebied van Het Zwin en de aansluitende Zwinbosjes, het Koningsbos, de achterliggende Oude en Nieuwe Hazegraspolder, Willem-Leopoldpolder en de fortificaties van het Oud Fort Isabella en de Cantelmolinie.