63 resultaten
ID: 301536 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Brabantdam, Filips van Arteveldestraat, Groene Ooie, Keizer Karelstraat, Lange Violettestraat, Nieuwebosstraat, Sint-Annaplein, Zuidstationstraat (Gent)
Het vroegere landelijk karakter van de Overschelde en de zogenaamde Hoye werden, na de aanleg van het Zuidstation in 1837, omgevormd tot een moderne stadswijk, door middel van brede lijnrechte straten verbonden met de oude stadskern en voornamelijk convergerend in het Jacob Van Arteveldeplein, sinds 1981 Sint-Annaplein genaamd. Het vierhoekig plein, zou tussen 1841-1845 ontworpen zijn door L. Roelandt, de toenmalige stadsarchitect. Het centrale gedeelte van het plein werd ingericht als een openbare groenzone met paden en met bomen en struiken beplante perken.
ID: 212459 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Edward Pynaertkaai (Gent)
Dit parkje omvat een compositie van verschillende elementen, die een oorlogsgedenkteken vormen, ingehuldigd op 29 juni 1952 en naar ontwerp van de Gentbrugse kunstenaar Pierre Bourgeois. Men herdenkt er gefusilleerden en politieke gevangenen die in concentratiekampen omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
ID: 301525 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Gefusilleerdenstraat (Gent)
Het executieoord van Oostakker ligt aan een munitiedepot van het Belgisch leger dat in 1938-1939 werd opgericht. Het executieoord werd begin september 1944, tijdens de bevrijding, ontdek. Het raakte vanaf 1945 in de vergetelheid. De oprichting van het herdenkingsoord ging pas van start in 1950. Binnen het herinneringspark werden een praalgraf en een groot altaar opgericht. Tussen 1953 en 1956 werden de bronzen beelden van de Gentse beeldhouwer Geo Vindevogel geplaatst.
ID: 301349 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Gentstraat, Groenstraat, Onze Lieve Vrouwdreef, Onze Lieve Vrouwstraat (Gent)
Het bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes te Oostakker werd gesticht in 1874 met typisch radiaal geplande aanleg van dreven en halfcirkelvormige ommegang met ten zuiden de neogotische basiliek van 1875-77, ontworpen door Van Hoecke-Peeters.
ID: 134245 | Landschappelijk element
Muinkpark (Gent)
Stadspark aangelegd in landschappelijke stijl met centrale vijver en bomenbestand met erfgoedwaarde. Restant van de voormalige Gentse dierentuin.
ID: 212428 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Offerlaan (Gent)
Hier bevond zich tijdens de Eerste Wereldoorlog een terechtstellingsoord. Ter ere van degenen die hier sneuvelden, werd achteraf dit herinneringspark ingericht, initiatiefnemers waren de stad Gent en de wijkafdeling van de NSB; 11de wijk.
ID: 134583 | Landschappelijk element
Kroonwinningstraat (Hasselt)
Parkje in landschappelijke stijl uit de tweede helft van de 19de eeuw, aangelegd bij de Kroonwinning, een oude site, die naast de boerderij ook een herenhuis bezat.
ID: 134618 | Landschappelijk element
Toekomststraat (Hasselt)
Nieuwe aanleg uit de jaren 1990 met behoud van de oude bomen van een 19de-eeuws villaparkje, nu stedelijk park.
ID: 46667 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Dreef (Hoogstraten)
Bedevaartspark aan de westzijde van de Dreef, tegenover het kapucijnenklooster.
ID: 126651 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Rijselstraat (Ieper)
Van de Vaubanvestingen, uitgebouwd op 14de-eeuwse kern, resten twee derden van de gebastioneerde binnenversterking met gracht en drie halve manen, fragmenten en/of tracé van het buitenwerk, en sporen van een oorspronkelijk overstromingsgebied. Naoorlogse inbreng van nieuwe constructies in plaats van verdwenen stadspoorten, waaronder het bekende Britse oorlogsgedenkteken door R. Blomfield als poortgebouw ontworpen ter vervanging van de vroegere Menensepoort. De beboomde natuurwandeling naar ontwerp van L. Fuchs sluit aan bij een in de 19de eeuw ontstane "promenade"-traditie.