419 resultaten
ID: 81571 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Reigemstraat, Schellebellestraat (Anzegem)
Kapel van "1954" zie datering in kruis, beschaduwd door twee lindebomen. Bedehuis van witbeschilderde baksteen op rechthoekige plattegrond.
ID: 133090 | Landschappelijk element
Reinstraat 2 (Anzegem)
Tegenover de erftoegang, die in oorsprong begeleid werd door twee welkomstbomen, staat een gekandelaarde linde. De boom staat in een weiland en wordt er door het vee opgezocht om zich te beschermen tegen de zon.
ID: 131318 | Landschappelijk element
Vossestraat 21 (Anzegem)
De hoeve is langs de straatzijde toegankelijk via een metalen poort met langs weerzijden een gekandelaarde linde als welkomstboom. Ook bij een tweede, zuidelijke erftoegang werden twee zomerlindes als welkomstboom aangeplant.
ID: 207867 | Bouwkundig element
Kasteelstraat 4 (Ardooie)
Van het tweede kwart van de 19de eeuw, op oudere site. Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen rondom een erf in losse verharding, toegankelijk via een ijzeren hek geflankeerd door twee gekandelaarde lindes. Eenlaagse roodbruine baksteenbouw onder pannen zadeldaken (nokken haaks op straat). Lager stalvolume met vernieuwde erfgevel. Ten zuiden de schuur met deels vernieuwde erfgevel en houten schuifpoort; westelijk wagenhuis en aanbouw onder lessenaarsdak. Ten oosten het voormalig bakhuis.
ID: 75454 | Bouwkundig element
Pleintje (Arendonk)
In de 19de eeuw opgetrokken ter vervanging van een oudere lemen kapel op een plaats die vanouds als sacraal werd aangeduid.
ID: 305854 | Landschappelijk element
Dorp (Assenede)
Twee bomenrijen van gekandelaarde paardenkastanjes van telkens 23 bomen sieren het dorpsplein van Bassevelde. De bomen zijn geplant met een tussenafstand van 8,5 meter in de rij, tussen de rijen is er een plantafstand van 12 meter met er tussenin een kasseiweg van circa 7 meter breed.
ID: 76272 | Bouwkundig element
Menneken 4 (Assenede)
Achterin, aan de splitsing van de toegangsweg tot het vroegere station en het oude molenpad ingeplant gebouw, verscholen achter een imposante zilverlinde. Oorspronkelijk café, gebouwd in 1898 door brouwer Ed. Aldeweireldt op de plaats van de oude herberg " 't Schuttershof" bij het station.
ID: 305855 | Landschappelijk element
Stoepestraat (Assenede)
Bij de grens tussen Evergem en Assenede staat een oude gekandelaarde linde. Naast de functie als grensboom was de boom waarschijnlijk ook nuttig als scherm, om het café en zijn bezoekers te beschermen tegen weer en wind.
ID: 130967 | Landschappelijk element
Noendreef 3 (Beernem)
Ten zuidwesten van de boerenwoning staat een gekandelaarde lindeboom die gezien zijn oriëntatie ten opzichte van het huis hoogst waarschijnlijk de functie heeft vervuld van schermboom. Op het moment van de inventarisatie in 2008 wist de negentigjarige bewoner, die reeds 60 jaar in het pand woont, te vertellen dat de boom vroeger nuttig was voor de honingproductie. Hij zei: "ze zetten er bieën in". Het is een zomerlinde met een stamomtrek van 359 cm (2008) en vormt nog een relict van de 18de-eeuwse aanleg bij het boerenerf.
ID: 300018 | Landschappelijk element
Koersel (Beringen)
In Hokselaar, een gehucht bij Koersel (Beringen), staan langs grasland bij een veldweg twee gekandelaarde lindes, waarvan één ondertussen afgestorven is. Uit topografische kaarten van de tweede helft van de 19de en eerste helft van de 20ste eeuw blijkt dat hier vroeger een hoeve stond. De twee lindes werden mogelijk aangeplant als welkomstbomen en zijn samen met een voormalige afsluitingshaag van haagbeuk het enige relict van de erfbeplanting.