188 resultaten
ID: 302714 | Landschappelijk element
Groenendaal 1-2 (Bilzen)
Dit landgoed in het Limburgse dorpje Waltwilder, nu een deelgemeente van Bilzen, kende een ontwikkeling die exemplarisch is voor menig kasteeldomein in Limburg. De namen van Loonse, later Luikse families als Joncholt, Elderen, Lamboy, Grady en Rosen zijn er mee verbonden.
ID: 130991 | Landschappelijk element
Kamp, Kasteelstraat (Bilzen)
De monumentale toegang vanuit het oosten werd aangelegd met een leilindendreef. De lijnaanplantingen bestaan uit zomerlinden en één enkele Hollandse linde. Alle bomen zijn op traditionele wijze in één verticaal vlak geleid en worden periodiek gesnoeid. De zuidelijke bomenrij bestaat uit 13 bomen, het noordelijke deel uit 12 bomen.
ID: 303263 | Landschappelijk element
Kasteelstraat 6, 10, 6A, Reekstraat (Bilzen)
De omgeving van de landcommanderij Alden Biesen en rentmeesterswoning werd sinds minstens de 17de eeuw verfraaid met siertuinen, parken, dreven en hoogstamboomgaarden.
ID: 303286 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Munsterbilzenstraat 28 (Bilzen)
De notabelenwoning, in 1909 gebouwd door dokter Spaas die er ook zijn praktijk hield, heeft een complexe plattegrond, twee bouwlagen op een verhoogde begane grond, drie brede traveeën en hoge leien schilddaken met puntgevels en een lagere bijbouw onder platdak met er tegenover het dienstgebouw. Tuin met mooi inrijhek, siervaas, bank, ijzeren prieel en enkele bomen uit de bouwtijd.
ID: 132464 | Landschappelijk element
Oudestraat 43 (Bilzen)
Deze haagbeuk (Carpinus betulus) bij een hoeve in vakwerkbouw heeft een opmerkelijke groeiwijze. Alle gesteltakken zijn in een verticaal vlak geleid. Hij heeft een laag gevorkte stam en de gekandelaarde kruin vormt een scherm dat de vakwerkhoeve en zijn aanhorigheden beschermt tegen extreme weersituaties. Het was een traditioneel gebruik om met beplantingen het vakwerk en strodaken te beschermen tegen hevige winden en regens. De boom is in het straatbeeld een beeldbepalend object en omwille van zijn grootte, groei- en beheervorm, uniek.
ID: 2499 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Mechelsesteenweg (Bonheiden)
Eenvoudige landelijke kapel uit de 17de - 18de eeuw, traditionele halteplaats op de bedevaartroute naar Scherpenheuvel en omgeven door zes lindebomen.
ID: 134281 | Landschappelijk element
Alfonsstraat 59 (Borgloon)
Kasteelpark in landschappelijke stijl uit 1872-1884 zonder vijver maar met kunstmatige grot. Geïntegreerde geometrische tuin uit de eerste decennia van de 20ste eeuw, mogelijk ontworpen door Jules Janlet en iets jongere rozentuin, aangelegd bij het kasteel.
ID: 134288 | Landschappelijk element
Fonteinhof 1-2 (Borgloon)
nterbellumtuin aangelegd in het ouder park bij het herenhuis van een historische, omwalde hoeve, met kern uit de 17de eeuw, waarvan de configuratie sedert de Ferrariskaart (1774-1775) nagenoeg ongewijzigd bleef. Bewaarde grachten.
ID: 133025 | Landschappelijk element
Eikevlietbaan 1 (Bornem)
De leibomenrij beschermd het woonhuis tegen de namiddag- en avondzon. Dit gebruik dateert nog uit de periode dat men op zolder, onder de dakpannen, de nacht doorbracht. De bomen hebben een takvrije stam die ongeveer even hoog is als de voorgevel van het huis. De takken zijn in een verticaal vlak geleid vanaf de onderste dakrand.
ID: 132602 | Landschappelijk element
Luipegem 189 (Bornem)
De toegang tot de parochiekerk van Branst wordt gevormd door een driehoekig graspleintje met toegangsdreef. Langs weerszijden van de toegangsdreef is een bomenrij van leilinden aangeplant.