2944 resultaten
ID: 33349 | Bouwkundig element
Hoekestraat 136 (Aalter)
Hoeve op omhaagd, begraasd erf met boomgaard en ijzeren toegangshek aan vierkante gewitte pijlers met dekplaat en rechts nis met heiligenbeeldje. Gerenoveerd boerenhuis van zes traveeën onder zadeldakmet oude kern uit de tweede helft van de 18de eeuw.
ID: 34810 | Bouwkundig element
Hulsdonkstraat 1 (Aalter)
Hoeve met losse bestanddelen op omgracht erf. Merkwaardige bakstenen pijlers met ijzeren hek en geflankeerd door linden. Boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Op noordhoek van erf, dienstgebouwtje, misschien met kern van vroegere woning. Ten zuidwesten, tegenover het ingangshek, ruime dwarsschuur onder zadeldak.
ID: 33398 | Bouwkundig element
Ijzeren Hand 21 (Aalter)
Schuin ingeplant boerenarbeidershuisje op het kruispunt met de Pierlalaweg, met omhaagde voortuin en fraai ijzeren hek tussen betonnen pijlers met bolornament.
ID: 34998 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteelstraat 26 (Aalter)
Het kasteel van Poeke, een waterkasteel in neoclassicistische stijl, bevindt zich een uitgestrekt park met verschillende dienstgebouwen en doorsneden door talrijke dreven. In kern dateert het kasteel van 1750, het werd aangepast in 1872. Het uitgestrekte kasteeldomein blijft herkenbaar als een laat 19de-eeuws adellijk landgoed met hier en daar een accent uit de 20ste eeuw.
ID: 33352 | Bouwkundig element
Kerkstraat 50 (Aalter)
Deze nieuwe fabriek werd opgetrokken in 1901 door de zoons Vande Walle. Oudste gebouwen achter de vroegere directeurswoning van geschilderde baksteen onder drie parallelle sheddaken en stookplaats onder puntgevel, uit begin 20ste eeuw. Later uitgebreid in verschillende fasen, onder meer in de jaren 1930 met een nieuwe directeurs- en conciërgewoning en een bureelgebouw.
ID: 34921 | Bouwkundig element
Kleitestraat 18-19 (Aalter)
De heerlijkheid van Varezele of Varizele was afhankelijk van het leenhof van Nevele en wordt de eerste maal vermeld in 1460. Het betrof reeds in de 17de eeuw een dubbele hofstede met twee woningen, twee schuren en twee stallen. Nummer 18. Hoeve met losse bestanddelen gelegen achter nummer 19 en toegankelijk via ijzeren hek tussen gewitte bakstenen pijlers, met boerenwoning, dwarsschuur en stallen met niskapelletje met heiligenbeeld.
ID: 33354 | Bouwkundig element
Kloosterstraat 75 (Aalter)
Iets achterin gelegen alleenstaand neogotisch getint huis uit het vierde kwart van de 19de eeuw, met voortuin afgesloten door fraai ijzeren hekken op bakstenen voet, met toegangshek tussen vierkante gemetste pijlers.
ID: 33363 | Bouwkundig element
Knesselaarsestraat 67 (Aalter)
Ver achterin gelegen hoeve ten zuiden van de Brugse Vaart op de grens met Sint-Maria-Aalter en oorspronkelijk rechthoekig omgracht. Heden toegankelijk via een lange notelarendreef en ijzeren hek tussen betonnen pijlertjes ten zuidoosten.
ID: 34820 | Bouwkundig element
Lotenhullestraat 1 (Aalter)
Begin 19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen op beboomd erf afgesloten met haag en ijzeren hek tussen bakstenen pijlers met vaasbekroning en gietijzeren wapenschildjes van het kasteel op de basis. Woonhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder schilddak. Ten westen, wagenhuis van drie traveeën onder zadeldak met poorten in rondboogarcade.
ID: 34636 | Bouwkundig element
Lotenhullestraat 106 (Aalter)
Gelegen aan de zogenaamd Krom- of Kranepoel en gebouwd of verbouwd in 1815. Bestaand uit een torenachtig gedeelte van twee bouwlagen met spitsboogvormige bovenvensters onder tentdak en een lagere aangebouwde woning van het boerenhuistype. IJzeren hek tussen bakstenen pijlers.