Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

667 resultaten


ID: 51959 | Bouwkundig element

Huis Bierkens

Markt 23 (Balen)
Halfvrijstaand herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, in kern opklimmend tot het eerste kwart 19de eeuw.


ID: 89097 | Bouwkundig element

Beernemse tricot-fabriek

Stationsstraat 79 (Beernem)
Thans leegstaand bedrijvencomplex bestaande uit een imposante schuur aan de straatzijde, een oprit voorzien van twee bakstenen pijlers waartussen een smeedijzeren hekwerk en de eigenlijke fabriek.


ID: 303282 | Bouwkundig element

Fabriek Scheppers

Albert Denystraat 2, Blijkveld, Emiel Debusscherstraat, Kapellerond 31 (Beersel)
De gebouwen van de textielfabriek Scheppers domineerden het dorpsleven van Lot vanaf het midden van de 19de eeuw tot het derde kwart van de 20ste eeuw. Nu nog getuigen ze op een beeldbepalende en overtuigende manier van de industriële geschiedenis van het dorp.


ID: 304410 | Bouwkundig element

Fabriek Van Ham

Zevenbronnenstraat 70 (Beersel)
Fabriek Van Ham opgetrokken net voor of tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Naamloze Maatschappij spinnerij en weverij Van Ham, kadastraal geregistreerd in 1915.


ID: 21426 | Bouwkundig element

Wolweverij

Eindekenstraat 43 (Beringen)
Productieruimte van één bouwlaag en vijf traveeën, door middel van muurankers gedateerd 1879. Stapel- en laadruimte: bakstenen constructie van twee bouwlagen, met poort en laaddeur.


ID: 84665 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouw van de spinnerij

Dorp 1B, 3A (Berlare)
Voormalig gebouw van de spinnerij en touwslagerij van de gebroeders Janssens. Overblijfsel van het grote familiebedrijf ook gekend als Janssens' fabriek. Van het voorheen langere fabrieksgebouw palend aan Dorp rest een aangepast gedeelte van zeven traveeën en twee bouwlagen, recent omgevormd tot een appartementsgebouw en uitgebreid met een zolderverdieping in mansardedak.


ID: 84666 | Bouwkundig element

Kantoor  van de jutefabriek Janssens

Dorp 5A (Berlare)
Overblijfsel van het kantoorgebouw van de voormalige spinnerij en touwslagerij Janssens en teruggaand op een vroegere woning in de zes rechter traveeën van een langer gebouw uit de periode 1914-1917. Bij de omvorming tot kantoor van de jutefabriek omstreeks 1930 werd het huis afgedekt met een schilddak en de voorgevel aangepast in art-decostijl en daarbij voorzien van een cementering.


ID: 84696 | Bouwkundig element

Hoeve

Gaver 51 (Berlare)
Aanvankelijk burgerhuis, nadien hoeve. Achterin, bij een knik in de straat ingeplante hoeve met een met gras begroeid voorerf, nu te midden van verkavelingen. Oorspronkelijke woning met aanhorigheden opgesteld in U-vorm, gebouwd in 1858. Diep rechthoekig erf met ten noorden lange L-vormige vleugel teruggaand op het vroegere bedrijfsgebouw met wagenhuis, omgevormd tot vijf huisjes.


ID: 84699 | Bouwkundig element

Burgerhuis met spinbaan

Hogeweg 11 (Berlare)
Alleenstaand burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1905 door fabrikant Gustaaf Van Den Berghe. Enkelhuis met lijstgevel opgetrokken uit oranjerode baksteen op een hardstenen plint. Achter de woning gelegen spinbaan, palend aan de perceelsgrens van de tuin bij nummer 9. Karakteristieke langgerekte lage bakstenen constructie van 18 traveeën met gesloten achterwand.


ID: 84725 | Bouwkundig element

Pompgemaal en leerlooierij Folchi

Schuitje (Berlare)
In 1862 werd een stoomwatermolen opgericht en onder leiding van ingenieur Theodoor Leysen slaagde het droogleggen van Berlare-Broek. In 1924 werd het machinehuis herbouwd en gewijzigd van bestemming tot een leertouwerij. Aansluitend werd er in 1925 er een nieuw en nu nog bestaand waterpomphuis tegenaan gebouwd. Pomphuis in rechthoekig bakstenen gebouw van twee verdiepingen onder plat dak, met de achterzijde aanleunend tegen het overblijvend deel van de voormalige leerlooierij Folchi.