Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

63 resultaten


ID: 304667 | Landschappelijk element

Spoorwegbedding lijn 58 Brugge-Maldegem-Eeklo

Assebroek (Brugge)
Door de Gemene Weiden loopt een half verhard fietspad dat is aangelegd op het voormalig tracé van de treinlijn Brugge-Maldegem-Eeklo die werd aangelegd in 1863. De spoorlijn werd een paar decennia terug opgegeven en opgebroken. De bedding kent nog een gebruik als recreatief pad. Langs het fietspad staan onder andere houtkanten met linde, meidoorn en esdoorn en elzenhakhout.


ID: 200970 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats Adinkerke met Brits ereperk

Heldenweg (De Panne)
Belgische militaire begraafplaats, aangelegd vanaf eind september 1914, als uitbreiding van het bestaande kerkhof van Adinkerke. De begraafplaats omvat ook een Brits militair ereperk. De gebogen voormuur is uitgewerkt in de vorm van een arcade met gekoppelde rondboogopeningen op hardstenen deelzuiltjes, met centraal een hogere toegangspoort onder puntgevel met tweeledig smeedijzeren hekken. De graven zijn doorgaans in dubbele rijen aangelegd.


ID: 78289 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats Keiem

Keiemdorpstraat (Diksmuide)
De Belgische militaire begraafplaats van Keiem is een verzamelbegraafplaats van na de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats, ingewijd op 12 juli 1925, heeft een ruitvormige plattegrond met vier symmetrisch aangelegde perken met dubbele rijen grafstenen. Toegang via een tweeledig smeedijzeren toegangshekken, gevat tussen twee arduinen pijlers.


ID: 301149 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk en pastorie Sint-Denijs met omgeving

Hogeheerweg, Kerkdreef, Kerkwegel, Loofblommestraat, Pastorijdreef (Gent)
De huidige neogotische Sint-Denijskerk met omringend ommuurd kerkhof, de omlopende kerkwegel en de halfverharde wegen Borluutpad en Pastorijdreef, de tegenover de kerk gelegen neogotische pastorie met pastorietuin, enkele voormalige brouwers- en bloemistenhuizen, typische 19de-eeuwse dorpshuizen en vroegere herbergen bepalen de oude parochiekern.


ID: 306449 | Landschappelijk element

Prelaatsdreef

Prelaatsdreef (Gent)
De Prelaatsdreef wordt op historische kaarten vermeld vanaf de Atlas der Buurtwegen (1841), als toegangsdreef tot het kasteel van Zwijnaarde. De Prelaatsdreef is een dubbele dreef in driehoeksverband, met langs weerszijden een langsgracht.


ID: 27002 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Rijvissche

Rijvisschestraat 3-9 (Gent)
Zogenaamd naar de Gentse familie Rijvissche, de oudst bekende eigenaars van het goed in de 12de-14de eeuw. Heden nog volledig omgracht kasteel met voormalige hovenierswoning, neerhof, hoeve en ingangspoort met lange toegangsweg met platanen vanaf de Rijvisschestraat. Het kasteel zelf is op zijn beurt nog eens omgeven door een binnenwal en slechts toegankelijk via een brug met drie bogen. De verschillende grachten worden gemarkeerd door bomenrijen.


ID: 308472 | Landschappelijk geheel

Moenebroek en dorpskom van Vloerzegem

Geraardsbergen, Ophasselt, Schendelbeke (Geraardsbergen), Hemelveerdegem (Lierde)
Het Moenebroek is een smalle vallei, ingesloten tussen hoger gelegen akkergronden. Het historisch halfopen landschap wordt gekenmerkt door natte graslanden, bronnen en kwelzones, moerasbosjes, ruigtes, een kleine valleisteilrand met daarop (trage) wegen en losse bebouwing die parallel aan de vallei liggen. De landbouwgebieden hogerop zijn merkelijk droger en worden in het noorden van het gebied veelal in gebruik genomen als akker. In het zuiden komen vooral graslanden voor, afgesloten door hagen en houtkanten.


ID: 41863 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Craeneveld met toegangswegen

Kraneveld 1 (Haacht)
Ruime omgrachte hoeve van het gesloten type met geïsoleerd bakhuis. Bewaarde gebouwen in traditionele stijl die hoofdzakelijk dateren uit de 17de eeuw. De hoeve wordt ontsloten door een netwerk van rechte wegen en ligt in een agrarische omgeving die ongewijzigd is sinds de 18de eeuw.


ID: 308075 | Landschappelijk element

Platanendreef

Platanendreef (Halle)
De Platanendreef in Hallerbos loopt vanaf het wegenkruispunt Achtdreven naar het noordoosten en krijgt hier het karakter van een holle weg. Het wegdek is half verhard maar heeft nog duidelijke restanten van een historische verharding met lichtgrijze onregelmatige natuursteenblokken. De Platanendreef wordt gekenmerkt door een kaarsrecht tracé en een strakke noordoost zuidwest oriëntatie. De naam Platanendreef verwijst vermoedelijk naar de boomsoorten die hier werden aangeplant tijdens de Arenbergperiode.


ID: 79445 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats Houthulst

Poelkapellestraat (Houthulst)
Belgische militaire begraafplaats, gelegen aan de rand van het "Bos van Houthulst". De begraafplaats is aangelegd in de vorm van een zespuntige ster. De voormuur wordt gekenmerkt door pilasters, arduinen balustrades, twee massieve pijlers en een smeedijzeren hek. Achteraan is er een perk met Italiaanse graven. Het geheel wordt getooid met opgaande bomen en bloemperken.