Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2019 resultaten


ID: 34931 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Kruis

Lodorp 66 (Aalter)
Neoromaanse parochiekerk met romaanse en gotische kern. Oudste kern, opklimmend tot de 12de eeuw, opgetrokken uit veldsteen. Na beschadiging in de 16de eeuw, hersteld en verbouwd in de loop van de 17de en de 18de eeuw. Koor hersteld begin 17de eeuw, schip in 1664 en koor in 1679 en 1757.


ID: 34645 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Cornelius

Markt (Aalter)
De kerk werd volledig heropgebouwd eind 15de en eerste helft van de 16de eeuw. Alleen de natuurstenen gevel van de zuidelijke transeptarm kan opklimmen tot de 12de-13de eeuw. Vernieling tijdens de godsdiensttroebelen, gevolgd door restauratie en wederopbouw in de loop van het eerste kwart van de 17de eeuw. In 1901-1903 werd de kerk onder leiding van architect J. Goethals vergroot met twee traveeën met een nieuwe westgevel en doopkapel.


ID: 35009 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Lambertus met kerkhof

Poekedorpstraat (Aalter)
Neoclassicistisch kerkje gebouwd in 1842, inwijding in mei 1844, ter vervanging van een gotisch kerkje met romaanse toren. In de loop der tijd verschillende malen hersteld. De plattegrond ontvouwt een driebeukige hallenkerk van vijf traveeën met westtoren, een rechthoekig koor van één travee met halfronde apsis en twee sacristieën. Ommuurd kerkhof omheen de kerk met graftekens van de kasteelheren van Poeke en een geheel aan graftekens die de 20ste eeuw overspannen.


ID: 34707 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Godelieve

Sint-Godelievestraat (Aalter)
Kerk gebouwd in 1938 naar ontwerp van architect A. Cocquyt in nieuwe woonwijk in omgeving van industriële complexen aan de brug over de Brugse Vaart; beschadigd tijdens beschieting in 1944, hersteld in 1964-65. Eenvoudige zaalkerk op rechthoekig grondplan met rechthoekig uitspringend portaal en recht afgesloten koor; ten zuiden en ten noorden aangebouwde sacristie en bergplaats. Ten noordwesten aangebouwde rechthoekige klokkentoren.


ID: 33409 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Medardus

Urseldorp (Aalter)
Ingeplant op een hoogterug in de westtip van een vermoedelijk tot de Frankische periode opklimmende driehoekige dries. Omringend kerkhof en ijzeren omheining verdwenen bij de verbreding van de Eekloseweg circa 1966.


ID: 34778 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand of Hulp der Christenen met kerkhof

Wingenestraat (Aalter)
Parochiekerk, omringd door omhaagd kerkhof en gebouwd in 1850-51 naar ontwerp van priester-architect Jan August Clarysse in neogotische stijl, één van de eerste neogotische kerken in Vlaanderen. Hallenkerk met driebeukig transeptloos schip van vier traveeën onder leien zadeldak met dakruiter, met polygonale koorafsluiting geflankeerd door driezijdige apsissen, sacristie en berging. Op het kerkhof staan manshoge kegelvormige taxusstruiken.


ID: 301318 | Archeologisch geheel

Primitieve parochie van Weerde

Diestse steenweg (Aarschot)
De primitieve parochie van Weerde is een archeologische site van een parochiekerk met aansluitende nederzetting waarvan de geschiedenis gemakkelijk kan reiken tot de Karolingische periode.


ID: 41464 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas

Diestsesteenweg (Aarschot)
Neoclassicistische kerk uit 1861-1868 naar ontwerp van A. Van Arenbergh. Hoofdaccent op de achthoekige kruising, die nochtans overstemd blijft door de westertoren.


ID: 41453 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Cornelius

Heldenstraat (Aarschot)
Kerk met drie 19de-eeuwse neogotische beuken ingelast tussen een ijzerzandstenen gotische toren en een transept voor het classicistisch getinte koor met vlakke sluiting.


ID: 41424 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Kard. Mercierstraat (Aarschot)
Belangrijk gotisch monument van ijzerzandsteen uit de Demerstreek met verwerking van kalksteen. Zetel van een seculier kapittel. Vermoedelijk begin 14de eeuw start van de bouw, onder andere gedenksteen in koorapsis uit 1337 met vermelding van Franse bouwmeester Jacob Piccart. Vermoedelijk werd in de eerste helft van de 15de eeuw de westerpartij afgewerkt.