45 resultaten
ID: 135407 | Landschappelijk geheel
Kemmel, Wijtschate, Wulvergem (Heuvelland), Hollebeke, Ieper, Voormezele, Zillebeke (Ieper), Mesen (Mesen), Zandvoorde (Zonnebeke)
Dit gebied omvat de bewaarde vestinggordel rond Ieper met de Verdronken Weiden en Zillebekebijver, de bossen rond 't Hoge en Zwarteleen, het domein De Palingbeek met het verwezen kanaal Ieper-Komen, de landbouwgebieden en bossen rond Voormezele, Sint-Elooi en Hollebeke en de Steenbeekvallei met de heuvelrug van Wijtschate-Mesen. Ook delen van de dorpskernen van Zillebeke, Voormezele en Wijtschate zijn opgenomen, evenals een deel van de stadskern van Mesen. Nabij de hoogste heuveltoppen komen brongebieden voor. Een groot deel van dit gebied behoorde tot het frontgebied van de Eerste Wereldoorlog, waardoor dorpen en hoeven vaak bestaan uit wederopbouwarchitectuur. Er komen talrijke oorlogsgedenktekens, militaire begraafplaatsen, bunkers en mijnkraters voor. Vanop de heuvelrij, de stadsvesten en enkele bijzondere gedenkplaatsen zijn er bijzondere vergezichten.
ID: 201030 | Bouwkundig element
Voormezelestraat 2B (Heuvelland)
Bayernwald is een Duitse oorlogssite uit de Eerste Wereldoorlog, bestaande uit een gerestaureerd loopgravenstelsel met bunkers en mijnschachten.
ID: 306465 | Archeologisch geheel
Zillebeke (Ieper)
De hoogte van Bellewaerde (Bellewaarde Ridge) is een westelijke uitloper van de Midden-West-Vlaamse heuvelrug, die van Wijtschate over Zillebeke in Esen verdwijnt in de kustvlakte. Eenmaal de bewegingsoorlog tot stilstand kwam en de troepen zich ingroeven, speelden dergelijke, strategisch goed gelegen locaties tijdens de Eerste Wereldoorlog een kapitale rol.
ID: 213503 | Bouwkundig element
Bargiestraat (Ieper)
De site 'Yorkshire Trench & Dug-out' is uitgebouwd rondom een opgegraven 'deep dug-out', waarvan de gangen en kamers door middel van dolomietpaden bovengronds weergegeven worden. Het tracé van de ondiepe loopgraaf uit 1915 wordt via een vlonderpad bovengronds weergegeven. Tegelijk werd een stuk loopgraaf van de 'Yorkshire Trench' uit 1917 gerenoveerd, aan de hand van A-frames, betonzakjes,.... en toegankelijk gesteld via treden. In de loopgraaf zijn de toegangen tot de 'deep dug-out' te zien.
ID: 308468 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Beukenhorstweg (Ieper)
In het huidige Hogebos, het vroegere Sanctuary Wood, zijn nog diverse kraters, (restanten van) betonnen militaire posten en spoorweginfrastructuur aanwezig, allen afkomstig uit de Eerste Wereldoorlog.
ID: 30866 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Canadalaan 26 (Ieper)
Herberg met museum en achterliggend bebost terrein met restanten van loopgraven en betonnen militaire posten uit de Eerste Wereldoorlog, daterend van 1916.
ID: 201174 | Bouwkundig element
Zwarteleenstraat (Ieper)
Hill 60 is één van de felst bevochten plaatsen in de ‘Ypres Salient’, een plaats die tijdens de Eerste Wereldoorlog maar liefst zeven keer van bezetter wisselde. De talloze gevechten, gasaanvallen en het dodelijke kat en muisspel in de ondergrond kostte het leven aan honderden Duitsers, Fransen en Britten, waarvan enkele tientallen hier wellicht nog steeds ergens begraven liggen. De site groeide uit tot een belangrijke gedenksite en heeft een hoge landschappelijke waarde, daar het gaat om een authentiek stuk oorlogslandschap, met talrijke obusputten, mijnkraters, (restanten van) bunkers en schuilplaatsen, loopgravenstructuren, enzovoort waarop ook enkele gedenktekens werden geplaatst.
ID: 307473 | Archeologisch / Bouwkundig / Landschappelijk element
Baron Paul Kronackerdreef, Georges Spelierlaan, Kalmthoutsesteenweg, Oude Galgenstraat (Kapellen)
Het Mastenbos in Kapellen bevat talrijke militaire sporen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, waaronder bunkers en loopgraven.
ID: 307717 | Landschappelijk element
Herentalsesteenweg (Kasterlee)
Tussen mei 1943 en september 1944 was in Herentals een afdeling luchtafweergeschut van het Duitse leger gestationeerd. Van deze FLAK-stellung (Flugabwehrkanone) bestaan tot op vandaag nog heel wat restanten. Ze liggen enigszins verstopt onder de bossen op de heuvelrug tussen Lichtaart en Herentals. Deze site is één van de best bewaarde voorbeelden van een luchtafweerstelling uit de Tweede Wereldoorlog in de Benelux.
ID: 308004 | Landschappelijk element
Zulzeke (Kluisbergen)
In het Hotondbos bij Ronse ligt een dubbele rij loopgraven met een lengte van in totaal 658m. Ze liggen op de rand van een brondal in dit reliëfrijke bos. De loopgraven zijn herkenbaar aan hun vorm en hun afgeronde traversen.