Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

337 resultaten


ID: 76248 | Bouwkundig element

Maalderij

Tingelhoek 9A (Assenede)
Korenmaalderij van circa 1923 gebouwd op de plaats van een gesloopte korenwindmolen. Aan de straat gelegen, gewit bakstenen maalderijgebouw met ijzeren schuifpoort en rondboogvensters. Goed bewaarde maalinrichting met twee steenkoppels met alle bijbehorende uitrusting. In 1956 werd de maalderij vergroot.


ID: 79266 | Bouwkundig element

Maalderij Molens 't Kind

Kaaistraat 18 (Avelgem)
Aan de kaai gelegen opslagplaats uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Twee parallelle beuken onder pannen zadeldak (nok evenwijdig aan de straat). Lijstgevel doorbroken door centrale puntgevel met laadluik.


ID: 79350 | Bouwkundig element

Molenaarswoning

Oudenaardsesteenweg 264 (Avelgem)
Molenaarswoning gekenmerkt door de fries en puntgevel met pseudo-vakwerk. Ten oosten opvallende maalderij met sierlijke windborden.


ID: 89150 | Bouwkundig element

Maalderij op site Oranjemolen

Beekstraat 111 (Beernem)
Enkel de nutsgebouwen zijn bewaard gebleven. Erlangs loopt een kasseiweg. Verankerde baksteenbouw van vier traveeën en één en een halve bouwlaag onder pannen zadeldak. Tegen het dak voorzien van een bakstenen geprofileerd lijstje. Poort met behouden I-balk. Twee muuropeningen zijn betralied. Dak doorbroken door een laadluik met eenvoudige houten bebording.


ID: 89206 | Bouwkundig element

Maalderij Van Hyfte

Bruinbergstraat 1 (Beernem)
Woonhuis en bedrijfsgebouwen van een voormalige maalderij. Van begin 19de eeuw tot 1960 binnen de familie Vanpoucke gebleven. Gebouwen gegroepeerd rondom een gekasseide binnenkoer en ingeplant op een groot perceel begrensd door de Tinhoutstraat.


ID: 200110 | Bouwkundig element

Puttenbergmolen en molenaarswoning

Pater Damiaanstraat 1-5, 3A (Begijnendijk)
De Puttenbergmolen, opgericht in 1847, is een bewaarde molenromp die teruggaat op een korenmolen, van het type bovenkruier, stenen bergmolen (beltmolen) met kettingkruiwerk. Voor de Eerste Wereldoorlog werd de molen verbouwd tot een mechanische maalderij. Ten oosten van de molen staat een vierkante bakstenen schoorsteen en ten zuidoosten de 19de-eeuwse molenaarswoning.


ID: 9987 | Bouwkundig element

Woonstalhuis met maalderij

Schoolstraat 92 (Berlaar)
Woonstalhuis met maalderij ter plaatse van de vroegere windmolen zogenaamde Dorekens molen, een houten standaard graanwindmolen, opgericht in 1787 en afgebroken in 1902.


ID: 84224 | Bouwkundig element

Maalderij en lijnkoekbrekerij Jacobs

Kerkstraat 48 (Berlare)
In 1902 aan de straat nieuw gebouwde woning door handelaar August Baeten- De Wilde. Door dezelfde eigenaar in 1909 op het achtererf uitgebreid met een lijnkoekbrekerij en in 1912 genoteerde vergroting van het huis naar achter toe. Het complex verkreeg daardoor zijn U-vormige aanleg. De lijnkoekbrekerij werd vervangen door een graanmaalderij. Achterin gelegen afzonderlijk eendelig laag bakhuisje deels uit baksteen en beton.


ID: 84720 | Bouwkundig element

Maalderij Vanden Berghe

Overheet 16 (Berlare)
Aan de straat ingeplante molenaarswoning uit 1923 met bijhorend agrarisch gebouwencomplex omvattende een links zijdelings aan het huis palende mechanische maalderij uit 1908 en lage in L-vorm achter de woning aanleunende stallen uit 1923.


ID: 17354 | Bouwkundig element

Groothof, Prosperhoeve en herenhoeve

Belgische Dreef 5-8, 7A (Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht)
Gebouwengroep als herenhoeve opgetrokken in 1851 door hertog Prosper van Arenberg na de indijking van de polder en bestaande uit woonhuis met haaks erop aangebouwd bedrijfsgebouw en twee grote langsschuren symmetrisch tegenover elkaar en twee paardenstallen, parallel aan het huis.