Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2943 resultaten


ID: 480 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Moorsel

Waterkasteel 1, 5 (Aalst)
Renaissancistisch waterslot met neerhof, gelegen in een ommuurd park in landschappelijke stijl op de zuidelijke flank van de Eksterenberg, door middel van rechte dreven verbonden met de Opwijksesteenweg en het dorp. Het waterkasteel werd gebouwd tussen 1521-1526 als slot van de heerlijkheid Moorsel, in opdracht van Carolus van Croy, abt van Affligem en later bisschop van Doornik. Het onderging meerdere restauratiecampagnes en sommige onderdelen werden heropgebouwd omstreeks 1908, bijvoorbeeld de westvleugel.


ID: 489 | Bouwkundig element

Herenhuis

Waverstraat 26 (Aalst)
Herenhuis, schuin ingeplant op een hoek met beboomde tuin, en bakstenen ommuring. Tweelaags dubbelhuis van vijf traveeën met mezzanino, onder schilddak, vermoedelijk daterend uit midden 19de eeuw.


ID: 34786 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte met kerkhof

Bellemdorpweg (Aalter)
Over de bouwgeschiedenis is weinig bekend. In de tweede helft van de 17de eeuw, na de vernieling tijdens de godsdiensttroebelen, heropgebouwd. Bij de restauratiewerken in 1879 kreeg de kerk een neogotisch uitzicht. Volledig uitgebrand in 1944. Gevolgd door wederopbouw in 1950, grotendeels naar het vroegere model, onder leiding van architect A. Bressers. Omringd door een ommuurd kerkhof afgesloten door fraai ijzeren hek. Rondom de kerk staan vijftien geschilderde bakstenen ommegangkapelletjes met de statiën van de Heilige Rozenkrans op doek, ingewijd in 1891, vernieuwd in 1955. Op het kerkhof staan graftekens van midden 19de eeuw tot het einde van de 20ste eeuw.


ID: 34625 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Corneliusparochie met tuin

Brevierweg 8 (Aalter)
Pastorie met ommuurde tuin gebouwd onder leiding van de gebroeders Eugeen en Louis Vuylsteke in 1847 op de plaats van de oude pastorie, daterend van 1616. Voortuintje met ijzeren hek en afsluiting tussen bakstenen pijlers. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 33334 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Willibrordusparochie met tuin

Drieselken 1 (Aalter)
Voorheen omgracht terrein met rode beukendreef naar de Kloosterstraat. Heden nog achterin gelegen gebouw in ommuurde, aangelegde tuin, palend aan het kerkhof. Imposant ijzeren toegangshek ten oosten van de kerk.


ID: 33352 | Bouwkundig element

Sigarenfabriek Vande Walle Frères

Kerkstraat 50 (Aalter)
Deze nieuwe fabriek werd opgetrokken in 1901 door de zoons Vande Walle. Oudste gebouwen achter de vroegere directeurswoning van geschilderde baksteen onder drie parallelle sheddaken en stookplaats onder puntgevel, uit begin 20ste eeuw. Later uitgebreid in verschillende fasen, onder meer in de jaren 1930 met een nieuwe directeurs- en conciërgewoning en een bureelgebouw.


ID: 34645 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Cornelius

Markt (Aalter)
De kerk werd volledig heropgebouwd eind 15de en eerste helft van de 16de eeuw. Alleen de natuurstenen gevel van de zuidelijke transeptarm kan opklimmen tot de 12de-13de eeuw. Vernieling tijdens de godsdiensttroebelen, gevolgd door restauratie en wederopbouw in de loop van het eerste kwart van de 17de eeuw. In 1901-1903 werd de kerk onder leiding van architect J. Goethals vergroot met twee traveeën met een nieuwe westgevel en doopkapel.


ID: 34975 | Bouwkundig element

Onderpastorieën

Pittemstraat 10-12 (Aalter)
Gekoppelde huisjes van elk vijf traveeën en één bouwlaag met voortuintje voorzien van ijzeren afsluiting op muurtje, daterend van 1889.


ID: 34976 | Bouwkundig element

School

Pittemstraat 2 (Aalter)
Gebouwen in U-vorm uit 1843 met ingesloten voortuin, afgesloten met ijzeren hekken op bakstenen muurtjes en tussen bakstenen pijlers. Later nog uitgebreide en gecementeerde gevels van twee bouwlagen en respectievelijk vijf, tien en zeven traveeën onder platte daken. Erachter gelegen ommuurde speelplaats van de school met groot later opgetrokken gebouw met kapel van negen traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Erachter gelegen park en moestuin.


ID: 35009 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Lambertus met kerkhof

Poekedorpstraat (Aalter)
Neoclassicistisch kerkje gebouwd in 1842, inwijding in mei 1844, ter vervanging van een gotisch kerkje met romaanse toren. In de loop der tijd verschillende malen hersteld. De plattegrond ontvouwt een driebeukige hallenkerk van vijf traveeën met westtoren, een rechthoekig koor van één travee met halfronde apsis en twee sacristieën. Ommuurd kerkhof omheen de kerk met graftekens van de kasteelheren van Poeke en een geheel aan graftekens die de 20ste eeuw overspannen.