81 resultaten
ID: 54630 | Bouwkundig element
Lepelemstraat 50 (De Haan)
Achterin gelegen hoeve "Gersthof" toegankelijk via een rechte, geasfalteerde oprit. Staat afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) met drie losstaande gebouwen binnen een rechthoekige omwalling.
ID: 86382 | Bouwkundig element
Otegemse steenweg 1-3 (Deerlijk)
Site bestaande uit woning en bedrijfsgebouwen aan de straat afgezet door muur geritmeerd door pijlers. Voormalige vestigingsplaats van de graan- en oliewindmolen "Vereeckens Molen", die in 1875 afbrandt. Volgens de kadastrale gegevens wordt in 1919 de in 1869 opgerichte paardenpletmolen (of rosmolen) deels afgebroken en vervangen door een "suikerdrogerij" of cichorei-ast en magazijn. De cichorei-ast en het magazijn worden uitgebreid in 1928. Ook het woonhuis wordt aangepast. In 1942 wordt het woonhuis opnieuw verbouwd en krijgt vermoedelijk haar huidig uitzicht. Dubbelhuis van baksteenbouw onder pannen schilddak.
ID: 78361 | Bouwkundig element
Kruiskalsijdestraat 31 (Diksmuide)
Achterin gelegen hoeve, in het landschap gekenmerkt door een doorlopende toegangsweg vanuit de Kruiskalsijdestraat naar de Moerestraat, afgezoomd met Canadese populieren die naar verluidt in 1946 werden aangeplant. De gekasseide bestrating van deze dreef gaat terug op een militaire weg die door de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog werd aangelegd. Als hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als achtvormige omwalling waarbij de westelijke helft - waarop de hoeve is ingeplant - gedeeltelijk werd gedempt. Duitse mitrailleurpost uit de Eerste Wereldoorlog op de hoevesite, waterput en betonnen pompsokkel met inscriptie '1915' in de weide.
ID: 33946 | Bouwkundig element
Stenenmolenstraat 21 (Evergem)
Site met een windmolen, rosmolen, huis en stallen gelegen op een met gras begroeid erf met kasseipaden, afgesloten met ijzeren hek. De windmolen, type grondzeiler op een lage molenberg, zou net zoals de rosmolen en molenaarswoning in 1798 zijn opgetrokken.
ID: 26299 | Bouwkundig element
Deinsesteenweg 104 (Gent)
Heden brede boerenwoning met ten zuiden ervan schuur en ernaast kleinere dienstgebouwen. Breedhuis van twee en vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, gevel daterend van 1828. Aan de zuidwestelijke hoek van de dwarsschuur aangebouwde achthoekige manegemolen, uit eind 19de eeuw. Ten noorden, dienstgebouw met horizontale planken beschieting van top.
ID: 21199 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kantienberg 5, 9, 9A-C, Sint-Pietersplein 9-12, 13-15 (Gent)
De Sint-Pietersabdij werd gesticht in de 7de eeuw door de Aquitaniër Amandus of een van zijn volgelingen. De abdij werd op korte tijd bijzonder machtig en verwierf ook buiten Gent grote bezittingen. De gebouwen getuigen van de verschillende bloei- en wederopbouwperiodes die de Sint-Pietersabdij doormaakte. We vinden er stijltechnisch romaanse, gotische, renaissance- en voornamelijk barokelementen in terug. Het gebouwencomplex wordt gedomineerd door de imposante abdijkerk, die vanaf 1629 in pure barokstijl opgetrokken werd en waarvan het ontwerp toegeschreven wordt aan Pieter Huyssens.
ID: 26483 | Bouwkundig element
Koningsdonkstraat 120 (Gent)
Omgrachte voormalige hoeve van het semigesloten type, gesitueerd in de zuidoostelijke hoek van het omwalde domein van kasteel Coninxdonck. Huidige witgekalkte bakstenen gebouwen onder pannendaken, volgens kadastergegevens daterend van voor 1830, doch door verscheidene latere aanpassingen; uitzicht van tweede helft 19de eeuw.
ID: 52001 | Bouwkundig element
Abdijstraat 75 (Gistel)
Hoeve met losse lage bestanddelen rondom een rechthoekig erf. Overwegend witgekalkte baksteenbouw boven gepekte plint. Boerenhuis ten zuiden van het erf, waarachter rosmolen en bakhuis.
ID: 75266 | Bouwkundig element
Tommenmolenstraat 18 (Grimbergen)
Het huidige complex bestaat uit een molen- en molenaarshuis op de noordelijke oever van de Maalbeek en verspreide dienstgebouwen rond een rechthoekig, deels gekasseid erf op de zuidelijke oever.
ID: 8902 | Bouwkundig element
Langdries 24 (Haaltert)
Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig erf. Gedeeltelijk versteende dwarsschuur in stijl- en regelwerk met lemen vullingen op bakstenen stoel. Gelijktijdig aangebouwd Sint-Franciscuskapelletje.