34 resultaten
ID: 51818 | Bouwkundig element
Reperstraat 59-61 (Izegem)
Erfoprit, achteraan op het erf voorheen houten droogloods. Aan "boomplein", dit is stapelplaats voor hout, resterende rails om hout naar zagerij te brengen. Het oudste gebouw is de voormalige zagerij met ingebouwde, deels behouden ronde schoorsteen. Sheddaken met houten gebint opgevangen door ijzeren colonnetten.
ID: 51877 | Bouwkundig element
Sasstraat 1 (Izegem)
Voormalig overweghuisje uit de jaren 1920, geïnspireerd door de Engelse cottagearchitectuur. Eenvoudige baksteenbouw, getypeerd door trapsgewijs opgebouwde voorgevel, onder hoogopgaand pannen (geknikt) zadeldak.
ID: 88755 | Bouwkundig element
Parkweg (Jabbeke)
De Stationsstraat wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een (voormalige) kazerne, teruggaand op het militaire park dat tijdens de Eerste Wereldoorlog ten zuiden van het station door het Duitse leger werd opgetrokken.
ID: 60896 | Bouwkundig element
Engelse Wandeling 2F, 2I-K (Kortrijk)
"Bouwcentrum de Pottelberg", voormalige pannenfabriek. Dieper in gelegen imposant bedrijf gesitueerd langs de spoorlijn Kortrijk-Moeskroen.
ID: 74743 | Bouwkundig element
Kapel ter Bede 119-121, Luipaardstraat 4-10 (Kortrijk)
Site van de voormalige N.V. Céramique et briquetteries mécaniques du Littoral, met bewaarde droogloodsen, opgevat als een beeldbepalend volume van twaalf parallelle beuken en gebouwd in 1928. Aansluitend ten oosten poortgebouw, overdekte brug en fabrieksschoorsteen. Verder zijn er nog restanten van de machinekamer en de voorbewerkingsruimte en opslagplaats voor klei, beide daterend van 1923 naar ontwerp van W. Vercoutere. De site omvat eveneens woningen, meer bepaald een conciërgewoning, een baanwachtershuisje en twee directeurswoningen.
ID: 51704 | Bouwkundig element
Statiestraat 179 (Lichtervelde)
Industrieel-archeologische site op plaats van vroegere houten staakmolen, zogenaamd "molen Devos" (1856-1919). Combinatie van drie landelijke bedrijfjes typerend voor de economische en technologische ontwikkeling van de eerste helft van de 20ste eeuw, voornamelijk uit het interbellum.
ID: 56629 | Bouwkundig element
Oudenburgsesteenweg 102 (Oostende)
Industriële vestiging van de voormalige "Union chimique belge", nu in verdeeld bezit van meerdere chemische groepen. Domein gevat tussen spoorweg Oostende-Brussel ten zuiden, de Stationsstraat ten oosten en het kanaal Brugge-Oostende (Oudenburgsesteenweg) ten noorden.
ID: 56660 | Bouwkundig element
Schorredijk (Oostende)
"Stutzpunkt Stene", een Duitse veldbatterij uit de Tweede Wereldoorlog op de site van een voormalige steenbakkerij, ingesloten tussen Schorredijk, Schorrestraat en Steensedijk. Samen met "veldbatterij Leffinge" deel uitmakend van een vooruitgeschoven (op drie kilometer van de kustlijn) linie van de Atlantikwall (1942-1944) die als zogenaamd landfront samen met het nabijgelegen anti-tankkanaal de havenstad Oostende tegen aanvallen vanuit het land moest beschermen.
ID: 56832 | Bouwkundig element
Stapelhuisstraat 1, Westkaai-Vlotdok (Oostende)
Koninklijk Stapelhuis. Alleenstaande opslagplaats, als enige overblijvende van een reeks van zes, waarvan de grondvesten worden begonnen in 1906; tegelijk worden twee treinsporen op de kade aangelegd. Pakhuis van twintig/vier traveeën en twee bouwlagen onder plat dak. De halfportaalkraan nr. 2 is de enige overblijvende kraan van de zes die in 1911 worden gemonteerd op de Westkaai van het Vlotdok en tot 1969 in werking bleven.
ID: 56819 | Bouwkundig element
Tijdokkaai (Oostende)
Zeewezendok, gegraven in 1875-1879, als onderdeel van een voorstel tot verbeteringswerken in een deel van de Voorhaven van 1869, onder meer de bouw van een vlotdok met een droogdok op een deel van de gronden van de vroegere vestingen.