Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

104 resultaten


ID: 78583 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hof Ter Heyde

Terheidedreef 1-7 (Diksmuide)
Kasteelsite Hof Ter Heyde, gelegen in bebost gebied en toegankelijk via de Terheidedreef. Het kasteel is opgebouwd uit vijf duidelijk te onderscheiden bouwdelen, namelijk de zuidelijke woontoren van circa 1350, het oostelijke hoofdgebouw en de noordelijke traptoren opklimmend tot de 15de eeuw, een westelijke voorbouw uit de tweede helft van de 19de eeuw, en een derde toren uit eind 19de eeuw. Bij het landhuis horen nutsgebouwen, uitgevoerd in rode baksteenbouw met een regionalistische inslag. Ten noorden aan de dreef ligt de laat 19de-eeuwse of vroeg 20ste-eeuwse boswachterswoning en aansluitend ommuurde moestuin met nutsgebouwen. Ten noordoosten van het centraal gelegen kasteel, laat 19de-eeuwse hoeve. Ten zuidoosten van het kasteel, laat 19de-eeuws koetshuis met stallingen en huis. Omringend park met restanten van walgracht, gazons, solitaire bomen en noordwaartse vista. Met dreven doorsneden bos ten noorden met bunkers uit WO I.


ID: 33804 | Bouwkundig element

Boswachterswoning

Droogte 149 (Evergem)
Voormalige boswachterswoning bij het Kasteel van Crombrugghe, vermoedelijk uit eind 19de eeuw, naar verluidt uitgebreid met één travee en voorzien van nieuwe voorgevel in 1948. Onderkelderd huis van één bouwlaag onder pseudomansardedak met drie dakvensters.


ID: 217004 | Bouwkundig element

Boswachterswoning

Bosstraat 80 (Gent)
De voormalige boswachterswoning bij het kasteel Schouwbroek is gelegen aan het toegangshek en de lindedreef naar het kasteel en is kort na het kasteel gebouwd vermoedelijk onder leiding van dezelfde architect, Achille Marchand, en wordt in het kadaster geregistreerd in 1908. Het villaatje van twee bouwlagen is opgetrokken in een architectuur met reminiscenties aan de cottagestijl.


ID: 26440 | Bouwkundig element

Boswachterswoning

Boswachterstraat 30 (Gent)
Hofstee van boswachter Bruneel, later ook herberg In de Nieuwe Wandeling. Kleine hoeve met losse bestanddelen en door haag omzoomd erf. Vlakbij de weg gelegen boerenwoning van het dubbelhuistype met drie traveeën onder zadeldak, van 1898.


ID: 47008 | Bouwkundig element

Boswachtershuis

Stationlei 44 (Grobbendonk)
Boswachtershuisje, in 1856 ingetekend op het kadaster op een voorheen onbebouwd perceel.


ID: 80070 | Bouwkundig element

Boswachterswoning van het kasteel Genenbroek

Catharinadal 1 (Hamont-Achel)
Alleenstaand diephuis van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met windborden, volgens uitbater daterend van 1905.


ID: 2548 | Bouwkundig element

Boswachterswoning Ter Laken

Hofdreef 5 (Heist-op-den-Berg)
Boswachterswoning van kasteel Ter Laken, gelegen binnen het kasteeldomein, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 39765 | Bouwkundig element

Boswachterswoning

Diestsebaan 2A (Herselt)
L-vormige bakstenen constructie van één bouwlaag onder haakse zadeldaken met dakvensters, uit het laatste kwart van de 19de eeuw.


ID: 39792 | Bouwkundig element

Priorij van Groenendaal

Duboislaan 1, Joannes Ruysbroeckweg 1 (Hoeilaart)
Het merendeel der gebouwen werd in 1825 gesloopt. Heden resten evenwel nog het in 1794 gebouwde priorskwartier en een overblijfsel van de kloosterkerk.


ID: 302942 | Bouwkundig element

Proefstation Waters en Bossen

Duboislaan 14-16 (Hoeilaart)
Ensemble van gebouwen met neotraditionele of cottage reminiscenties uit de eerste helft van de 20ste eeuw, gelegen ten noordwesten van de voormalige priorij van Groenendaal en ten zuiden van de voormalige oefenrenbaan.