Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

36 resultaten


ID: 25108 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Koestraat 32-38 (Gent)
Diephuis van vier traveeën en vier bouwlagen onder schilddak, met een bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel, opgetrokken in het vierde kwart van de 19de eeuw op de plaats van het gesloopt romaans steen zogenaamd Groote Ameede. Daarvan resteren nog een zijmuur van Doornikse steen en een gedeelte van de overwelfde kelder.


ID: 25111 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Koestraat 46, 46A (Gent)
Het burgerhuis gaat terug op een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode en vormentaal eigen aan de 13de eeuw en balkenlagen uit latere periode.


ID: 25148 | Bouwkundig element

De Lintworm en Krocht

Korenlei 24-26, Sint-Michielsplein 21 (Gent)
Oorspronkelijk romaans steen van circa 1200 opgetrokken uit Doornikse steen, waarvan enkel de onderbouw en de in 1909 herbouwde zijgevels verwijzen naar een vroegere vorm. Volgens archiefstukken werd in 1662 op de behouden romaanse onderbouw een traditionele bak- en zandstenen trapgevel opgericht, in de loop van de 19de eeuw verbouwd, maar in 1909 hersteld in 17de-eeuwse toestand met volledig vernieuwde topgevel en gebruik van nieuwe materialen; de romaanse gevels werden tegen de zijgevels heropgebouwd.


ID: 25153 | Bouwkundig element

Borluutsteen

Korenmarkt 7-8 (Gent)
Uitzonderlijk goed bewaard meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode en vormentaal eigen aan de 12de-13de eeuw waarvan het Steen tot in de nok bewaard bleef.


ID: 302280 | Bouwkundig element

Hof van Herzele

Lange Kruisstraat 2, Sint-Baafsplein 22-70 (Gent)
Het pand behoorde oorspronkelijk toe aan de heren van Herzele. De meerlagige middeleeuws panden opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode en vormentaal eigen aan de 13de eeuw, werden in de 18de eeuw aangepast naar de toenmalige smaak.


ID: 25393 | Bouwkundig element

Neogotisch burgerhuis met restant steen en stadsomwalling

Nederpolder 4 (Gent)
Het pand vertoont momenteel de uiterlijke kenmerken van een neogotisch dubbelhuis met schilddak maar gaat terug op een 13de-eeuws steen waarvan de gewelfde kelder met zuilen bewaard bleef. De achtergevel bleef eveneens bewaard. De huidige straatgevel is een reconstructie uit 1882 naar de toestand van het pand voor de grote verbouwing van 1560. Aansluitend bij het pand ligt een deel van de oude omwalling van de eerste portus van Gent, daterend uit het vierde kwart van de 10de eeuw.


ID: 25478 | Bouwkundig element

Wulfaert Vilainsteen en Hof van Schardau

Onderstraat 10 (Gent)
Het Hof van Schardau is een gotisch steen, volgens archiefstukken gebouwd circa 1540 door F. Van der Gracht. Einde 16de eeuw klooster der Rijke Claren, in 1623, samen met het zogenaamde Wulfaert Vilainsteen door de schepenen gekocht en ingericht als weeshuis voor meisjes zogenaamd Blauwe Meiskensschool. Circa 1902 werd de 18de-eeuwse Blauwe Meiskensschool afgebroken en in 1902 vervangen door het huidige schoolgebouw naar ontwerp van stadsarchitect Charles Van Rysselberghe.


ID: 25482 | Bouwkundig element

Ryhovesteen

Onderstraat 22 (Gent)
Oorspronkelijk steen uit de 13de eeuw, zogenaamd Braemsteen, aangepast in de 16de, 18de tot 19de eeuw. Voorgevel met trapgevel van vier traveeën met twee bouwlagen, opgetrokken uit Doornikse steen met recentere verankerde bakstenen geveltop. Achtergevel in Doornikse steen met trapgevel met zadeldakjes, uit de 13de eeuw. Overige gebouwen opklimmend tot de 16de eeuw: links bakstenen bijbouw met trapgevel, achterin gelegen stallen aan de binnenplaats en een diephuis met trapgevel, aanleunend links bij de voorgevel.


ID: 25671 | Bouwkundig element

Burgerhuis met achterhuis

Predikherenlei 3 (Gent)
Diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen met afgewolfde bedaking met dakkapel. Bepleisterde lijstgevel met Lodewijk XVI-inslag uit tweede helft 18de eeuw. Achterbouw vermoedelijk daterend uit 13de-14de eeuw en mogelijk te identificeren als het zogenaamde steen van de familie Nodenay.


ID: 25673 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Predikherenlei 5 (Gent)
Diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen met kelderverdieping onder afgewolfd dak. Hardstenen lijstgevel met Lodewijk XVI-inslag, volgens archiefstukken daterend van 1780. Achterbouw uit de 13de-14de eeuw van Doornikse kalksteen, onderdeel van grotendeels verdwenen 'steen'.