Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

34 resultaten


ID: 2114 | Bouwkundig element

Herberg

Heikant 7 (Puurs-Sint-Amands)
Aangepaste herberg van de wipschuttersgilde Sint-Sebastiaan.


ID: 75793 | Landschappelijk element

Schietstand Het Schijf

Hobrugstraat (Retie)
Reeds van vóór 1564 tot op heden locatie voor de schietwedstrijden van de gilde.


ID: 23861 | Bouwkundig element

Herberg De Beiaard

Grote Markt 21 (Roeselare)
Drie traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak (kunstleien). Lijstgevel van witgeschilderde baksteen. Licht uitkragende middentravee op de bovenverdieping uitlopend op een dakvenster met tuitgevel.


ID: 29060 | Bouwkundig element

Schutterstoren Sint-Sebastiaansgilde met villa

Sint-Pietersnieuwstraat 38 (Ronse)
Schutterstoren van de Sint-Sebastiaansgilde, in 1956 gebouwd naar ontwerp van architect Henri Cuvelier uit Ronse. Op de Ferrariskaart (1771-1778) was in deze omgeving reeds een wipweide met twee staande wippen aangeduid. Een villa uit 1942 naar ontwerp van Richard Cordier bij de schutterstoren werd, eveneens in 1956, ingericht als “Auberge Sint Sebastien”. Ook het oorlogsgedenkteken naar ontwerp van de Gentse architect Lelubre, met beeldhouwwerk van Geo Verbanck, verwijst naar de schuttersgilde.


ID: 29074 | Bouwkundig element

Sportterreinen Park Lagache

Spinstersstraat 115 (Ronse)
Sportterreinen aangelegd onder invloed van Henri Lagache in 1923 naast zijn fabriek, met onder meer tennisveld, zwembad en schietstand met staande wip.


ID: 76635 | Bouwkundig element

Oefenterrein Sint-Sebastiaansschuttersgilde

Boekweykoekstraat (Steenokkerzeel)
Resten van het ommuurde oefenterrein van de Sint-Sebastiaansschuttersgilde, tot circa 1970 gemarkeerd door een fraaie zandstenen poort met rococo-inslag, de zogenaamde "Gulden Poort".


ID: 86894 | Bouwkundig element

Cinema Movy met café

Stationstraat 25 (Tielt)
Voormalige cinema "Movy" met café, gebouwd in 1936 naar ontwerp van architect Valère Lievens (Tielt). Bouwheer is Roger Lecat, meubelmaker uit Tielt, die voorheen reeds in het "Feestpaleis" cinema houdt. Heden theater "Malpertuis" met foyer, voorheen gevestigd in de kelder van het Gildhof. Het bouwplan toont onder meer het café aan de straatzijde, met achterliggend complex van de cinemazaal en tevens een schietbaan met liggende wip. In 1997 wordt de voorgevel gedeeltelijk aangepast en het interieur gerenoveerd naar ontwerp van het architectenbureau Claerhout (Sijsele).


ID: 43650 | Bouwkundig element

Beddermolen en molenaarswoning

Molenwijk 72-74 (Westerlo)
De Beddermolen is een Kempische houten korenwindmolen van het type standaard met open voet, die opgericht werd in 1723 na het afbranden van de bestaande standaardmolen. Na een brand in 1967, werd de molen in 1981 heropgebouwd door de Kempense molenbouwers Rik Caers uit Retie naar plannen van architect Paul Gevers, met behoud van zoveel mogelijk van de molenkast. De molen vormt een ensemble met de bijhorende staande wip, molenaarswoning met erf, schuur, stal, losstaand bakhuis, wegenis en weiland.


ID: 214975 | Bouwkundig element

Staande wip

Rietstraat (Westerlo)
De schutsboom is 23 meter hoog en heeft een hoofdvogel, twee zijvogels en drie prangen met kleine vogeltjes, een getuige van een teloorgaande, typische volkssport met een lange traditie.


ID: 84884 | Bouwkundig element

Kasteel met park Cooppalfabriek

Cooppallaan 91 (Wetteren)
In opdracht van de bedrijfseigenaar Theodoor Teichmann werd in 1869-1870 op de vrij gebleven percelen ten zuiden van de Cooppalfabriek naast de Schelde een fabrieksdirecteurswoning gebouwd. Onder de volgende directeur Charles Libbrecht werd de fabrieksdirecteurswoning in 1894-1895 uitgebreid. Door aan weerszij een hoger opgaand volume in dezelfde stijl aan te bouwen met het voorkomen van gelijke zijtorens verkreeg de woning ook een grotere kasteelallure. Het kasteel en bijhorend kasteelpark met ijskelder, boogbrug, hekwerk, parkmuur, portiersloge, zijn beschermd als monument.