Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

647 resultaten


ID: 304655 | Landschappelijk element

Paralleldreef met Hoofdsloot

Oostkamp (Oostkamp)
Van op de Michel Van Hammestraat loopt een half verharde dreef tot in de Chartreuzemeers. De dreef is beplant met een rij opgaande eiken langs de ene kant en een rij opgaande essen langs de andere kant. De dreef loopt parallel met de Hoofdsloot die verantwoordelijk is voor de afwatering van de meersen naar het kanaal Gent-Brugge. Al op de Kabinetskaart van de Ferraris is er beplanting aanwezig langs de Hoofdsloot. De dreef dateert vermoedelijk uit de 19de eeuw, wanneer het meersengebied wordt ingericht met drainagesloten en een aantal ontginningswegen. De dreef leidde toen naar een geïsoleerd perceel akkerland midden in de Chartreuzemeers. Vandaag is het oude meersengebied grotendeels ingericht met akker- en weilandpercelen.


ID: 87707 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pijlerkapel met knotes

Kruisstraat (Oostrozebeke)
Pijlerkapel op een hoek van de lange, onverharde oprit leidend naar de hoeve "DE CRUYSPUT" (nummer 22) en door de bewoners circa 1982 opgericht. Bakstenen kapel onder zadeldakje, rondboognis met beeld van Maria. Geflankeerd door een es en begroeid met klimop.


ID: 130902 | Landschappelijk element

Essenkaphaag bij huisweide

Geraardsbergenstraat 155 (Oudenaarde)
De huisweide op het erf Geraardsbergenstraat 155, werd afgeboord met een essenkaphaag. Een kaphaag is een lijnaanplanting van knotboompjes met een dicht plantverband die onderhouden wordt door ze periodiek te knotten. Dit leverde brandhout en geriefhout op, de haag werd tevens als erfafsluiting benut. Om te voorkomen dat de uitgezette beesten zouden ontsnappen werd de haag in een zéér dicht verband geplant en werden de gaten ingeboet en/of ingevlochten met takken, nu word hiervoor meestal een draadafsluiting gebruikt.


ID: 305373 | Landschappelijk element

Houtkant op kunstmatig talud

Jagerij (Oudenaarde)
Houtkant van gewone es op een kunstmatig ontstaan talud langs twee zijden van een akkerperceel. Het belendend perceel werd afgegraven, vermoedelijk voor het maken van bakstenen. Het hierdoor ontstane talud werd beplant om het talud te verstevigen. De aanplantingen werden als hakhout beheerd voor het aanmaken van brandhout en geriefhout.


ID: 305374 | Landschappelijk element

Houtkanten op taluds langs holle weg

Jagerij (Oudenaarde)
Zware hakhoutstoven staan op de taluds, aan beide zijden van de holle weg. De beplantingen werden uitgevoerd om de taluds van de holle weg te verstevigen. De beplantingen werden als hakhout beheerd voor het aanmaken van brandhout en geriefhout.


ID: 300035 | Landschappelijk element

Oude kaphaag met es, haagbeuk, eik en veldesdoorn

Varent (Oudenaarde)
Ten noorden van een laaggelegen terrein voorkomt men met een beplant talud de verdere erosie van de hoger gelegen gronden. De beplanting bestaat uit een oude gemengde kaphaag van es, haagbeuk, eik en veldesdoorn. In het talud wordt het kwelwater van een bron in een gracht opgevangen. De ingewerkte lange gracht verloopt verder in het talud en voorkomt hierdoor moerasvorming aan de basis.


ID: 300038 | Landschappelijk element

Hakhoutperceel van es, els, hazelaar en kastanje

Varent (Oudenaarde)
Een brongebiedje werd nuttig gemaakt door er een geriefhoutbosje met hakhoutstoven van els, es, hazelaar en tamme kastanje op aan te leggen. Het hakhoutbeheer wordt er nog periodiek uitgevoerd.


ID: 300039 | Landschappelijk element

Knotessenrij

Varent (Oudenaarde)
In de vallei van de Schamperijbeek, nabij de grens van Oudenaarde en Sint-Maria-Horebeke, staat een knotessenrij als perceelsrandbeplanting.


ID: 300040 | Landschappelijk element

Knotbomenrij langs beek van es en els

Varent (Oudenaarde)
Langs de beek bij de gemeentegrens tussen Oudenaarde en Horebeke staat een knotbomenrij van els en es.


ID: 27427 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Louisa met park

Vlaamse Ardennendreef 10-12 (Oudenaarde)
Villa Louisa met dienstgebouwen en heden verdwenen uitkijktoren werd in 1893 gebouwd als buitengoed of zomerresidentie in opdracht van de toenmalige burgemeester van Oudenaarde, Paul Raepsaet. Het park in landschappelijke stijl met pittoresk karakter werd samen met de villa aangelegd. Bijzonder aan het park is de cascade die tegen de natuurlijke helling van de Edelareberg is aangelegd. Dergelijke constructies komen weinig voor in Vlaamse villaparken. Nog opmerkelijk is de Noorse stijl die de architectuur van de villa en de dienstgebouwen kenmerkt. De ontwerpers van de villa en het park zijn niet gekend.