Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1161 resultaten


ID: 303795 | Bouwkundig element

Twee burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Boudewijnsstraat 55-57 (Antwerpen)
Twee burgerhuizen in neoclassicistische stijl, die oorspronkelijk deel uitmaakten van een ruimer vastgoedcomplex van vijf panden op de hoek van Boudewijnsstraat en Rudolfstraat, in 1888 gebouwd in opdracht van Bernard De Pooter.


ID: 304130 | Bouwkundig element

Burgerhuis in art-decostijl

Harmoniestraat 144 (Antwerpen)
Burgerhuis in ingehouden art-decostijl, gebouwd in opdracht van de heer E. Van Roy, naar een ontwerp door Emile Goethals uit 1928. De woning Van Roy en hotel Mertens uit hetzelfde jaar aan de Jan Van Rijswijcklaan, behoren tot de weinige gekende Antwerpse realisaties van de ingenieur-architect uit Leuven.


ID: 304303 | Bouwkundig element

Geheel van vier gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen

Van Schoonbekestraat 56-62 (Antwerpen)
Symmetrisch geheel van vier gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen, naar een ontwerp door de architect Frans J.H. Bex uit 1874. Het vastgoedproject werd opgetrokken op het restant van de gronden die in 1859 waren aangekocht voor de bouw van het Gesticht Bogaerts-Torfs.


ID: 304619 | Landschappelijk element

Lekkerdreef

Lekkerdreef (Beernem)
Waar in het gehucht Lekkerhoek de hoofdweg een scherpe bocht maakt, leidt een loodrechte dreef oostwaarts. De dreef loopt parallel met de Beekstraat, de hoofdweg naar Oedelem. De Lekkerdreef is een smalle, half verharde weg die langs weerszijden beplant is met opgaande populieren en jonge inboeten van eik. De dreef loopt dwars over het Beverhoutsveld en biedt open zichten op de omliggende percelen akker- en weiland en de verschillende dreven die worden gekruist. Voorbij het kruispunt met de Langedreef gaat de grindlaag over in kasseien en vervolgt de dreef als een gekasseide weg tot aan de Beverhoutsveldstraat. Oorspronkelijk leidde de dreef van in het gehucht Lekkerhoek tot aan een hoeve aan de rand van het nieuw ontgonnen veldgebied. Vandaag rest hier nog een klein bijgebouw als herinnering aan de historische bewoning.


ID: 308147 | Bouwkundig element

Bunker Se6

Aalbroekstraat (Gavere)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van het steunpunt Semmerzake. De bunker bevat twee ruimtes met elk een schietopening voor mitrailleur.


ID: 6636 | Bouwkundig element

Architectenwoning Emiel Van Averbeke

Cobdenstraat 24 (Antwerpen)
Eerste eigen woning van Emiel Van Averbeke, opgetrokken naar een ontwerp uit 1907. De architect, gehuwd met Florence Tondeur, betrok dit bescheiden burgerhuis tot de bouw van zijn tweede architectenwoning aan de Karel De Preterlei te Borgerhout in 1921.


ID: 40615 | Bouwkundig element

Station Sint-Genesius-Rode

Stationsplein 20 (Sint-Genesius-Rode)
Aan een gekasseid voorplein gelegen station in neo-Vlaamserenaissance-stijl, kadastraal geregistreerd in 1874, met nog aanwezige betonnen afsluiting en een seinhuis van 1888.


ID: 83758 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

Dorpsstraat 40 (Glabbeek)
Pastorie in traditionele bak- en zandsteenbouw uit het derde kwart van de 18de eeuw met pastorietuin van 65 are, met typische tweeledige structuur en vijvertje.


ID: 213277 | Bouwkundig element

Obelisk 18th Division

Meenseweg (Ieper)
Gedenkteken, opgedragen aan de '18th Division'. Het herinnert aan hun inzet tijdens de Derde Slag bij Ieper (Eerste Wereldoorlog).


ID: 303080 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kloostertuin Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans

Binkomstraat, Dorpsstraat 18 (Lubbeek)
Kloostertuin aangelegd in landschappelijke stijl in 1905-1910, oorspronkelijk bijna 3 hectare, met vijver en grote Lourdesgrot. Bewaard bomenbestand in de kloostertuin en de tuin van de 'Villa Sainte-Rose', een woning van de aalmoezenier aan de Dorps­straat, die eveneens een kloostereigendom was.