Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1389 resultaten


ID: 308346 | Bouwkundig element

Bunker C1

Emiel Clauslaan (Deinze)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de tweede verdedigingslijn aan het westelijke uiteinde van de bunkerlinie, net ten zuidoosten van het steunpunt Astene. De bunker fungeerde als mitrailleurs- en commandopost.


ID: 308107 | Bouwkundig element

Bunker B1

Emiel Clauslaan 105 (Deinze)
Belgische bunker, tussen het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de derde verdedigingslijn en bevatte één bunkerruimte met schietopening voor mitrailleur.


ID: 216196 | Bouwkundig element

Spoorwegbrug

Goedstraat (Deinze)
Betonnen spoorwegbrugje op de lijn tussen Gent en De Panne. De spoorwegbrug is vormelijk opgevat als een sobere boogbrug in beton, voltooid op 22 juli 1940 en werd gerealiseerd door de tweede Kompanie van Bau-Bataillon 83, onder leiding van Hauptmann Plum.


ID: 38277 | Bouwkundig element

Burgerhuis en executiemuur

Heerdweg 12 (Deinze)
Alleenstaand burgerhuis met voortuintje afgesloten door ijzeren hek, in het kadaster geregistreerd in 1908. Bakstenen muur, rechts van het huis, en afgedekt door ezelsrugje met pannen, nu gekend als executiemuur, de plaats waar in mei 1940 tijdens de Slag om Vinkt burgers gefusilleerd werden.


ID: 213697 | Bouwkundig element

Paviljoen uit Tweede Wereldoorlog

Kleine Pontstraat 5 (Deinze)
Houten constructie uit de Tweede Wereldoorlog, opgetrokken door de Duitse Feldwebels. Zeer eenvoudig wit geschilderd houten paviljoentje op rechthoekige plattegrond onder zadeldak van golfplaten; rechthoekige groene deur en dito vensters voorzien van luiken. De waarde ligt in zijn historiek. Het vormt een zeldzaam voorbeeld van houtarchitectuur uit de oorlogstijd.


ID: 212439 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument ontworpen door Geo Vindevogel

Kongoplein (Deinze)
Dit monument herdenkt de burgerslachtoffers van Tweede Wereldoorlog en voornamelijk diegenen die op 25 mei 1940 sneuvelden. De sokkel, de panelen en het muurtje zijn door architect Romain van Assche ontworpen. Het bronzen beeld is het werk van Geo Vindevogel.


ID: 212440 | Bouwkundig element

Gedenkkapel Heilig Hart

Leernsesteenweg (Deinze)
Neobarokke gedenkkapel van het Heilig Hart als oorlogsmonument en vrijheidsboom voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van beide Wereldoorlogen, gebouwd in 1921.


ID: 212438 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument De Puinruimer

Markt (Deinze)
Oorlogsmonument genaamd de 'Puinruimer' of 'Piocheur', voor de gesneuvelden, de burgerlijke slachtoffers en de opgeëisten van beide Wereldoorlogen van de stad Deinze. De beeldhouwer van dit herinneringsteken is Antoon Van Parys.


ID: 212441 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument Slag om Vinkt

Martelarenplein (Deinze)
Oorlogsmonument Tweede Wereldoorlog, memoriaal bestaande uit eremuur met monument, gesmeed toegangshek, een ereperk van kruisen en een memoriealtaar op het gemeentelijk kerkhof voor de burgerlijke slachtoffers en voor de gesneuvelde Ardense Jagers bij de Slag om Vinkt in mei 1940.


ID: 308114 | Bouwkundig element

Bunker A5

Oude Heirweg (Deinze)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn tussen de steunpunten Astene en Eke en bevatte twee bunkerruimtes met schietopening voor mitrailleur en een waarnemingskoepel.