Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2630 resultaten


ID: 301381 | Landschappelijk element

Beekbegeleidende beplantingen

Doensberg (Brakel)
De beekbegeleidende beplantingen bestaan uit enkele geknotte zwarte elzen (omtrek 206 cm) en een knothaagbeuk (omtrek 181 cm). De bomen werden op een hoogte van 2,5 m geknot. Een opgaande gewone es is aangeplant als hoekboom.


ID: 301494 | Landschappelijk element

Opgaande populierenrijen 'Marilandica' als perceelsrandbeplanting

Driestenbroekestraat (Brakel)
Opgaande populieren 'Marilandica' staan op perceelsgrenzen van graslanden. In sommige gevallen staan de bomen in gemengde houtkanten, met andere opgaande bomen en/of knotbomen.


ID: 301495 | Landschappelijk element

Knothaagbeuken als perceelsrandbeplanting

Driestenbroekestraat (Brakel)
De knotbomen staat op de perceelsrand van enkele graslanden en staan in een rij met opgaande populieren van de oude variëteit 'Marilandica'.


ID: 73763 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Driestenbroekestraat 25 (Brakel)
Sterk verbouwde hoeve met losse bestanddelen. Bakstenen bedrijfsgebouwen onder zadeldaken rondom begrinde binnenplaats. Huidig woonhuis gebouwd in 1967 na afbraak van boerenhuis uit het tweede kwart van de 19de eeuw.


ID: 130196 | Landschappelijk element

Geknotte eik als grensboom

Fayte (Brakel)
Als dikste, en vermoedelijk ook oudste knoteik in Oost-Vlaanderen vormt deze boom het belangrijkste beeldbepalende object in het graslandcomplex waarvan hij deel uitmaakt, mede door zijn mooie, representatieve groeivorm.


ID: 131193 | Landschappelijk element

Vier geknotte linden bij een wegkruis

Gauwinkel, Riebeke (Brakel)
Vier geknotte linden werpen hun schaduw af bij het wegkruis aan het kruispunt van Riebeke met Gauwinkel.


ID: 130858 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindenrij als schermbeplanting

Geraardsbergsestraat 135 (Brakel)
Op traditionele wijze zijn drie gekandelaarde lindebomen aangeplant bij de zuid-west gevel van het hoevegebouw om er als schermbeplanting te functioneren. Vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind werden de gebouwen, in het bijzonder de woning en de stallingen, beschermd. De bomenrij beschermd het woonhuis vooral tegen de namiddag- en avondzon. Dit gebruik dateert nog uit de periode dat men op zolder, onder de dakpannen, de nacht doorbracht. De bomen hebben een takvrije stam die ongeveer even hoog is als de voorgevel van het huis. De takken zijn min of meer in een verticaal vlak geleid en steken boven de onderste dakrand uit. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen. Het zijn Hollandse linden waarvan de dikste een stamomtrek heeft van 241cm.


ID: 132787 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij

Hayestraat, Verrebeke (Brakel)
De knotwilgenrij bevindt zich op de perceelsgrens van een weiland dat paalt aan de Verrebeek. De knotwilgen staat ongeveer parallel met de waterloop. De bomenrij staat op een klein taludje.


ID: 132807 | Landschappelijk element

Marilandicapopulieren

Hayestraat (Brakel)
De opgaande Canadapopulier 'Marilandica' met hoogte 40 m en omtrek 368 cm staat ten zuiden van een toegangsweg naar de akker- en weilanden.


ID: 301026 | Landschappelijk element

Zes gekandelaarde lindes als schermbeplanting

Heinestraat (Brakel)
Zes lindebomen als schermbeplanting bij een hoeve aan de overkant van de straat. Op hoog gelegen plaatsen werden de gebouwen beschermd tegen weer en wind met bomen en bomenrijen. Linden werden voor deze toepassing gebruikt omdat ze een zéér dicht bladerdek hebben en ze bovendien ook konden gebruikt worden als leverancier van brand-, constructie-, geriefhout en loofvoedering.