Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1058 resultaten


ID: 13011 | Bouwkundig element

Oude Pastorie

Essendonk 3 (Essen)
Van het omgrachte en ommuurde gebouwencomplex rest nog het noordelijk deel. Het is toegankelijk via een boogbrug aan de oostzijde. In de zuidoosthoek bevindt zich een polygonaal torentje onder een naaldspits van leien.


ID: 33774 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Goed ten Boekel

Burggravenlaan 3 (Evergem)
Het oorspronkelijke kasteel in zijn dubbele omwalling wordt afgebeeld in A. Sanderus' Flandria Illustrata van 1641. Het huidige kasteeltje vertoont ondanks de 18de-eeuwse verbouwingen en de grondige restauratie van 1895 nog sterke gelijkenis met het oude kasteel zoals afgebeeld in het werk van Sanderus. Bak- en zandstenen gebouw met een voorbouw en een bijna parallel met de achterbouw van twee bouwlagen onder twee zadeldaken tussen zijtrapgevels. Voor het kasteel, twee tegenover elkaar staande dienstgebouwen onder zadeldak, uit de 18de eeuw. Het park evolueerde in de loop van de 19de eeuw naar een landschappelijke stijl waarin de gracht werd omgevormd tot vijver. De omwalling in het zuiden is niet meer volledig watervoerend, maar in reliëf nog waarneembaar


ID: 33820 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Goeiingen 16 (Evergem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen bereikbaar via een populierendreefje. Vanouds rechthoekige omgrachte hoeve, heden slechts klein gedeelte van de omgrachting achter het huis bewaard.


ID: 33821 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Groentjen 40 (Evergem)
Hoeve met losse bestanddelen op grasboomgaard afgesloten door ijzeren hekje. Gedeeltelijk bewaarde walgrachten aan de straatkant en achter het huis. Ten oosten, gewitte stallen op gepikte plint onder overstekend zadeldak.er overstekend zadeldak.


ID: 33921 | Bouwkundig element

Hoeve Goed ter Avrije

Hoge Avrijestraat 2 (Evergem)
Nog grotendeels omwalde hoeve afgesloten door gietijzeren hek, geflankeerd door vier oude linden; knotwilgen en populieren aan de walgracht, uitlopend in een vijver. Huidige boerenwoning, ontstaan in verschillende fasen met twee duidelijk te onderscheiden delen. Links een 18de-eeuws gedeelte en rechts een ouder en hoger gedeelte. Grote dwarsschuur, overdekte mestvaalt onder schilddak en notelaar. Kleinere stallen en bakhuis uit de 19de eeuw.


ID: 33938 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie met tuin

Pastorijstraat 3 (Evergem)
Pastorie, opgericht op de plaats van een oudere pastorie in 1778 en gelegen in een mooie tuin met vijver en boothuisje; aan de straatkant met fraaie ijzeren afsluiting doorlopend voorbij de gemeenteschool tot de kerk en ijzeren inrijhek tussen geblokte bakstenen pilasters; voorheen met walgracht. Bakstenen lijstgevel, verwerkt met natuursteen, van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Links van het huis bijgebouw met sporen van oude kern in de vlechtingen.


ID: 34429 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Veldhoek 34 (Evergem)
Hoeve met losse bestanddelen op een met gras begroeid erf. Een populierendreef leidt naar de bakstenen witgeschilderde imposante toegangspoort met twee hoge vierkante pijlers met dekplaat, voor- en achteraan gestut door afgeschuinde steunberen en geflankeerd door lagere muurtjes met dito steunberen; recent ijzeren hek. Ten noorden, mooi boerenwoning van zeven traveeën onder zadeldak.


ID: 34430 | Bouwkundig element

Hoeve Rattenkasteel

Volpenswege 12 (Evergem)
Achterin gelegen hoeve, omsloten door rechthoekige omgrachting. Aangepast tot buitenhuis met behoud van sobere gevels van oorspronkelijke boerenwoning en dwarsschuur met hoger opgetrokken inrijpoort.


ID: 39130 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Hof te Leisbroeck

Repingestraat 89-93 (Galmaarden)
Gesloten hoeve met gebouwen daterend uit 18de, 19de en 20ste eeuw. Mooie ligging in een diepte, bij een met bomen afgebakende beek en aan het eind van een dreef.


ID: 52268 | Bouwkundig element

Hoeve Brukelhoeve

Brukel 20 (Geel)
Hoeve gelegen ten noorden van de zuidoostelijke ring. Omwalde hoeve met een eerste vermelding in een schepenakte van 1449.