Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1852 resultaten


ID: 306696 | Landschappelijk element

Kattensteeg

Kattensteeg (Borgloon)
Vanaf de Tongersestraat, aan de rand van de stadskern, vertrekt een gekasseide steeg, die uitloopt op een aardeweg. Waarschijnlijk bevindt deze zich ter plaatse van de verdwenen stadswallen.


ID: 306697 | Landschappelijk element

Gasthuissteeg

Kroonstraat, Papenstraat (Borgloon)
Een smalle, gekasseide steeg, de Gasthuissteeg, verbindt de Papenstraat met de Kroonstraat, waar zich het mannengasthuis en het klein vrouwengasthuis bevond.


ID: 31853 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Manshovenhof

Manshoven 1 (Borgloon)
Het Manshovenhof is een gesloten hoeve met 17de-eeuwse kern. Het complex is bereikbaar via twee gekasseide dreven en wordt omgeven door weilanden en boomgaarden.


ID: 300513 | Landschappelijk element

Wegennetwerk rond Romeinse weg

Romeinse Kassei (Borgloon)
De Romeinse weg van Tongeren naar Sint-Truiden doorsnijdt hier de heuvelrug die het interfluvium vormt tussen de vallei van de Herk en de vallei van de Mombeek. Op deze plek is de Romeinse weg wisselend ingesneden als holle weg en aan weerszijden takken verschillende andere wegen en paden hierop aan en doorkruisen ze de Romeinse weg. Het ontstaan van deze holle wegen hangt samen met de fysische gesteldheid van het terrein (erosiegevoeligheid en aanwezige relief) en de invloed van de mens.


ID: 134300 | Landschappelijk element

Kasteelpark van Voort

Romeinse Kassei 4-5 (Borgloon)
Bijzonder mooi park in vroeg-landschappelijke stijl met vijver, aangelegd einde 18de eeuw. Uitbreidingen en aanpassingen uit de jaren 1880, zonder harde begrenzingen overlopend in het agrarisch landschap. Opvolger van een klassieke tuin op een dalbodemsite.


ID: 301811 | Landschappelijk element

Holle weg

Sassenbroekstraat (Borgloon)
Onverharde holle weg gelegen tussen Sassenbroek en Borgloon. Deze weg (Sassenbroekstraat) vormde de kern van het oude gehucht Sassenbroek. Nabij werd een Romeinse villa opgegraven. De weg staat afgebeeld op de verschillende historische kaarten uit de 18de en 19de eeuw. Er is een aftakking van de weg naar het oosten. De omringende wegen zijn bij de ruilverkaveling veelal heraangelegd, maar deze weg behield zijn onverharde en holle karakter. Langs de weerszijden zijn houtkanten met daarin opgaande bomen.


ID: 31755 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Ter hove

Terhove 140-141 (Borgloon)
Herenhoeve, gelegen op de oostgrens van de gemeente, op de westelijke oever van de Mombeek. In oorsprong een Gallo-Romeins domein, dat door de Franken werd overgenomen.


ID: 303680 | Landschappelijk element

Holle weg

Weg naar Heks (Borgloon)
De Weg naar Heks is voor een gedeelte van haar tracé ingesneden als een holle weg. Aan weerszijden liggen (steile) hellingen met beplantingen.


ID: 1953 | Bouwkundig element

Schoothoeve

't Hoogste 14B-C (Bornem)
Achterin gelegen, omgracht hoevecomplex toegankelijk via een populierendreef: woning, opklimmend tot de 17de eeuw.


ID: 135024 | Landschappelijk geheel

Het Moer bij Eikevliet en de Grote Kouter

Bornem, Hingene (Bornem), Puurs (Puurs-Sint-Amands)
Het Moer, gelegen tussen de dorpskernen van Bornem, Hingene, Wintham, Eikevliet en Puurs, betreft een centraal gelegen vochtig bos- en moerasgebied, omgeven door kleinschalig cultuurland. De noordelijk gelegen open kouter van Hingene, eertijds een landbouwgebied, is nog mooi gerelateerd aan het lager gelegen moer met een opvallende steilrand als overgang. Het landschap is afwisselend gesloten (hoogstammige bossen, broekbossen, e.d.) en open (weilanden, moerassen, vijvers, e.d.) gebieden, doorweven met lineaire en puntvormige landschapselementen. De ruimtelijke structuur, het centrale afwateringsnetwerk, het wegenpatroon en de perceelsstructuur is de afgelopen 300 jaar vrijwel identiek en gaaf gebleven.