Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4477 resultaten


ID: 304654 | Landschappelijk element

Toegangsdreef Hof ter Praet

Hof ter Praet (Beernem)
Van in het gehucht Vliegend Paard leidt een kaarsrechte dreef naar de omwalde site Hoeve Hof ter Praet. De oorspronkelijke kasseiweg werd vervangen door een half verharding met grind en de oude rode beukenrij werd geveld in 2007. Recent werd langs weerszijden van de weg een rij opgaande rode beuken geplant ter vervanging. De dreef staat loodrecht op de Beverhoutsveldstraat en leidt rechtstreeks naar de boerderij die al op 16de-eeuwse kaarten staat aangeduid.


ID: 132064 | Landschappelijk element

Hulsthaag

Kasteelhoek 39 (Beernem)
Bij een hoeve werd een hulsthaag aangeplant om het erf af te sluiten. De haag is in organische vormen geschoren en bestaat voornamelijk uit hulst met een, al dan niet op natuurlijke wijze ontstane, bijmenging van meidoorn.


ID: 132065 | Landschappelijk element

Geschoren buxusaanplanting

Kasteelhoek 39 (Beernem)
Aan de straatzijde van de hoeve Kasteelhoek 39, werd de verloren restruimte tussen de gracht en de gebouwen beplant met een geschoren buxusbeplanting.


ID: 132066 | Landschappelijk element

Veekeringshaag van meidoorn

Kasteelhoek 39 (Beernem)
De huisweide aansluitend bij de hoeve Kasteelhoek 39, wordt op de westelijke perceelsrand afgesloten met een in organische vormen geschoren veekeringshaag.


ID: 131482 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde als vredesboom

Kerkstraat (Beernem)
De vredesboom staat op het kleine dorpspleintje dat de Lattenklieverstraat in verbinding stelt met de Kerkstraat. De zilverlinde werd aangeplant na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 304608 | Landschappelijk element

Langedreef

Langedreef (Beernem)
De Langedreef is een van de belangrijkste noord-zuid-gerichte assen die het Beverhoutsveld doorsnijden. Deze kaarsrechte dreef heeft een aanzet met kasseien maar is grotendeels half verhard met een grindlaag. De dreef leidt tussen weilanden en akkers en geeft open zichten op de omgeving die gedomineerd wordt door uitgestrekte landbouwpercelen afgewisseld met enkele geïsoleerde boerderijen en meerdere bomenrijen. De Langedreef zelf is langs weerszijden beplant met een rij opgaande populieren, met deels jonge inboeten. Voorbij het kruispunt met de Beekstraat wordt de dreef gekenmerkt door een jonge wegbeplanting van geschrankte opgaande eiken, aangeplant als Geboortebos in 2003. Het einde van de half verharde dreef is deels versterkt met kasseien en opnieuw langs weerszijden beplant met populier.


ID: 89402 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kooldreef

Lattenklieversstraat (Beernem)
Lange eikendreef met recht tracé vertrekkend van het zogenaamde "Pelderijn" naar het kasteel de Lanier. Vanouds de verbindingsweg tussen kasteel en dorp.


ID: 304619 | Landschappelijk element

Lekkerdreef

Lekkerdreef (Beernem)
Waar in het gehucht Lekkerhoek de hoofdweg een scherpe bocht maakt, leidt een loodrechte dreef oostwaarts. De dreef loopt parallel met de Beekstraat, de hoofdweg naar Oedelem. De Lekkerdreef is een smalle, half verharde weg die langs weerszijden beplant is met opgaande populieren en jonge inboeten van eik. De dreef loopt dwars over het Beverhoutsveld en biedt open zichten op de omliggende percelen akker- en weiland en de verschillende dreven die worden gekruist. Voorbij het kruispunt met de Langedreef gaat de grindlaag over in kasseien en vervolgt de dreef als een gekasseide weg tot aan de Beverhoutsveldstraat. Oorspronkelijk leidde de dreef van in het gehucht Lekkerhoek tot aan een hoeve aan de rand van het nieuw ontgonnen veldgebied. Vandaag rest hier nog een klein bijgebouw als herinnering aan de historische bewoning.


ID: 304614 | Landschappelijk element

Meyersdreef

Meyersdreef (Beernem)
De Meyersdreef is een kaarsrechte half verharde dreef die de Gevaertsdreef verbindt met de Boerenweg. Deze dreef kruist hierbij het Beverhoutsveld en loodrecht de centrale Torredreef. Langs weerszijden is de dreef beplant met een rij opgaande populieren. Van op de dreef zijn er open zichten op de omliggende percelen akker- en weiland en de overige dreven in de omgeving. Deze dreef werd aangelegd na de in cultuur name van het Beverhoutsveld, de uitgestrekte heide die nog te zien is op de Ferrariskaart. Tijdens deze ontginningsperiode in de 19de eeuw werd een netwerk van loodrechte dreven aangelegd om de nieuw ingerichte akkers en weilanden te ontsluiten. De Meyersdreef vormt een verbinding tussen twee van de oudste hoofdwegen in dit gebied.


ID: 304635 | Landschappelijk element

Nieuw-Heetdreef

Nieuw Heetdreef (Beernem)
Parallel met de Bootsdreef loopt een tweede kaarsrechte dreef van op de Veldkapellestraat naar het noordwesten. Het betreft een onverharde grassige dreef die tussen percelen akker- en weiland leidt tot aan de samenkomst van de Hoofdsloot met de Groenstraatbeek. De dreef is langs weerszijden beplant met een rij opgaande populieren met zeer veel inboeting van eik. Deze dreef werd aangelegd na de in cultuur name van het Beverhoutsveld, de uitgestrekte heide die nog te zien is op de Ferrariskaart. Tijdens deze ontginningsperiode in de 19de eeuw werd een netwerk van loodrechte dreven aangelegd om de nieuw ingerichte akkers en weilanden te ontsluiten.