Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

641 resultaten


ID: 50912 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Duitse militaire begraafplaats Hooglede

Beverenstraat (Hooglede)
Duitse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, aan straatzijde omheind door een lage muur met ijzeren hek, aan de andere zijden door hagen. Het grafveld bestaat uit rijen platliggende granieten grafstenen, afgewisseld met stroken heide en groepjes basalten kruisen. De indrukwekkende 'Ehrenhalle' met rondbogen beheerst de noordelijke zijde. Stenen zitbanken.


ID: 133057 | Landschappelijk element

Op stam gezette hulst en hulsthaag bij kapel

Hillemolenstraat, Inkelstraat (Hooglede)
Bij de kapel is er een afsluitingshaag van hulst aanwezig met daarin een op stam gezette hulst. Het hulstboompje vertoont nog de kenmerken van een geschoren kruin.


ID: 131154 | Landschappelijk element

Geschoren taxusprieel met wegkapel

Den Daele 10 (Horebeke)
Een wintergroene taxushaag met op de hoek een hoog uitgewerkt taxusprieel sluit het erf van een hoeve af. In het prieel is een wegkapelletje ondergebracht.


ID: 131171 | Landschappelijk element

Kaphaag van gewone es

Dorpsstraat 1, Kauwenberg (Horebeke)
De huisweide-boomgaard op het erf, langs de Kauwenberg, werd afgeboord met een essenkaphaag. Om te voorkomen dat de uitgezette beesten zouden ontsnappen werd de haag in een zéér dicht verband geplant en werden de gaten ingeboet en/of ingevlochten met takken.


ID: 43763 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met tuin

Dorpsstraat 25 (Horebeke)
Voormalige hoeve met aan de straat gelegen huis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, volgens kadasterarchief gebouwd door de kostersfamilie Ghys in het tweede kwart van de 19de eeuw. Aansluitend bij het erf boomgaard en vroegere groentetuin met taxusprieel.


ID: 131165 | Landschappelijk element

Gemengde afsluitingshaag

Dorpsstraat 29/31, Kullaarsweg (Horebeke)
Een oude gemengde afsluitingshaag, vermoedelijk in oorsprong aangelegd met meidoorn, is al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt met beuk, haagbeuk, olm, esdoorn, vlier, hulst en braam. De haag sluit het erf af langs de achterliggende losweg.


ID: 131150 | Landschappelijk element

Gemengde afsluitings- of scheidingshaag

Dorpsstraat 39-43 (Horebeke)
Een oude gemengde scheidingshaag, vermoedelijk in oorsprong aangelegd met haagbeuk, is al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt met taxus, hulst, vlier en braam. De haag scheidt de tuinen over een lengte van meer dan 80 meter.


ID: 131134 | Landschappelijk element

Kaphaag van es en haagbeuk

Dorpsstraat 43, Kullaarsweg (Horebeke)
De huisweide-boomgaard op het erf werd deels afgeboord met een essenkaphaag, het tweede deel bestaat uit een kaphaag van haagbeuk. Om te voorkomen dat de uitgezette beesten zouden ontsnappen werd de haag in een zéér dicht verband geplant en werden de gaten ingeboet en/of ingevlochten met takken.


ID: 131136 | Landschappelijk element

Buxushaag met drie op stam gezette buxusboompjes

Fonteinstraat 5 (Horebeke)
Het erf wordt aan de straatzijde afgesloten met een buxushaag met erin drie op stam gezette buxusboompjes. De haag en de kruinen van de buxusboompjes werden geschoren. De geschoren wintergroene buxushaag is zéér dicht van structuur en voorkwam het uitbreken van het kleinvee dat aanwezig was op het erf. Deze boerentopiary is nog een zeldzaam voorbeeld van hoe men in vroegere tijden het erf af sloot en waarbij men steeds het nuttige met het sierlijke verenigde.


ID: 132027 | Landschappelijk element

Kaphaag bij hakhoutbos Foreest

Foreest (Horebeke)
Een kaphaag van haagbeuk rondom een hakhoutbos met een gemengde samenstelling van tamme kastanje, hazelaar, es en eik. Een recente bomenetage met Canadapopulier is aangeplant. Het hakhoutbos is zo goed als volledig afgeboord, bepaalde stukken van de kaphaag zijn nog zéér representatief, andere delen zijn uitgedund.