Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

556 resultaten


ID: 307684 | Landschappelijk element

Kasseiwegen Negenbunderweg-Bonastraat-Groeneweg

Bonastraat, Negenbunderweg (Linter)
De Negenbunderweg vormt samen met de Bonastraat en de Groeneweg een geheel van 20ste-eeuwse kasseiwegen in Wommersom. Vooral de Negenbunderweg heeft historische waarde omdat hij een onderdeel is van de historische route tussen Tienen en Zoutleeuw over het interfluvium tussen de Grote en de kleine Gete. De Bonastraat en Groenweg takken daar op aan.


ID: 307674 | Landschappelijk element

Kasseiwegen Braambeekstraat en Keizerrijkweg

Braambeekstraat, Keizerrijkweg (Linter)
De Keizerrijkweg en de Braambeekstraat in Neerlinter zijn vrij recent verharde lokale landbouwwegen vanuit de Kasteelstraat naar de achterliggende akkers. Tot diep in de 20ste eeuw was de Keizerrijkweg een voetweg die deel uitmaakte van een netwerk van smalle paden in het agrarisch gebied rond het gehucht Heide. Tussen 1886 en 1932 is het tracé van de Braambeekstraat aangelegd, eerst als aarden weg, tussen 1958 en 1976 verhard.


ID: 307671 | Landschappelijk element

Losweg Hokstraat

Hokstraat (Linter)
De Hokstraat is een weg door de Getevallei, waarvan het deel aansluitend op de Grote Gete op een merkwaardige manier verhard is: niet met traditionele kasseien, maar met tegels in blauwe hardsteen, waarschijnlijk recuperatiemateriaal.


ID: 307672 | Landschappelijk element

Kasseiweg Kwadehaag

Kwadehaagweg (Linter)
De Kwadehaag is een 130m lange kasseistrook in porfier gemengd met Tiense kwartsiet en afgeboord in langwerpige tegels van blauwe hardsteen. Het gebruik van tegels als boordstenen is ongewoon, behalve in Linter waar nog enkele buurtwegen met dat materiaal werden verhard.


ID: 307670 | Landschappelijk element

Kasseiwegen Viskotstraat-Viskotweg-Narbunderweg

Viskotstraat (Linter)
Deze kasseiwegen zijn een samenvoeging van drie buurtwegen, waaronder 1° de Viskotstraat (buurtweg nr. 15) die vrij homogeen in Tiense kwarsiet is gelegd, 2° de Viskotweg en 3° de Narbunderweg.


ID: 70238 | Bouwkundig element

Stenen brug

Veurnesteenweg (Lo-Reninge)
Stenen brug over Dode of Oude IJzer met delen kasseiweg. Fragment van de voormalige steenweg Veurne-Ieper, onder Oostenrijks Bewind kort voor 1780 aangelegd, bestaande uit: brug van circa 1780 over de Dode of Oude IJzer.


ID: 34178 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Het Motje of Steentjesgoed met omgeving

Persijzerstraat 47 (Lochristi)
Een 75 meter lange toegangsdreef leidt naar het omgrachte voormalig boerenerf. Gerenoveerd voormalig boerenhuis bestaand uit een hooghof en een later aangebouwd neerhof en mogelijk opklimmend tot de tweede helft van de 17de eeuw.. Ingekorte kleine voormalige donjon of woontoren, in oorsprong mogelijk opklimmend tot begin 13de eeuw. Rondom de hoeve is de historische agrarische context bewaard gebleven.


ID: 301323 | Bouwkundig element

Stadskern Lokeren

Bosmanstraat, Durmelaan, Gasstraat, Groentemarkt, Grote Kaai, Kapellestraat, Kazernestraat, Kerkplein, Kerkstraat, Knokkestraat, Koophandelstraat, Lindestraat, Luikstraat, Markt, Molenstraat, Nijverheidstraat, Oude Vismijn, Patershof, Poststraat, Prosper Thuysbaertlaan, Roomstraat, Schoolstraat, Sint-Laurentiusplein, Stationsplein, Stationsstraat, Torenstraat, Vieremmersstraat, Voermanstraat, Vrijheidsplein, Zand (Lokeren)
De stadskern van Lokeren bestaat uit het zuidelijk gedeelte met de historische stadskern en het noordelijk deel rond de 19de-eeuwse wijk in de buurt van het station.


ID: 17877 | Bouwkundig element

Textielfabriek Gonzalez Cock

Kleine Dam 3 (Lokeren)
Oppervlakte van circa 2 hectare met uitgestrekte hallen onder zaagdaken doorsneden door een gekasseide weg, uitlopend op de hoofdingang. Kleinere gebouwengroep met skelet van beton en invullingsmetselwerk van sintelsteen, circa 1900-1910 te dateren. Twee machinegebouwen aan weerszijden van de weg, met hoge cilindrische bakstenen schouw.


ID: 200947 | Landschappelijk element

Kasseiweg Vogelzangstraat

Vogelzangstraat (Lokeren)
De Vogelzangstraat loopt van de Bontinkstraat (grensstraat Kalken/Lokeren en Berlare) door agrarisch gebied oostwaarts richting Kalkenstraat en is gekasseid tot aan de Vispoelstraat. Het betreft een lange kasseiweg van ongeveer 1.300 meter lengte, gelegen in de zuidwestelijke grenshoek van Lokeren met Kalken en Berlare.