Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

329 resultaten


ID: 207801 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesgrot

Grottelaan (Waregem)
Opgericht in 1895 door Ursula Vandenbroeke, zuster van de toenmalige bewoonster van het aanpalende hof Ter Linden. naast de Lourdesgrot loopt een pad verder naar een gekruisigde Christusfiguur; langs het pad bevinden zich vijf staties ter ere van Onze-Lieve-Vrouw en een beeld van de Heilige Jozef met kind.


ID: 207394 | Bouwkundig element

Lourdesgrot

Kruishoutemseweg (Waregem)
Lourdesgrot gelegen aan de rand van het perceel waarop in 1970 de Sint-Hubertuskapel wordt gebouwd (bij nummer 95).


ID: 134387 | Landschappelijk element

Voortuin met Lourdesgrot van de pastorie

Berlingenstraat 1 (Wellen)
Lourdesgrot in de voortuin van de laat 19de-eeuwse pastorie.


ID: 32958 | Bouwkundig element

Hoeve

Dullaardstraat 29 (Wervik)
Aan de straat gelegen hoeve naar verluidt begin 20ste eeuw heropgebouwd naar het vroegere 19de-eeuwse uitzicht; hersteld na de Eerste Wereldoorlog. Semigesloten opstelling van lage, verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldak. Deels gekasseid erf met siertuin -waarin imitatiegrot met Onze-Lieve-Vrouwbeeld- bereikbaar via gekasseide oprit ten noorden, gemarkeerd door middel van gietijzeren hek. Schuur- en stalvleugel afgelijnd met bakstenen stoep. Rest van doornhaag aan straatzijde, ten westen.


ID: 32854 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jozef

Kruisekestraat (Wervik)
Recente zaalkerk, gebouwd in 1937-1938 naar ontwerp van architect J. Bosschaert met als kader de naoorlogse stadsuitleg ten westen van de Kruisekestraat, namelijk de sociale woonwijken Oud Park en Nieuw Park respectievelijk daterend uit de jaren 1920 en 1930. Omringende parking; vier statiekapelletjes en een Lourdesgrot. Interbellumkerk: traditionele plattegrond, streekeigen bouwmaterialen, herkenbare vormgeving niettemin met aandacht voor functionaliteit en introductie van nieuwe technieken.


ID: 43635 | Bouwkundig element

Norbertijnenabdij

Abdijstraat 40 (Westerlo)
Gedurende de lange geschiedenis groeide het klooster uit tot een omheind abdijcomplex met grotendeels bewaarde omgrachting en talrijke gebouwen.


ID: 306706 | Bouwkundig element

Gehuchtskern Heultje

Gravin de Merodestraat, Heultjedorp, Processieweg, Schoolstraat (Westerlo)
De gehuchtskern van Westerlo-Heultje bestaat uit een gaaf bewaard door dezelfde architect ontworpen geheel van rondom een plein gelegen hoofdgebouwen die een architecturaal ensemble vormen in een eenvoudige neogotische of neotraditionele baksteenarchitectuur. Het ensemble bevat een kerk, pastorie en parochiecentrum met bidtuin met Lourdesgrot rondom een centraal plein dat samen met de verderop gelegen klooster annex school aan de Gravin de Merodestraat de gehuchtskern van Westerlo-Heultje sterk karakteriseert, domineert en structureert. Aan de westzijde van het plein werd een natuurstenen monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog opgericht met links een Mariabeeld (1928), rechts een Heilig Hartbeeld.


ID: 41253 | Bouwkundig element

Parochiehuis

Heultjedorp 1 (Westerlo)
Parochiecentrum,heden genaamd de Merodezaal, gebouwd in 1914-1922 naar ontwerp van P. Langerock.


ID: 41303 | Bouwkundig element

Zandkapel en Lourdesgrot

Jaak Lemmenslaan 25 (Westerlo)
Met buxus omhaagde en beboomde tuin naast de pastorie met Lourdesgrot van 1939 en heropgebouwde kapel.


ID: 84999 | Bouwkundig element

Dekenij en tuin

Markt 18 (Wetteren)
De huidige achterin gelegen dekenij, met classicistisch voorkomen is ingeplant op een historische site waar volgens de literatuur reeds in de 17de eeuw een pastorie was. Het bestaande gebouw klimt in kern zeker op tot de tweede helft van de 18de eeuw. De pastorie werd gedurende de 19de eeuw op verschillende tijdstippen verhoogd, vergroot en verbouwd. Door de aanleg van een tuin, vermoedelijk in de tweede helft van de 19de eeuw, verkreeg men een fraai ingekleed zicht op de Scheldevallei.