Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1160 resultaten


ID: 35527 | Bouwkundig element

Postkantoor

Veldestraat 84 (Deinze)
Links, op de hoek van ommuurd erf, resterend deel van het oudere huis: beraapte gevel van één bouwlaag onder zadeldak. Ernaast groter gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; waarin het postkantoor is ondergebracht; daterend van circa 1900. Haaks erachter bewaard bedrijfsgebouw van landbouwuitbating.


ID: 35407 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Landegem en gemeenteschool

Vosselarestraat 20 (Deinze)
Voormalig gemeentehuis en - school, thans openbare bibliotheek en school. Nummer 18: klein gebouwtje, eerst gemeenteschool en na 1918 gemeentehuis; slechts één travee en één bouwlaag met trapgeveltje in neotraditionele stijl.


ID: 48142 | Bouwkundig element

Bibliotheek

Emiel Van Winckellaan 40 (Dendermonde)
Gebouwd naar een ontwerp van 1922 van architect F. Van Severen (Dendermonde). Het gebouw werd in 1922 voor het Sint-Vincentiusgenootschap opgetrokken ter vervanging van een ouder lokaal en bevatte een boekenzaal en een aparte leeszaal voor vrouwen en voor mannen.


ID: 125558 | Bouwkundig element

Grote Markt

Grote Markt (Dendermonde)
De Grote Markt is centraal gelegen midden de historische stadskern van Dendermonde. De markt lag voor de burcht, de verblijfplaats van de heren van Dendermonde. Vermoedelijk kwam het marktplein in dezelfde periode als het slot tot stand, wat het ontstaan van deze locatie minstens in de 11de eeuw plaatst.


ID: 49012 | Bouwkundig element

Lakenhal en stadhuis van Dendermonde

Grote Markt 1 (Dendermonde)
Stadhuis met belfort en voormalige lakenhal. In 1999 door Unesco ingeschreven op de Lijst van het Werelderfgoed samen met de 30 best bewaarde belforten in België. De plattegrond ontvouwt een vrijstaand, vierkant complex met vier vleugels geschikt rondom een smalle rechthoekige binnenplaats; de westelijke vleugel bevat de oude lakenhal, het belfort en stadhuis, in kern daterend uit de 14de eeuw; de andere vleugels werden in 1924 opgetrokken ter vervanging van de 19de-eeuwse vleugels.


ID: 48167 | Bouwkundig element

Gerechtsgebouw

Justitieplein 2 (Dendermonde)
Het huidige indrukwekkende gerechtsgebouw werd gebouwd tussen 1923 en 1927 naar de plans van architect Valentin Vaerwyck. Het is opgetrokken in expressionistische baksteenarchitectuur met verwerking van historiserende elementen uit verschillende stijl- en bouwperioden en gecombineerd tot een eclectisch geheel. De decoratieve sculpturen in de voorgevel, in de wandelzaal en in de zittingzaal zijn van de Gentse beeldhouwers Oscar Sinia en Geo Verbanck.


ID: 48957 | Bouwkundig element

Postkantoor

Kerkstraat 47 (Dendermonde)
Het hoge voormalige Postgebouw bepaalt de zuidzijde van de Kerkstraat door zijn zeven traveeën en drie bouwlagen onder een geknikt zadeldak met dakkapellen. Monumentaal 19de-eeuws gebouw in neoclassicistische stijl. Na de beschadigingen tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het gerestaureerd en verbouwd. De rechterpoort geeft toegang tot de voormalige koetsdoorrit die haaks op de voorgevel staat en uitgeeft op een kleine binnenkoer.


ID: 48969 | Bouwkundig element

Rijkswachtkazerne

Leopoldlaan 55 (Dendermonde)
De rijkswachtkazerne is een opvallend complex in baksteenbouw. Het omvat het beeldbepalende hoofdgebouw van circa 1876-1879, de vergroting uit 1936, de voormalige directeurswoning en een aansluitende muur met lisenen en baksteenfries die tot tegen de gevangenis doorloopt. Het hoofdgebouw werd door architect Van Kerkhove in de hem typerende stijl gebouwd.


ID: 48654 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Oudegem

Oudegemse baan 2 (Dendermonde)
Gemeentehuis van totaal zeven traveeën, waarvan afgeschuinde hoek van drie traveeën, en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd naar ontwerp van architect Ed. Bouwens in 1870, zie de herdenkingssteen. Heden bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand op arduinen plint. Toegang en pui zijn aangebracht voor de afgeschuinde middenpartij. Arduinen gevelbrede pui met twee trappen met smeedijzeren borstwering, rechthoekige deur onder de trap.


ID: 48807 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Sint-Gillis

Sint-Gillislaan 22 (Dendermonde)
Gemeentehuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, volgens opschrift uit 1883 naar ontwerp van architect A. Sterck., zwaar beschadigd in 1914 en pas heropgebouwd in 1922-1923, zie tweede gedenksteen, door architect E. Couck. Monumentaal vijf traveeën en twee bouwlagen tellend gebouw met symmetrische opstand onder zadeldak (leien) met dakkapellen en twee nagenoeg blinde zijtrapgevels.