Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

559 resultaten


ID: 211632 | Bouwkundig element

Hoeve Te Wielkene

Brugsesteenweg 102 (Pittem)
Bestaande uit 19de- en begin-20ste-eeuwse hoevegebouwen op oudere site, onder meer met eind-19de-eeuwse cichorei-ast. Korte erftoegang afgezoomd door jonge bomenrij en ijzeren hek tussen robuuste witgekalkte bakstenen pijlers.


ID: 211636 | Bouwkundig element

Goed te Claerhout

Claerhoutdreef 8 (Pittem)
Langs de straat gelegen hoeve, met toegang gemarkeerd door brede bakstenen erfpijler met getrapte piramidale bekroning. U-vormige constellatie rondom een verhard erf met groenaanplantingen. Ten oosten situeert zich het gerenoveerde woonhuis met aanpalende stal. 17de-eeuws woonhuis en 19de- en 20ste-eeuwse landgebouwen, op oudere site.


ID: 211644 | Bouwkundig element

Tabaksast

Egemsebinnenweg (Pittem)
Gelegen aan de zuidzijde van de voormalige hoevesite op nummer 28. Hoeve reeds met één haaks volume afgebeeld in het landboek van Egem (1761).


ID: 211687 | Bouwkundig element

Breemeerschhoeve

Egemstraat 63 (Pittem)
Bestaande uit vrijstaande, voornamelijk 18de-19de-eeuwse hoevegebouwen, op oudere site. Hoeve uit parallelle volumes aan weerszijden van het erf, voorzien van grasperken en losse verharding, toegankelijk via ijzeren hek tussen betonpijlers.


ID: 211655 | Bouwkundig element

Cichorei-ast

Fonteinestraat 30D (Pittem)
In 1946 opgetrokken door de familie Claerhout, als heropbouw na brand. Gezichtsbepalend volume op rechthoekig grondplan, bestaande uit een ast, snijplaats en magazijn opgetrokken uit rode bakstenen.


ID: 211759 | Bouwkundig element

Cichorei-ast Gotelaere

Koolkenstraat 5-9 (Pittem)
Thans bedrijf "Dobbels Quality" en eventlocatie "Chic O' Ray". Roodbakstenen volume van twee bouwlagen getypeerd door lange ankers, onder een zadeldak in zwarte Vlaamse pannen.


ID: 211926 | Bouwkundig element

Hoeve

Sint-Amandsstraat 3, Vijfstraat 14 (Pittem)
18de- tot 20ste-eeuwse hoevegebouwen op site minimaal opklimmend tot het eerste kwart van de 17de eeuw. Erf in losse verharding, toegankelijk vanaf de Sint-Amandsstraat. Aan noordzijde een tweewoonst van één bouwlaag en vier (Vijfstraat) en drie (Sint-Amandsstraat) traveeën.


ID: 211953 | Bouwkundig element

Goed ter Kleinbrugge

Sint-Amandsstraat 4, 4B (Pittem)
Hoeve met gebouwenbestand uit de eerste helft van de 20ste eeuw, onder meer cichorei-ast uit 1931. Langs de straat gelegen volume in verankerde donkerrode baksteenbouw bestaande uit woning, berging en ast.


ID: 212085 | Bouwkundig element

Hoeve

Steenovenstraat 6 (Pittem)
Hoevetje uit de laatste decennia van de 18de of de eerste decennia van de 19de eeuw. Naar verluidt opgericht als pachthoeve van de familie Joos de ter Beerst die circa 1875 het nabijgelegen kasteel bouwde als zomerresidentie.


ID: 135154 | Landschappelijk geheel

Helleketelbos en omgeving

Poperinge, Watou (Poperinge)
Helleketelbos en omgeving ligt op de interfluviale kam tussen het bekken van de Vleterbeek en het bekken van de Heidebeek. Langs de helling zijn bronnen waarde beken ontspringen, dichtbij hun bron hebben ze een natuurlijke loop en zijn ze soms zeer diep ingesneden. Het Helleketelbos is een restant van een vroeg-middeleeuws bos. Het huidige bos bestaat uit percelen met loof-, naald- en gemengd bos. Het bos wordt omringd door landbouwland. Ten zuiden van het bos liggen nog enkele hopakkers. In het noorden en westen van het gebied zijn er percelen met hagen als perceelsrandbegroeiing, een relict van het vroegere bocagelandschap. De weinige bebouwing bestaat uit hoeves met losstaande gebouwen en omringd door een bomenrij en/of aansluitend een boomgaard. Net ten noorden van het Helleketelbos staat een klein landarbeidershuisje in vakwerk, het zogenaamde ‘Heksenhuisje’.