Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1467 resultaten


ID: 29868 | Bouwkundig element

Orangerie Sint-Walburga

Verversdijk 17 (Brugge)
De oranjerie Sint-Walburga hoorde oorspronkelijk bij het uitgestrekte jezuïetenklooster. Op een figuratieve kaart van 1674 aangegeven als "een achterplaats met logien aan de noortzijde". Aangeduid op plan van kort na 1773 als brouwerij voor het voorgebouw en "arcades servant de remises" voor de tuinvleugel, met haaks daarop aan de noordzijde de paardenstallen.


ID: 82832 | Bouwkundig element

Klooster van de zusters dominicanessen Engelendaele

Vlamingdam 34 (Brugge)
Complex met drie binnentuinen, dat zich uitstrekt tot in Sint-Clarastraat, eertijds 't Walleke en in 1861 door de zusters gekocht van de broeders xaverianen. In 1865, bouw van nieuw klooster waarvan kapel in 1867 wordt ingewijd. In 1992-1994, sloop - op de kapel na - van de oude kloostergebouwen en oprichting van een nieuw klooster naar ontwerp van door architect G. Debruyne.


ID: 82228 | Bouwkundig element

Godshuis Le Maire

Walplein 31 (Brugge)
In 1910-1911 wordt een oorspronkelijk pakhuis omgevormd naar ontwerp van architect A. De Pauw (Brugge) tot godshuis. In 1989-1990, indeling en aanpassing van de huisjes tot drie woongelegenheden naar ontwerp van architect A. Schrauwen (Brugge) en onder leiding van aannemer G. Versluys (Knesselare).


ID: 29930 | Bouwkundig element

Lyceum Hemelsdaele

Wapenmakersstraat 12-14 (Brugge)
In opdracht van Baron de 't Serclaes wordt een imposant herenhuis gebouwd naar ontwerp van architect I. Alleweirelt (Brugge) .


ID: 77227 | Bouwkundig element

Klooster en meisjespensionaat van Haverloo

Weidestraat (Brugge)
Voormalig klooster en meisjespensionaat van Haverloo. Enkele zusters van de congregatie van de zusters van de Heilige Ursula moeten noodgedwongen Tours verlaten en vestigen zich in Assebroek. In 1904-1905 wordt er een klooster met kapel gebouwd. Er komt ook een pensionaat voor meisjes uit de betere kringen, deze kent in het interbellum internationale faam.


ID: 82388 | Bouwkundig element

Gebouw van de Mariacongregatie in Brugge

Westmeers 33-35 (Brugge)
Voormalig gebouw van de Mariacongregatie in Brugge met haast gevelbrede kapel op de bovenverdieping, elf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), vanaf 1974 stedelijke bibliotheek "LODE ZIELENS". Verankerde baksteenbouw in neogotische stijl naar ontwerp van architect K. Verschelde (Brugge), vervangt in 1881 vijf huizen van samen veertien traveeën en twee en één bouwlaag.


ID: 82240 | Bouwkundig element

Klooster van de zusters van de Heilige Vicenzo a Paolo

Wijngaardplein 1-2, 3A-B, Wijngaardstraat 35 (Brugge)
Voormalig klooster van de zusters van de Heilige Vicenzo a Paolo, gefaseerd opgebouwd na hun aankomst in Brugge in 1851 en meteen deels gebruikt als bewaarschool opgericht door L. d'Hanin de Moerkerke en M.de Bie; tot op heden weeshuis. Vroegste Brugse voorbeeld van "burgerlijke neogotiek".


ID: 77897 | Bouwkundig element

Klooster van de zusters van de Heilige Jozef

Wittemolenstraat 85 (Brugge)
Klooster van de zusters van de Heilige Jozef. Door de zusters vanuit de Zilverstraat te Brugge aangekocht in 1951 als recreatiecentrum voor de zusters en leerlingen. Nu een vormingshuis voor zusters en bezinningscentrum voor jongeren. Witbeschilderd bakstenen kloostergebouw opgetrokken in 1956 naar een ontwerp van de Brugse architect Luc Viérin.


ID: 29966 | Bouwkundig element

Huis Perez de Malvenda

Wollestraat 53 (Brugge)
Laatgotisch complex huis uit 15de-16de eeuw gebouwd in opdracht van Perez de Malvenda. Uitzicht resultaat van verschillende verbouwingen.


ID: 77899 | Bouwkundig element

Buitengoed Sint Franciscus Xaverius

Xaverianenstraat 1 (Brugge)
Buitengoed van de broeders xaverianen uit de Mariastraat te Brugge. Kloostergebouw uit de jaren 1930 onder plat dak met deels wit gekalkt parement en deels bakstenen vlakken.