Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

604 resultaten


ID: 28461 | Bouwkundig element

Hof ten Hove met watermolen

Zulzekestraat 12 (Kluisbergen)
Grote semi-gesloten hoeve, gelegen achter de kerk en naast de Beiaardbeek met kerkwegel ten noorden; rechte gekasseide toegangsdreef afgeboord door wilgen. Gewitte bakstenen hoevegebouwen rondom ruim rechthoekige gekasseid erf.


ID: 208881 | Bouwkundig element

Hoeve in L-vorm

Dweersstraat 1 (Koekelare)
Achterin gelegen hoeve, als site minimaal opklimmend tot 1740. Bestaande uit een vrijstaand boerenhuis en een stal en schuur in gesloten L-vormige opstelling rondom een deels begraasd, deels gekasseid erf met een grote mestput. Toegankelijk via een onverharde oprit, ter hoogte van de hoeve afgesloten door een smeedijzeren hek tussen betonnen pijlers.


ID: 208884 | Bouwkundig element

Hoeve

Kapellestraat 2 (Koekelare)
Achterin gelegen hoeve, als site opklimmend tot de 18de eeuw met toevoegingen uit de 19de en 20ste eeuw. Toegankelijk via een lange onverharde weg.


ID: 208673 | Bouwkundig element

Kastanjehof de Heerlijkheid van Rafelgem

Moerestraat 168 (Koekelare)
Imposante verankerde, geelbakstenen volumes onder zadeldaken. Op het erf deels bewaarde kasseistroken en stoepen van bakstenen op hun kant. Restant van mestvaalt.


ID: 208712 | Bouwkundig element

Herenhoeve Blauwhof

Portweg 6 (Koekelare)
Aan de weg gelegen herenhoeve met inrijpoort en imposante schuur, in de volksmond zogenaamd het "Saps Hof" of het "Blauwhof". De hoeve heeft een erg imposante ligging, ingebed in het landschap vanaf de Kortemarkstraat en de Steenstraat.


ID: 16513 | Bouwkundig element

Hoeve Ammanswalle

Ammanswallestraat 20A (Koksijde)
Voormalige uithoeve van de Duinenabdij te Koksijde. Heden nog grotendeels van een met wilgen omzoomde wal voorziene, hoeve met losse bestanddelen waarvan de schikking nog grosso modo bewaard. Verankerde, witgekalkte bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken rondom een gemacadamiseerd erf, bereikbaar via een inrijpoort. Witgekalkte, bakstenen hekpijlers waarvan bovendeel dienstig als duiventil, aan weerszijden verstevigd met (sterk aangepaste) steunberen. Boerenhuis, in kern opklimmend tot de 13de eeuw.


ID: 91278 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Barisdamhoeve met omgeving

Barisdamstraat 24 (Kortemark)
Gaaf bewaarde hoevesite gelegen binnen een uitzonderlijke weideomgeving, in de Handzamevallei. Door de specifieke beplanting is de hoeve sterk oriënterend aanwezig in het open landschap van de Handzamevallei. De omwalde motte (opperhof) met boerenhuis is achterin gelegen tegenover de straat. Het neerhof met schuur en stalling is ten noordoosten daarvan gelegen. Het microreliëf ten westen van het boerenhuis verwijst naar de vroegere site met opper- en neerhof binnen een achtvormige omwalling.


ID: 91139 | Bouwkundig element

Hoeve Ampe

Brouckstraat 4 (Kortemark)
Fasegewijs tot stand gekomen met opeenvolgende bouwfasen begin 19de eeuw, in 1884, 1894 en 1903. Hoeve met losse bestanddelen in U-vormige opstelling rond een begraasd erf met paden van kasseien en bakstenen op hun kant, restant van een oude fruitboomgaard, grote treurwilg en mestvaalt. Toegankelijk via een gekasseide erfoprit rechts van het huis, voorzien van weegbrug (zie bewaarde ast) en afgesloten door een smeedijzeren hek.


ID: 91005 | Bouwkundig element

Dry Ceuninghenhoeve

Ieperstraat 56 (Kortemark)
Hoeve gelegen in de vallei van de Grijsperrebeek, groene omgeving met meidoorn- en hulsthagen en populieren. De benaming van de hoeve en het leengoed komt reeds voor in 1628.


ID: 91020 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Leenbosstraat 15 (Kortemark)
Hoeve, in de jaren 1920 herbouwd na vernietiging van de hoeve in oktober 1914. De hoeve vormde tijdens het ancien régime de kern van de "Heerlijkheid 't Goed ter Crabbaerde", afhankelijk van het leenhof van Wijnendale. Een kaart van 1760 geeft de site aan als dubbel omwalde hoeve met opperhof en neerhof. Gelijkende weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). De plaats van het huidige woonhuis met voortuin geeft nog min of meer de plaats van het oude opperhof weer.