Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 3249 | Bouwkundig element

Romp van de Dommolen

Statiestraat 2 (Nijlen)
De Dommolen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen), opgericht in 1856 door Simon Dom ter vervanging van een vroegere houten standaardmolen.


ID: 3162 | Bouwkundig element

Romp van Stenen Molen

Stenen Molen (Nijlen)
De Stenen Molen of Molen Keersmaekers (naar de eigenaar sinds 1904) is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen), opgericht in het tweede kwart van de 19de eeuw.


ID: 206854 | Bouwkundig element

Textielfabriek Cohen

Aalstersesteenweg 83, 83A (Ninove)
Hoekperceel bebouwd in 1928-29 voor textielproducent Georges Cohen in modernistische stijl naar ontwerp van Henry van de Velde. Het is een van de vroegste ontwerpen na de terugkeer van Henry van de Velde naar België. Het pand bestaat uit een directeurswoning, technische ruimtes en een textielatelier. De verschillende functies van het pand zijn in de gevels herkenbaar dankzij de volumewerking, raampartijen en gevelafwerking wat representatief is voor de architect in deze periode.


ID: 9250 | Bouwkundig element

Abdij van Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus

Abdijstraat 12, Kerkplein 32, Weggevoerdenstraat (Ninove)
Stichting der norbertijnen met zeven monniken van de abdij Park (Leuven), in 1137-38, onder bescherming van de plaatselijke heer, Geraard I, en goedkeuring van de bisschop van Kamerijk. Eerste klooster vermoedelijk nabij de eerste parochiekerk gelegen. Van de voormalige abdijsite resteren nog, behalve de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de ingangspoort, de priorij, een éénlaagse woning van vier traveeën onder een hoog schilddak uit de eerste helft van de 18de eeuw, een veldpoort, een barok poortgebouw uit de 17de eeuw die toegang gaf tot het voormalige neerhof en tot slot de watermolen op de Molenbeek van 1645.


ID: 9447 | Bouwkundig element

Korenwatermolen

Brusselseheerweg 69 (Ninove)
Korenwatermolen op de Molenbeek, in 1874 voorzien van een stoommachine en in 1955 omgevormd tot bloemmaalderij. Verankerd bakstenen gebouw onder twee in hoogte wisselende zadeldaken.


ID: 9203 | Bouwkundig element

Afspanning In den Keizer

Burchtstraat 9-13 (Ninove)
Breedhuis van vijf traveeën en twee verdiepingen onder een zadeldak, met oudere, traditionele kern. Lagere links gelegen bijbouw van één travee en twee bouwlagen onder een pseudo-mansardedak met steekboogpoort uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gekasseide binnenkoer met links, éénlaagse vleugel, de vroegere stallen.


ID: 9344 | Bouwkundig element

Brouwerij Pollijn

Daalstraat 26 (Ninove)
In achterbouw en loodrecht op een recent vernieuwd woonhuis de voormalige Brouwerij Pollijn, ontstaan, in de 19de eeuw en stilgevallen circa 1950. Bakstenen constructie van één bouwlaag onder zadeldak, met in gevel ingebouwde vierkante fabrieksschoorsteen.


ID: 9345 | Bouwkundig element

Korenwatermolen en molenaarswoning

Damweg 1 (Ninove)
Korenwatermolen op de Beverbeek, in 1872 voorzien van een stoommachine en In 1957 gedeeltelijk herbouwd en gewijzigd. Bakstenen gebouw van twee verdiepingen onder een afgesnuit zadeldak. Aanpalende molenaarswoning van vier traveeën en twee verdiepingen, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Links ervan: ouder gedeelte van twee traveeën en één verdieping, gedateerd 1776, doch later aangepast. Bakstenen dienstgebouwen uit de 19de eeuw.


ID: 9213 | Bouwkundig element

Brouwerij Slagmuylder

Denderhoutembaan 2-4 (Ninove)
De brouwerij werd in 1859-1860 aan de Sint-Jorisstraat gesticht, en in 1924-'25 naar hier getransfereerd; met uitzondering van enkele installaties een volledig nieuw bedrijf. Bakstenen gebouwen onder een plat dak, doch naargelang de functie drie à vier interne bouwlagen.


ID: 9214 | Bouwkundig element

Maalderij Prové

Denderkaai 42 (Ninove)
Mechanische maalderij, uit 1878. Stoere doch tevens sierlijke bakstenen constructie van vier bouwlagen en zolderverdieping, vijf traveeën onder schilddak, met symmetrisch opgebouwde gevel. Aan achterzijde: ronde fabrieksschoorsteen op vierkante, in gevel ingebouwde schouwbasis. Een zesde travee werd later, samen met het woonhuis Denderkaai nummer 44 toegevoegd: drie bouwlagen onder mansardedak, met poort op begane grond.