Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4034 resultaten


ID: 90061 | Bouwkundig element

Kapelhuis met winkel en café

Kapellestraat 171 (Meulebeke)
Kapelhuis met winkeltje en café voor de bedevaarders, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie volume weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830). Het huis is, net als de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand , steeds in het bezit van de eigenaars en bewoners van het kasteel Ter Borcht .


ID: 90133 | Bouwkundig element

Winkelwoonhuis 't Bloemerietje

Karel van Manderstraat 1A, Markt 22 (Meulebeke)
In kern 19de-eeuws pand, aangepast in het eerste kwart van de 20ste eeuw met diverse functies als herberg en woonwinkelpand, met name van kleermaker Camille Deprest met (thans verdwenen) houten winkelpui. In oorsprong één geheel met nummer 21 dat na opsplitsing een modernistische gevelaanpassing kent en nog later verbouwd wordt. In de loop van de 19de en de 20ste eeuw wordt het pand met een bijgebouw langs de Karel van Manderstraat uitgebreid.


ID: 90082 | Bouwkundig element

Winkelwoonhuis

Kasteelstraat 31 (Meulebeke)
Woonwinkelhuis volgens kadaster gebouwd in 1929 voor Henri Saelens, die samen met zijn kinderen de achterliggende weverij "Saelens en Co" opricht, achtereenvolgens gekend als "Vermaete-Saelens", "P.V.B.A. Van den Neste en Vermaete" en "Versatex".


ID: 90112 | Bouwkundig element

Winkelwoonhuis 't Hoeveke

Marialoopplaats 40 (Meulebeke)
Vrijstaand woonwinkelpand gebouwd in 1914 (zie datering gevelsteen) voor weduwe en handelaarster Elodie Verkinderen-Vandevyvere op de plaats van herberg "Het Vossekot", voorheen de oude herberg "Te Hans Van Ackere" die reeds weergegeven wordt op een kaart bij het landboek van 1654-1656. Vrijstaand dubbelhuis in neoclassicistische stijl van drie brede traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak


ID: 90134 | Bouwkundig element

Winkelwoonhuis

Marktstraat 1 (Meulebeke)
Woonwinkelpand, volgens kadaster gebouwd in 1933 voor de Meulebeekse handelaar Aloïs Dusselier na afbraak van een ouder pand. Begane grond thans ingericht als bankfiliaal.


ID: 90146 | Bouwkundig element

Burgerhuis met café

Oostrozebekestraat 1 (Meulebeke)
Gebouwd in 1935 voor winkelier Jules Verfaillie uit Meulebeke. Hoekpand met art-deco-inslag van twee bouwlagen onder schilddak (zwarte mechanische pannen). Witgeschilderde bakstenen lijstgevel met afgeschuinde hoektravee en inkom onder overkragende bovenbouw op getrapte consoles, oplopende in dakvenster met getrapte frontonbekroning in granito.


ID: 90237 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch winkelwoonhuis

Statiestraat 14 (Meulebeke)
Neoclassicistisch woonwinkelpand, volgens kadaster in 1913 gebouwd voor Pieter Verhelst uit Meulebeke. Breedhuis van twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; zwartgeglazuurde mechanische pannen). Geschilderde houten kroonlijst op consoles.


ID: 54871 | Bouwkundig element

Rij arbeiderswoningen

Baronstraat 4-26 (Middelkerke)
Aaneengesloten rij arbeiderswoningen, heropgebouwd in begin van jaren 1920 volgens spiegelbeeldschema. Rechts van nummers 12 en 20: een smalle doorgang naar achterliggende tuintjes en voormalige cichorei-ast met snij- en opslagplaats (heden brandstoffenhandel).


ID: 55217 | Bouwkundig element

Villa Mirandola

Distellaan 1, Priorijlaan 29 (Middelkerke)
Beeldbepalend hoekpand in cottagestijl; heropgebouwd in jaren 1920 naar vooroorlogs ontwerp van architect P. Picquet. Twee maal twee traveeën met brede, afgeschuinde hoektravee waarin vierledige afgeronde hoekerker onder bolvormige torenhelm; drie bouwlagen onder pseudomansardedak waarin dakkapellen onder plat dak.


ID: 55135 | Bouwkundig element

Winkelhuis

Distellaan 10 (Middelkerke)
Winkelhuis uit de jaren 1920, vermoedelijk naar ontwerp van architect F. Roussel, met twee traveeën en drie bouwlagen onder pseudomansardedak.