Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4939 resultaten


ID: 307673 | Landschappelijk element

Kasseiweg Getestraat

Neerlinter (Linter)
De Getestraat is een 350m lange kasseiweg in hoofdzakelijk porfier, occasioneel afgewisseld met strookjes Tiense kwartsiet. Voor 1886 kreeg dit tracé een verharding in kasseien, wat vrij vroeg is voor een buurtweg die naar een vallei leidde.


ID: 307684 | Landschappelijk element

Kasseiwegen Negenbunderweg-Bonastraat-Groeneweg

Bonastraat, Negenbunderweg (Linter)
De Negenbunderweg vormt samen met de Bonastraat en de Groeneweg een geheel van 20ste-eeuwse kasseiwegen in Wommersom. Vooral de Negenbunderweg heeft historische waarde omdat hij een onderdeel is van de historische route tussen Tienen en Zoutleeuw over het interfluvium tussen de Grote en de kleine Gete. De Bonastraat en Groenweg takken daar op aan.


ID: 307674 | Landschappelijk element

Kasseiwegen Braambeekstraat en Keizerrijkweg

Braambeekstraat, Keizerrijkweg (Linter)
De Keizerrijkweg en de Braambeekstraat in Neerlinter zijn vrij recent verharde lokale landbouwwegen vanuit de Kasteelstraat naar de achterliggende akkers. Tot diep in de 20ste eeuw was de Keizerrijkweg een voetweg die deel uitmaakte van een netwerk van smalle paden in het agrarisch gebied rond het gehucht Heide. Tussen 1886 en 1932 is het tracé van de Braambeekstraat aangelegd, eerst als aarden weg, tussen 1958 en 1976 verhard.


ID: 134211 | Landschappelijk element

Boomgaard en tuin van het Hof ten Steen

Helen-Bosstraat 30 (Linter)
Feodaal kasteel, afgebrand in 1868 en heropgebouwd in het vierde kwart van de 19de eeuw en opnieuw aangepast in 1906; waterkasteel met boomgaard van circa 2,5 hectare met 4 appelaars en 46 perelaars met stam­ omtrekken tot meer dan 2 m; relicten van landschappelijke sierbeplanting.


ID: 307671 | Landschappelijk element

Losweg Hokstraat

Hokstraat (Linter)
De Hokstraat is een weg door de Getevallei, waarvan het deel aansluitend op de Grote Gete op een merkwaardige manier verhard is: niet met traditionele kasseien, maar met tegels in blauwe hardsteen, waarschijnlijk recuperatiemateriaal.


ID: 307672 | Landschappelijk element

Kasseiweg Kwadehaag

Kwadehaagweg (Linter)
De Kwadehaag is een 130m lange kasseistrook in porfier gemengd met Tiense kwartsiet en afgeboord in langwerpige tegels van blauwe hardsteen. Het gebruik van tegels als boordstenen is ongewoon, behalve in Linter waar nog enkele buurtwegen met dat materiaal werden verhard.


ID: 200176 | Bouwkundig element

Watermolen Geensmolen

Molenstraat 20 (Linter)
Hoeve met boerenwoning, stallen en schuur in los verband en een watermolen met een vroeg 18de-eeuwse kern, sluiswerk en oliestampkot en die in de 19de eeuw op zeer evenwichtige wijze werd uitgebouwd en aangepast.


ID: 307670 | Landschappelijk element

Kasseiwegen Viskotstraat-Viskotweg-Narbunderweg

Viskotstraat (Linter)
Deze kasseiwegen zijn een samenvoeging van drie buurtwegen, waaronder 1° de Viskotstraat (buurtweg nr. 15) die vrij homogeen in Tiense kwarsiet is gelegd, 2° de Viskotweg en 3° de Narbunderweg.


ID: 70009 | Bouwkundig element

Kousseboombrug

Ashoop (Lo-Reninge)
Kousseboombrug over Slopgatvaart, reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778. Heden licht art-decogetinte brug met betonnen brugleuningen en bakstenen bruggenhoofd.


ID: 70187 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Burgweg 17 (Lo-Reninge)
Breedhuis van vijf traveeën + linker opkamertravee onder zadeldak. Rode verankerde 19de-eeuwse baksteenbouw. Het huidige bakstenen volume terug gaat op een veel andere, vermoedelijk 17de-eeuwse constructie in stijl- en regelwerk. Ten westen van het erf, voormalige wagenmakerij, als volume reeds gedeeltelijk aangeduid op het primitief percelenplan van circa 1835.