Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

27975 resultaten


ID: 79273 | Bouwkundig element

Voldersveldhoeve

Kruisstraat 14 (Avelgem)
Historische Voldersvelthoeve, waarvan het woongedeelte en een deel van het poortgebouw gelijkenissen vertonen met de oudste afbeelding van de hoeve in Sanderus' Flandria Illustrata uit 1641. Laat 16de-eeuws boerenhuis, bestaande uit twee parallelle beuken onder zadeldak. Dubbelhuis van vijf traveeën onder zadeldaken met traptoren aan de noordwestgevel. Monumentale bakstenen ingangspoort onder pannen zadeldak geschraagd door telkens twee pilasters met natuurstenen kapitelen. Korfbogige doorgang geaccentueerd door wisselend gebruik van bak- en natuursteen. Schuur en stallen ten noorden en ten zuiden van het erf met oude kernen.


ID: 79274 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Kruisstraat 17 (Avelgem)
Dwars op de straat ingeplant 19de-eeuws boerenhuis met stalvleugel. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak.


ID: 79166 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Langestraat 14 (Avelgem)
Aan de straat gelegen hoeve met gebouwen in semigesloten opstelling, rond een gebetonneerd erf. Westelijke erfoprit gemarkeerd door één bakstenen en één betonnen pijler. Ten noorden het woonhuis, ten oosten de schuur en stallen ten zuiden en ten westen.


ID: 79172 | Bouwkundig element

Schouw van de Sint-Antoniusbrouwerij

Leopoldstraat (Avelgem)
Vierkante bakstenen schouw van de voormalige Sint-Antoniusbrouwerij uitgebaat door de familie Vansteenbrugge. Tevens nutsgebouwtje onder pannen zadeldak.


ID: 79188 | Bouwkundig element

Burgerhuis met schuur

Leynseelstraat 119 (Avelgem)
Burgerhuis met aangrenzende schuur uit het begin van de 20ste eeuw.


ID: 79189 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Meersstraat 3 (Avelgem)
Burgerhuis uit het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw. Enkelhuis van witbeschilderde baksteen met aflijnende fries.


ID: 79277 | Bouwkundig element

Walhoeve

Moerasstraat 13 (Avelgem)
Historische hoeve aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) bestaande uit twee volumes. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) vermeld als Fermes De Motte, met volledig omwald boerenhuis. Ten noorden van het erf op een mote gelegen boerenhuis. Witgekalkte verankerde baksteenbouw onder licht uitzwenkend pannen zadeldak. Linkervleugel van drie traveeën en anderhalve bouwlaag en rechtervleugel van vier traveeën en één bouwlaag.


ID: 79276 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Moerasstraat 7 (Avelgem)
Burgerwoning uit de tweede helft van de 19de eeuw. Vermoedelijk later gecementeerd parement. Typische deuromlijsting van zwarte baksteen. Rechts en links lager aanpalende vleugels. Achterliggende nutsgebouwen. Ten oosten van het woonhuis opslagplaatsen.


ID: 79320 | Bouwkundig element

Hoeve Hove te Hautrive

Moerbeekstraat 2 (Avelgem)
Historische hoeve met gesloten opstelling, waarvan de oudste vermelding teruggaat tot 1408. Ten oosten van het erf loopt een afgesneden meander van de Schelde, aangeduid door wilgen en populieren. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom gekasseid erf. Ten noorden van het erf sterk aangepast boerenhuis met vernieuwde straatgevel. Noordelijke gevel gekenmerkt door twee opkamertraveeën. Ten oosten en zuiden sterk verbouwde stalvleugels.


ID: 79324 | Bouwkundig element

Tombeelmolen

Molenstraat 41A (Avelgem)
De Tombeelmolen is een bakstenen bergmolen die in 1923 gebouwd wordt na vernieling in de Eerste Wereldoorlog van een houten molen met dezelfde naam. De staakmolen die ervoor op dezelfde plaats stond ging minstens terug tot de 17de eeuw. De huidige molen is een zeldzame wederopbouwmolen en één van de laatste windmolens die gebouwd werden vooraleer hun rol werd overgenomen door mechanische maalderijen.