Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7124 resultaten


ID: 131131 | Landschappelijk element

Knoteik als hoekboom

Abraham Hansstraat (Horebeke)
In de hoek van een perceel langs de Abraham Hansstraat staat een mooi gevormde knoteik. Een hoekboom met een stamomtrek van bij de 2,5 meter (2009).


ID: 131154 | Landschappelijk element

Geschoren taxusprieel met wegkapel

Den Daele 10 (Horebeke)
Een wintergroene taxushaag met op de hoek een hoog uitgewerkt taxusprieel sluit het erf van een hoeve af. In het prieel is een wegkapelletje ondergebracht.


ID: 300137 | Bouwkundig element

Dorpskom Sint-Maria-Horebeke

Dorpsstraat, Kerkplein, Ketse, Kullaarsweg, Matersestraat, Rokegem (Horebeke)
Het dorpsbeeld van Sint-Maria-Horebeke wordt bepaald door een lintbebouwing aan weerszijden van de Dorpsstraat en het ontbreken van een eigenlijk dorpsplein.


ID: 131171 | Landschappelijk element

Kaphaag van gewone es

Dorpsstraat 1, Kauwenberg (Horebeke)
De huisweide-boomgaard op het erf, langs de Kauwenberg, werd afgeboord met een essenkaphaag. Om te voorkomen dat de uitgezette beesten zouden ontsnappen werd de haag in een zéér dicht verband geplant en werden de gaten ingeboet en/of ingevlochten met takken.


ID: 131149 | Landschappelijk element

Kaphaag van gewone es

Dorpsstraat 101-103 (Horebeke)
Langsheen de Dorpsstraat staat een relict van een essenkaphaag. De oorspronkelijke context, een huisweide en/of boomgaard is hier verloren gegaan. Een kaphaag is een lijnaanplanting van knotboompjes met een dicht plantverband die onderhouden wordt door ze periodiek te knotten. Dit leverde brandhout en geriefhout op, de haag werd tevens als erfafsluiting benut. Om te voorkomen dat de uitgezette beesten zouden ontsnappen werd de haag in een zéér dicht verband geplant en werden de gaten ingeboet en/of ingevlochten met takken.


ID: 43763 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met tuin

Dorpsstraat 25 (Horebeke)
Voormalige hoeve met aan de straat gelegen huis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, volgens kadasterarchief gebouwd door de kostersfamilie Ghys in het tweede kwart van de 19de eeuw. Aansluitend bij het erf boomgaard en vroegere groentetuin met taxusprieel.


ID: 131132 | Landschappelijk element

Taxusprieel

Dorpsstraat 25 (Horebeke)
Het prieel van geschoren taxus bevindt zich in de groentetuin aansluitend bij het erf van een voormalige hoeve langs de Dorpsstraat, gelegen in de dorpskom van Sint-Maria-Horebeke. Het prieel is een restant van een 18de-eeuws boerentuintje.


ID: 131133 | Landschappelijk element

Meidoorn in gemengde haag

Dorpsstraat 29-31 (Horebeke)
De op enen gezette meidoorn (Crataegus monogyna) bevindt zich in een gemengde haag die de hoogstamboomgaard bij een voormalige hoeve in de dorpskom van Sint-Maria-Horebeke afsluit langs de achtergelegen Kullaarsweg.


ID: 131165 | Landschappelijk element

Gemengde afsluitingshaag

Dorpsstraat 29/31, Kullaarsweg (Horebeke)
Een oude gemengde afsluitingshaag, vermoedelijk in oorsprong aangelegd met meidoorn, is al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt met beuk, haagbeuk, olm, esdoorn, vlier, hulst en braam. De haag sluit het erf af langs de achterliggende losweg.


ID: 43765 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Wel Tevreden met tuin

Dorpsstraat 30 (Horebeke)
Het zogenaamde Hotel Elim, voorheen gekend als Villa Wel Tevreden, is een neoclassicistisch herenhuis dat omstreeks 1883 gebouwd werd door toenmalige notaris-burgemeester J.-E. De Beer. Villatuin met koetshuis en druivenserre.