Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4939 resultaten


ID: 70189 | Bouwkundig element

Tempeliershoeve

Burgweg 18 (Lo-Reninge)
Historische hoeve, waarvan de site nog steeds gekenmerkt wordt door een structuur met nog grotendeels omwald opperhof ten oosten en een niet omwald neerhof ten westen ervan. De toegang tot het opperhof wordt voorzien door een dubbele boogbrug met een korfbogige poortdoorgang met links houten kapelletje met Mariabeeldje. Het opperhof wordt gemarkeerd door het boerenhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw met haaks een laag stalletje onder zadeldak. Achter het boerenhuis eenledig bakhuis van circa 1891. Ten westen, verhard neerhof met L-vormige stal- en schuurvleugel.


ID: 70243 | Bouwkundig element

Schutsluis met overlaat en ophaalbrug

Fintele (Lo-Reninge)
Zogenaamde Fintelesas, geheel van schutsluis en bovenliggende balansbrug met bovenbouw met parallel hieraan een keersluis met meerdere beweegbare keringen gelegen in het gehucht de Fintele ter hoogte van de samenvloeiing Lovaart en IJzer. In oorsprong teruggaand tot 1827. Net voor de capitulatie van 28 mei 1940 blazen de Belgische troepen om tactische redenen de schut- en keersluis op. In 1943 wordt het sluizencomplex opnieuw herbouwd.


ID: 70244 | Bouwkundig element

Ontmantelde houten brug Hooipiete

Fintele (Lo-Reninge)
Ontmantelde houten brug, gestockeerd aan de linkeroever van de IJzer. De eerste vermeldingen van deze houten brug klimmen terug tot de 17de eeuw. In 1694 wordt de Hooipiete vervangen door een draaibrug om een vlotter troepentransport over de IJzer toe te laten.


ID: 70245 | Bouwkundig element

Brug langs de IJzer

Fintele (Lo-Reninge)
Geklonken metalen brug langs de IJzer, ter hoogte van Fintele nummer 7; vermoedelijk gerecupereerde brug van over de 'dode arm' van de Lovaart.


ID: 70267 | Bouwkundig element

Opgeheven Belgische militaire begraafplaats

Hoflandstraat (Lo-Reninge)
Opgeheven Belgische militaire begraafplaats. Reeds tijdens de Eerste Wereldoorlog in gebruik, doch de definitieve aanleg dateert pas van 1920. Omstreeks 1968 werd de begraafplaats ontruimd. Aan de straatzijde, roodbakstenen muurtje geritmeerd met bakstenen pijlers en ijzeren hekwerk. Links, gesloten roodbakstenen wachtpaviljoentje onder plat dak met siermetselwerk in dambordpatroon.


ID: 70330 | Bouwkundig element

Brug over de Sint-Machuitsbeek

Lolege (Lo-Reninge)
Eenvoudige brug over de Sint-Machuitsbeek, mogelijks aangelegd tijdens de infrastruuctuurwerken aan de Lovaart in 1869-1870. In hoofdzaak bakstenen brug met enkelvoudige segmentboog.


ID: 70067 | Bouwkundig element

Rozendaalbrug over de Slopgatvaart

Noordhoek (Lo-Reninge)
Licht art-decogetinte brug over de Slopgatvaart met betonnen brugleuningen en bakstenen bruggenhoofd.


ID: 70069 | Bouwkundig element

Brouwerij Verlende

Noordstraat 3 (Lo-Reninge)
Het huidige hotel gaat terug op de voormalige nu zwaar verbouwde 19de-eeuwse brouwerij Verlende. Bewaard ijzeren hekken aan de straat, toegangsdreef met oude linden. De site van deze brouwerij gaat terug op een woongedeelte van de abdij aangeduid op een schilderij van de Sint-Pietersabdij uit 1648.


ID: 70108 | Bouwkundig element

Palingbrugge over de Slopgatvaart

Rabbelaresteenweg (Lo-Reninge)
Licht art-decogetinte brug over de Slopgatvaart met betonnen brugleuningen en bakstenen bruggenhoofd.


ID: 70109 | Bouwkundig element

Slopgatsluis en Slopgathevel

Rabbelaresteenweg (Lo-Reninge)
Geheel van schutsluis met bovenliggende segmentboogvormige bakstenen brug en hevel gelegen ter hoogte van de samenvloeiing van de Lovaart en de Slopgatvaart.