Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 40220 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Medarus en -Gildardusparochie

Rossemdorp 34 (Meise)
In oorsprong 18de-eeuwse pastorie, gedateerd 1767, maar zwaar geteisterd tijdens de Eerste Wereldoorlog en in 1916 heropgebouwd. De met cijferstenen gedateerde pastorie, ligt ingeplant te midden van een vrijwel vierkante, volledig ommuurde tuin - deels sier- en deels moestuin - aan straatzijde afgesloten met een lage bakstenen muur met pijlers en hekwerk.


ID: 305753 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Stationsstraat 25-27 (Meise)
Goed bewaard burgerhuis met typische cementbekleding uit het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw, vooraf gegaan door een, vandaag geplaveid, voortuintje met uitgewerkt smeedijzeren hek. De woning werd kadastraal ingetekend als 'nouvelle construction' in 1867 in eigendom van landbouwer Petrus Joannes en Anna Verrycken.


ID: 305485 | Bouwkundig element

Hek en hekpijlers

Temsesteenweg 39 (Meise)
Bij het begin van de jong aangeplante toegangsdreef tot het achterin gelegen nummer 39 staan twee hekpijlers met een uitgewerkt ijzeren hek. De pijlers zijn opgetrokken uit baksteen met verwerking van hardsteen voor de sokkel, muurbanden, hoekblokken, dekplaat en vaasbekroning. Op de linker pijler staat het jaartal 1910 weergegeven, op de rechtse pijler bouwmeester Aug. Vandoorslaer evenals steenhouwer Praille (Londerzeel).


ID: 307036 | Bouwkundig element

Villa Denise

Zonnelaan 29 (Meise)
Karakteristieke villa uit het begin van de 20ste eeuw, met ruime tuin, waarbij de voortuin langs de straat is afgesloten door een ijzeren hek. De villa werd kadastraal als 'nieuwe bouwing' geregistreerd in 1914 in eigendom van August De Cock-Demayer, landb(ouwe)r Meysse. De villa werd in 1913 in gebruik genomen.


ID: 36198 | Bouwkundig element

Eclectische villa

Autostradeweg 5 (Melle)
Eclectische kleine villa, gebouwd circa 1874, als aanhorigheid van het achterliggende - nu verdwenen - Kasteel Schaubosch. Achterin gelegen alleenstaand huis bereikbaar via het overblijvend deel van de kasteeldreef. Toegangshek naar het kasteel op het eind van de dreef: ijzeren hek met ijzeren pijlers tussen twee versierde hardstenen hekpijlers met siervaasbekroning. Merkwaardig L-vormig dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën, in een Engels getinte neostijl, namelijk met kenmerken van de tudorstijl.


ID: 36206 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Coppens

Brusselsesteenweg 165 (Melle)
Het kasteeldomein Coppens is sinds 1937 het Hoger Rijksinstituut voor Tuinbouw. Het domein van 14 hectare aan de rechter Scheldeoever omvat het vroegere park met oude afgesneden Scheldemeander, nu vijver, het landhuis en de oranjerie van 1833 naar ontwerp van Louis Minard. Binnen deze oude rivierbocht werden bij toevallige en systematische opgravingen resten van een 13de-eeuws klooster aangetroffen.


ID: 36215 | Bouwkundig element

Villa Thérese Ange

Brusselsesteenweg 248 (Melle)
Villa volgens gevelopschrift zogenaamd Thérese Ange, met voortuin afgesloten door ijzeren hekken tussen twee koppels vierkante bakstenen hekpijlers met bepleisterde banden. Opvallend dubbelhuis van twee bouwlagen en vier traveeën met schilddak; cartouches met opschrift ANNO 1895 in de voorgevel.


ID: 36262 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Bueren

Brusselsesteenweg 428, Kalverhagestraat 1-3 (Melle)
Waterkasteel omringd door brede vierkante binnengrachten. Aan de achterzijde van het kasteel valt deze walgracht samen met de buitenste omgrachting. Toegangsbrug over de buitenwalgracht met ijzeren brugleuningen tussen overhoekse vierkante hardstenen pijlers met bolbekroning; ijzeren toegangshek tussen ronde ijzeren pijlers. Waarschijnlijk dateren brug en hek uit de eerste helft van de 19de eeuw. Haast vierkant bak- en zandstenen kasteel van twee bouwlagen, onder leien bedaking, in renaissance- en neorenaissancestijl, vermoedelijk opgericht midden 16de eeuw, licht aangepast in de 18de eeuw en gewijzigd en vergroot eind 19de eeuw. Twee gelijkaardige en symmetrisch opgestelde paviljoenen met koetshuis, paardenstal, personeelswoning en gloriëttes, vermoedelijk uit de eerste helft van de 18de eeuw.


ID: 36230 | Bouwkundig element

Klooster en college van de paters Jozefieten

Brusselsesteenweg 459 (Melle)
Een deel van het vroeger kloosterpand bleef bewaard in de zuidvleugel van het complex. Waarschijnlijk daterend uit eind 16de-begin 17de eeuw werd dit gebouw verlengd en aangepast in het derde kwart van de 19de eeuw. Voor 1840 al was ten noorden van de overgebleven kloostergebouwen een L-vormig schoolgebouw toegevoegd dat mogelijk opklom tot eind 18de eeuw en een classicistische bouwtrant vertoonde. Van de in tweede helft van de 19de eeuw toegevoegde schoolgebouwen zijn de bouwwerken die in 1850 aanvingen naar ontwerp van architect L. Pavot de voornaamste. Nog een belangrijke uitbreiding van de school met nieuwe lokalen vond plaats circa 1874. De sschoolboerderij, bakkerij en andere dienstgebouwen dateren van het laatste kwart van de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw. De achtzijdige gloriëtte in rococostijl dateert waarschijnlijk uit het derde kwart van de 18de eeuw.


ID: 36231 | Bouwkundig element

Hoeve, herberg en brouwerij De Rode Leeuw

Brusselsesteenweg 539 (Melle)
Landelijk gebouwencomplex, onlangs verkaveld waarbij twee van de grootste vroegere bedrijfsgebouwen van de oorspronkelijke boerderij-herberg werden afgescheiden. Boerenwoning met oude kern, minstens 18de eeuw, doch aangepast midden 19de eeuw; van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak. Rechts aansluitende lagere bijbouw van drie traveeën. IJzeren toegangshek tussen ronde hardstenen pijlers met vierkante dekplaat rechts naast de woning. Op het achtererf: eenvoudige stalvleugel met eenkamerhuisje onder zadeldak, uit de 19de eeuw.