Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 55372 | Bouwkundig element

Herenhuis

Dekenijstraat 4 (Oostende)
Laat-18de-eeuws laatclassicistisch herenhuis, met een hoofdvolume aan de straat met langgerekte haakse aanbouw en gekasseide binnenkoer omgeven door hoge bakstenen muren. De woning vormt een zeldzame 18de-eeuwse woning met gaaf bewaard exterieur en interieur, behorend tot de oorspronkelijke bebouwing van de straat, zijnde herenhuizen die bij de aanleg van de straat in 1781-1782 werden opgericht.


ID: 56721 | Bouwkundig element

Rioolgemaal I, waterzuiveringsstation

Derbylaan (Oostende)
Waterzuiveringsstation van 1976 in opdracht van "WATERZUIVERINGSMAATSCHAPPIJ VAN HET KUSTBEKKEN", naar ontwerp van R. Vincart van studiebureau O. De Koninckx (Oostende). Complex van twee bouwlagen omgeven met lagere volumes onder plat dak, in vooruitstrevende vormgeving van die tijd. Betonnen structuur met bakstenen parementen en betonnen afboording van de bouwlagen, gelegen in tuin met twee bestrate wegen en met metalen omheining.


ID: 55381 | Bouwkundig element

Hoekpand ontworpen door A. Daniëls

Eduard De Cuyperstraat 11 (Oostende)
Hoekpand opgetrokken in 1929 naar ontwerp van de Oostendse architect A. Daniëls (zie signering in plint) aanleunend bij zowel de art-decostijl als de nieuwe zakelijkheid.


ID: 55431 | Bouwkundig element

Warenhuis S.E.O. en administratieve vleugel

Gentstraat, Romestraat 11 (Oostende)
Voormalig warenhuis S.E.O. (Spaarzaamheid, Economie, Oostende) met administratief gedeelte, naar ontwerp van architect Gaston Eysselinck van 1948, vanaf 1986 Provinciaal Museum voor Moderne Kunst. Ruim functioneel gebouw met drie en één achteruitwijkende bouwlaag onder plat dak. Rationeel exterieur in overeenstemming met inwendig ruimteconcept.


ID: 56622 | Bouwkundig element

Kolenhandel, stoommaalderij en olieslagerij Decloedt

Graanmolenstraat 2A (Oostende)
Voormalige stoommaalderij en "olieslagerij Decloedt", nu kolenhandel. De houten koorn- en oliewindmolen - reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) - ten zuiden van het huis werd circa 1952 afgebroken. Gebetonneerd erf met losse bakstenen bestanddelen onder schild- en zadeldaken (Vlaamse pannen).


ID: 56845 | Bouwkundig element

Vlaamse Visserijcoöperatie

Hendrik Baelskaai 12 (Oostende)
Voormalig bedrijfsgebouw van kort na de Tweede Wereldoorlog van twee bouwlagen onder plat dak. Bakstenen gebouw op arduinen onderbouw, geritmeerd door doorlopende betonnen onder- en bovendorpels van de muuropeningen. Nog onder invloed van de nieuwe zakelijkheid, met vlaggenmast ter hoogte van gevelsteen met anker op de borstwering van de trapezoïdale erker boven de inrijpoort.


ID: 56980 | Bouwkundig element

Thermae Palace

Koningin Astridlaan 7 (Oostende)
In 1929 wordt besloten om een thermaal instituut inclusief thermen en een "Grand Hôtel" op en achter de "Koninklijke gaanderijen" te bouwen: het "Palais des Thermes", nu "Thermae Palace".


ID: 55609 | Bouwkundig element

Appartementsgebouw

Koningsstraat 43A (Oostende)
Appartementsgebouw naar ontwerp van architect P. Felix (Oostende), ontworpen in 1954, in gebruik in 1959). Appartementsgebouw van zes bouwlagen en achteruitspringende dakverdieping (onder meer technische verdieping) onder plat dak, opgetrokken als eenvoudig, helder volume met een direct afleesbare constructie. Betonstructuur steunend op pijlers zichtbaar aan de buitenzijde (zie principe van Le Corbusier); begane grond, entresol en balkons (gedeeltelijk) met bekleding van arduinen tegels; bovenverdiepingen afgewerkt met witte betonplaten; zij- en achtergevels in baksteen.


ID: 56648 | Bouwkundig element

De Paalsteenhoeve

Kruishofstraat 2 (Oostende)
Historische hoeve, in kern opklimmend tot het laatste kwart van de 18de eeuw met aanpassingen en uitbreidingen van de eerste helft van de 19de eeuw. Semigesloten hoeve met witgekalkte verankerde bakstenen bestanddelen onder voornamelijk zadeldaken, opgesteld rondom rechthoekig verhard erf met mestvaalt.


ID: 56650 | Bouwkundig element

Roosehoeve

Legeweg 15 (Oostende)
Naar verluidt sinds eind 19de eeuw, genoemd naar de vroegere eigenaars. Gelegen nabij de Oefenrenbaan en ten zuiden van de Duinkerkseweg.(Hoeve werd ondertussen afgebroken om plaats te maken voor nieuwe weg voor zwaar verkeer, parallel met de Duinkerkseweg. Hoeve met oude kern uit de tweede helft van de 18de eeuw, bestaande uit losse bakstenen bestanddelen uit de 19de eeuw, rondom een deels gekasseid rechthoekig erf met drinkplaats en mestvaalt.