Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5925 resultaten


ID: 50865 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Stationsstraat 62 (Eeklo)
Imposante, voormalige woning van leerlooier Aimé Vermast-De Buck, daterend van 1881. Na de Eerste Wereldoorlog was Jules Vermast, eigenaar van de gemechaniseerde leerlooierij aan de Zuidmoerstraat, bewoner van het pand en liet er naar verluidt interieurverfraaiingen aanbrengen.


ID: 50871 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Stationsstraat 77 (Eeklo)
Neoclassicistisch burgerhuis, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1912 door fabrikant Van de Putte-De Beir. Verzorgd en authentiek bewaard dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak met dakkapellen en een dakvenster met hoog leien schilddak en ijzeren nokhek boven de rechter travee.


ID: 50873 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Stationsstraat 88 (Eeklo)
Sober neoclassicistisch burgerhuis, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1871 door fabrikant Ch. Pattijn die er ook een wol- en katoenweverij had. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


ID: 50874 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Stationsstraat 93 (Eeklo)
Verzorgd neoclassicistisch burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak met vier dakkapellen, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1873, naar verluidt aangepast na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 50875 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Stationsstraat 95 (Eeklo)
Neoclassicistisch rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1871.


ID: 8254 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Aaigemdorp 98 (Erpe-Mere)
Eénlaagse, zeven traveeën brede boerenwoning van het dubbelhuistype onder steil zadeldak, met uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw, in kern opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. In twee rechter traveeën, een neoclassicistische winkelpui.


ID: 8213 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Erpedorp (Erpe-Mere)
Neoclassicistische hallenkerk op een hoogte gelegen met deels bewaard kerkhof en omringende kerkhofmuur, opgetrokken in 1834 naar ontwerp van architect Johan Beeckman, dwars op de voormalige georiënteerde kerk uit de 14de tot de 16de eeuw die in 1827 gedeeltelijk werd gesloopt. Sacristieën van 1863 nar ontwerp van architect J.B. Goeminne. Ten noordwesten, twee hekpijlers met siervaas en trap.


ID: 8297 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Paulus Bekering met kerkhof

Ottergemdorp (Erpe-Mere)
Van de oorspronkelijke laatromaanse parochiekerk bleef enkel het koor uit de tweede helft van de 13de eeuw bewaard. Neoclassicistische toren uit de tweede helft van de 19de eeuw. Neogotisch schip, kruisbeuk en zuidoostelijke sacristie van circa 1900 naar ontwerp van architect Hendrik Geirnaert ter vervanging van het éénbeukige schip. Omringend kerkhof met bakstenen muur gemarkeerd door ezelsrug. Op het kerkhof een collectie voornamelijk 20ste-eeuwse graftekens.


ID: 8273 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Sint-Annastraat 2 (Erpe-Mere)
De neoclassicistische pastorie van de Sint-Martinusparochie werd opgericht in 1803 en uitgebreid in 1863 en 1892. De tuin werd aangelegd in 1863 en vormt met zijn landschappelijke aanleg een integraal onderdeel van de pastorie. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met klokkenruitertje.


ID: 13014 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Grensstraat 2 (Essen)
Huis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, te dateren in de tweede helft van de 19de eeuw.