Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4632 resultaten


ID: 32797 | Bouwkundig element

Hoeve Nazareth

Rijselstraat 34 (Mesen)
Wederopbouwhoeve in de typische bouwtrant van de hoeve-eigendommen van het Koninklijk Gesticht van Mesen, zie de geaccentueerde streekeigen kenmerken.


ID: 32798 | Bouwkundig element

Hoeve Bethléem

Rijselstraat 45 (Mesen)
Na de Eerste Wereldoorlog dichter bij de straat heropgebouwde hoeve in de typische bouwtrant van de hoeve-eigendommen van het Koninklijk Gesticht van Mesen herkenbaar aan de geaccentueerde streekeigen bouwelementen. Hoeve met losse, lage bestanddelen gegroepeerd rondom een deels begrint, deels gekasseid rechthoekig erf met boerenhuis, stal, schuur met wagenhuis en vaalt; gekasseide erfoprit aan straatzijde gemarkeerd door twee zandstenen zuilen opgebouwd uit gerecupereerde trommels en twee veelzijdige kapitelen met bogenfries afkomstig van het vooroorlogse Gesticht en/of Sint-Niklaaskerk.


ID: 89991 | Bouwkundig element

Hoeve met oudere kern

Aststraat 2 (Meulebeke)
Hoeve met oudere kern, minimaal opklimmend tot de 17de eeuw en in de loop van onder meer de 20ste eeuw aangepast en uitgebreid. Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 staan twee evenwijdige, haaks op de straat georiënteerde volumes op een beboomd erf weergegeven. Op de Ferrariskaart (1770-1778) worden enkele bijkomende nutsgebouwen en een boomgaard aan de zuidzijde weergegeven.


ID: 89999 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bonestraat 80 (Meulebeke)
Gerenoveerde historische hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 17de eeuw. Erftoegang gemarkeerd door ronde, witgekalkte erfpijlers met gepekte plint, waartussen ijzeren hekken. Losstaande, verankerde bakstenen bestanddelen, witgekalkt met gepekte plint, omheen hoog omhaagd erf. Ten westen, éénlagig woonhuis onder zadeldak. Aan zuidoostzijde bijgebouw en ten zuidwesten begroeide, half ondergrondse aardappelkelder.


ID: 90048 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hondekerkhofstraat 7 (Meulebeke)
Hoevegebouwen van een hoevesite die opklimt tot de tweede helft van de 17de eeuw. De schuur werd samen met het ondertussen gesloopte woonhuis herbouwd in 1863. Het kadaster registreerde in 1944 de uitbreiding van de schuur en de bouw van nieuwe bijgebouwen. Korte, geasfalteerde oprit met toegang tot verhard erf via overhoekse bakstenen pijlers, onder meer pijlerkapel. Lange schuurstalvleugel onder zadeldak en 20ste-eeuwse stal.


ID: 90100 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Ledestraat 6 (Meulebeke)
Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Het kadaster registreert in 1907 de in 1875 uitgevoerde uitbreiding van de bestaande gebouwen tot de huidige toestand. Omhaagd erf met losse verharding en grasperken, toegankelijk via roodgeschilderd ijzeren hek tussen witgeschilderde betonnen pijlers. Aan noordzijde van het erf eenlagig woonhuis van zes traveeën onder zadeldak, ten westen grote haakse, witgekalkte schuurstalvleugel, ten oosten haakse stal en ten noordoosten overhoeks ingeplant bakhuis.


ID: 90102 | Bouwkundig element

Hoeve

Maeneghemstraat 5, 5A (Meulebeke)
Hoeve gelegen op een site die opklimt tot minimaal de tweede helft van de 17de eeuw, met 19de- en 20ste-eeuwse bestanddelen. Losstaande bestanddelen in U-vormige opstelling omheen erf met losse verharding en grasperken; moestuin aan de straat omgeven door halfhoge betonnen afsluiting met draad. Ten oosten, woonhuis onder zadeldak met nieuw roodbakstenen parement, rechthoekige muuropeningen en deur in zwartbakstenen omlijsting.


ID: 90114 | Bouwkundig element

Hoeve

Marialoopsteenweg 43 (Meulebeke)
Hoeve gelegen op een site die minimaal opklimt tot de tweede helft van de 17de eeuw, zie volume met beboomd erf weergegeven op een kaart bij het landboek van 1654-1656.


ID: 90145 | Bouwkundig element

Hoeve

Ooigemstraat 49 (Meulebeke)
Hoeve waarvan de gebouwen minimaal opklimmen tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie weergave op het primitief kadasterplan (circa 1830) van woonhuis, haakse schuurstalvleugel aan de straat en bakhuis, met als toenmalige eigenaar landbouwer François Bruyneel uit Meulebeke. Grotendeels omhaagd en verhard erf met grasperken. Losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (mechanische pannen).


ID: 90160 | Bouwkundig element

Hoeve

Oostrozebekestraat 323 (Meulebeke)
Hoeve met 19de- en 20ste-eeuwse bestanddelen gelegen op een oudere site die minimaal tot de tweede helft van de 17de eeuw opklimt. Erf met verharding en grasperk, toegankelijk via witgeschilderde betonnen pijlers en buisleuninghek waarin de initialen "D V" zijn verwerkt. Bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken met roodgeschilderde muurankers. Eénlagig woonhuis van vier traveeën met baksteenfries, natuurstenen onderdorpels en segmentboogopeningen (T-ramen).