Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 131126 | Landschappelijk element

Twee treuressen op protestants kerkhof Korsele

Korsele 39 (Horebeke)
Aan de achterkant, voorbij het koor van de protestantse kerk, staat aan beide zijden een treures. Het zijn twee bomen met afhangende - treurende takken, een cultuurvariëteit van de gewone es. Op begraafplaatsen werd het planten van bomen met een treurende kruinvorm regelmatig toegepast.


ID: 131128 | Landschappelijk element

Treurbeuk op protestants kerkhof Korsele

Korsele 39 (Horebeke)
De opgaande treurbeuk groeit achteraan op het protestantse kerkhof, ten noordwesten van de Nieuwe protestantse kerk (gebouwd in 1872) en dicht bij de Oude Kerk (gebouwd in 1794-1795), nabij de scheidingsmuur met het domineehuis. Het is één van de oudste treurbeuken van het land uit het midden van de 19de eeuw met aan de wortels een ingegroeide grafsteen van 1867.


ID: 131129 | Landschappelijk element

Twee geschoren taxussen op protestants kerkhof Korsele

Korsele 39 (Horebeke)
Achter het toegangshek dat naar het kerkhof bij de protestantse kerk leidt, staan twee geschoren taxussen. Twee wintergroene snoeivormen die als welkomstbomen bij de inkom hun opwachting maken. Ze zijn traditioneel geschoren in een afgeronde kegelvorm die doet denken aan een hooimijt.


ID: 43806 | Bouwkundig element

Villa

Korsele 45 (Horebeke)
Bakstenen villaatje met rode pannendaken, volgens kadasterarchief van circa 1910.


ID: 43807 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Korsele 47 (Horebeke)
Alleenstaande bakstenen dorpswoning van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, volgens kadasterarchief van circa 1925.


ID: 303935 | Landschappelijk element

Houtkant op talud langs Kromstraat

Kromstraat (Horebeke)
Het steile talud langs de Kromstraat werd beplant met es, wilg en olm. Ze zijn uitgegroeid tot zware hakhoutstoven en lage knotbomen die het talud en de achterliggende gronden beschermen tegen erosie. Het plantensortiment werd al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt met es, Gelderse roos, meidoorn, hondsroos, sleedoorn, gladde en ruwe iep, kardinaalsmuts, lijsterbes, vlier, wilg spec., schietwilg en aalbes.


ID: 74191 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Ommegangstraat 2 (Horebeke)
Boerenhuis, in kern uit 18de eeuw met uitbreiding uit tweede helft 19de eeuw. Met beuk- en haagbeuk omhaagde, heraangelegde moes- en bloementuin voor het huis.


ID: 300036 | Landschappelijk element

Opgaande veldesdoorn en hazelaar als hoekboom

Planterij (Horebeke)
In de oostrand van een nieuw aangeplant bos staat een opgaande veldesdoorn of Spaanse aak als hoekboom aangeplant. Hij wordt er vergezeld door een oude hazelaar aangeplant op het belendende perceel.


ID: 131139 | Landschappelijk element

Opgaande linde als hoekboom

Vrijsbeke (Horebeke)
In de hoek van een perceel langs Vrijsbeke staat een mooi gevormde opgaande linde. Een hoekboom met een stamomtrek van bij de 2,2 meter (2003).


ID: 300012 | Landschappelijk element

Kastanjedreef Kelchterhoef

Houthalen (Houthalen-Helchteren)
De kastanjedreef loopt bijna tot aan de Bosberg en is 410 m lang. Aanvankelijk was ze echter korter, namelijk circa 270 m, wat ook weerspiegeld wordt in de ouderdom van de bomen. In het oude gedeelte stonden aanvankelijk een 40-tal kastanjelaars met een plantafstand van 15 m, waarvan circa 10 bomen ondertussen afgestorven of verdwenen zijn. Op een aantal plaatsen werd er ingeboet met jongere exemplaren. De dikste boom heeft een stamomtrek van 486 cm. De overige oude exemplaren zijn alle bijna 4 m of dikker. In het tweede gedeelte staan jongere bomen met stamomtrekken tussen de 250 en 300 cm. De plantafstand bedraagt hier 10 m. In dit jongere gedeelte staan nog twee oude kastanjelaars met