20955 resultaten
ID: 73776 | Bouwkundig element
Groeneweg 3 (Brakel)
Semigesloten hoeve, met U-vormige aanleg, en café, met erftoegang aan Driestenbroekestraat. Gemoderniseerde bakstenen dienstgebouwen met pannen zadeldaken rondom gekasseid erf. Bakstenen boerenwoning van zes traveeën onder vernieuwd zadeldak, minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw; bevat elementen die verwijzen naar vroegere woning in hout- en leembouw.
ID: 74091 | Bouwkundig element
Groenstraat 11-15, 15A (Brakel)
Klooster van de zusters Sint-Franciscus van Assisi van Opbrakel en bijbehorende onderwijsinstelling, voorheen "Kostschool St.-Franciscus van Assisi", sinds 1947-48 zogenaamd "Instituut Stella Matutina". Klooster als bijhuis van het moederklooster van de congregatie te Opbrakel opgericht in 1837 in een achterin gelegen molenaarswoning met stenen korenwindmolen. Minstens sinds 1850 bestaande bijbehorende kostschool. Nadien voortdurend uitgebreid, verbouwd en vernieuwd. Sinds eind jaren 1920 bezat het complex reeds grosso modo zijn huidige aanleg. Onder impuls van V. De Meyer, geestelijk directeur van 1945 tot 1980, vonden eind de jaren 1940 en in de jaren 1960 ingrijpende aanpassingen plaats.
ID: 43714 | Bouwkundig element
Haaghoek 12 (Brakel)
Opvallende grote gesloten hoeve in baksteenbouw uit de 18de tot 19de eeuw, nog aangepast en enigszins uitgebreid in het derde kwart van de 19de eeuw; teruggaand op hoeve met vier losse gebouwen opgesteld rondom vierkant erf. Zijdelings aan de straat palende ruime boerenwoning van negen traveeën onder kunstleien zadeldak.
ID: 73777 | Bouwkundig element
Haeyershoek 63 (Brakel)
Semigesloten hoeve met U-vormige aanleg met huidig uitzicht uit het eerste tot tweede kwart van de 20ste eeuw. Bakstenen bedrijfsgebouwen uit het vierde kwart van de 19de eeuw of de 20ste eeuw. Bakstenen boerenwoning van zes traveeën en anderhalve bouwlaag onder doorlopend schilddak. Dwarsschuur met stallen uit het derde kwart van de 19de eeuw.
ID: 73778 | Bouwkundig element
Haeyershoek 65 (Brakel)
Hoeve met U-vormige aanleg. Huidig voorkomen uit het eerste tot tweede kwart van de 20ste eeuw, volgens Poppkaart teruggaand op oudere site. Aan de straat palend, eenvoudige bakstenen boerenwoning van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak. Ten zuiden, aangebouwde dwarsschuur. Ten oosten en ten noorden, stallen.
ID: 73779 | Bouwkundig element
Haeyershoek 80 (Brakel)
Voormalige boerderij, met losse bestanddelen, en café zogenaamd "In den Haze" (zie gevelopschrift), in kern minstens opklimmend tot het tweede kwart van de 19de eeuw, thans uitzicht uit de eerste helft van de 20ste eeuw.
ID: 73780 | Bouwkundig element
Haeyershoek 84 (Brakel)
Achterin gelegen semigesloten hoeve met U-vormige aanleg aan gekasseid toegangspad. Jongere, aangepaste bedrijfsgebouwen met incorporatie van een stal, mogelijk uit het eerste kwart van de 19de eeuw- of ouder. Bakstenen boerenburgerhuis van zes traveeën, verhoogd met halve bouwlaag, onder zadeldak, mogelijk deels opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw met latere aanpassingen.
ID: 43717 | Bouwkundig element
Hauwstraat 79 (Brakel)
Hoeve met bijbehorende wegkapel. Ruggelings aan de straat palende lage, bakstenen boerenwoning, eind 19de eeuw tevens café. Breedhuis van zes traveeën, onder zadeldak, opklimmend tot de 18de eeuw. Rechts van de erftoegang, kleine rechthoekige bakstenen kapel onder zadeldakje, minstens opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw.
ID: 73930 | Bouwkundig element
Hayestraat 7 (Brakel)
Voormalig boerenarbeiderswoning en boswachtershuis, deels opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw, aangepast en uitgebreid in het vierde kwart van de 19de eeuw. Boerenwoning met loodrecht aangebouwde schuur en paardenstal, onder snijdende pannen zadeldaken. Gewitte gevels van deels in baksteen versteende hout- en leembouw. Overdekte steenput met pannen zadeldakje en tweeledig gewit bakhuis.
ID: 73994 | Bouwkundig element
Heinestraat 3 (Brakel)
Hoeve met U-vormige aanleg, grotendeels uit het derde kwart van de 19de eeuw. Rechthoekig binnenerf aan de straatzijde afgesloten door muur met hek tegenover rij van zes linden aan de andere straatkant. In het derde kwart van de 19de eeuw tot stallen verbouwde vroegere woning met kelder. Paardenstal in linker travee.