Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 56455 | Bouwkundig element

Distilleerderij Auguste Pede-Christiaens

Ooststraat 62 (Oostende)
Op het perceel van de distillerie staat begin 19de eeuw een pakhuis, eigendom van een Oostendse plafonneur. Na een verdeling van het geheel in drie woonhuizen, koopt Augustus Pede-Lauwereins, reder in Oostende, het middelste huis, samen met achtergelegen "plaats en gebouwen". De open ruimte wordt met uitzondering van een klein koertje volgebouwd met opslagplaatsen. In 1896 gaat het eigendom door deling over op August Jan Karel Pede-Christiaens, handelaar te Oostende, die op dit adres in de Ooststraat gaat wonen.


ID: 56629 | Bouwkundig element

Gebouwen voor chemische nijverheid

Oudenburgsesteenweg 102 (Oostende)
Industriële vestiging van de voormalige "Union chimique belge", nu in verdeeld bezit van meerdere chemische groepen. Domein gevat tussen spoorweg Oostende-Brussel ten zuiden, de Stationsstraat ten oosten en het kanaal Brugge-Oostende (Oudenburgsesteenweg) ten noorden.


ID: 56628 | Bouwkundig element

Creosoteerwerf van Belgacom

Oudenburgsesteenweg 87 (Oostende)
Site ingesloten tussen de spoorlijn Gent-Oostende (ten zuiden) en het kanaal Plassendale-Oostende (ten noorden). Ruime rechthoekige werf met gebouwen voornamelijk uit de jaren 1920-1930 - vanaf de weg, fabrieksgebouw links en aan de straat gelegen conciërgerie rechts - en installaties in open lucht.


ID: 56630 | Bouwkundig element

Hoeve Meeuwenhof

Polderdijk 1 (Oostende)
Hoeve sluit qua typologie aan bij wat kenmerkend is voor de Noordzeepolders, namelijk hoeves met losse bestanddelen, hier uit de 18de en 19de eeuw. Vanaf de polderdijk ziet men de imposante, niet-gekalkte dwarsschuur met haaks daarop de lange volumes onder lage zadeldaken van boerenhuis met geïncorporeerde stallingen en vrijstaande stal ertegenover. Hoeve met losse verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, U-vormig gegroepeerd rondom een onverhard erf met bewaarde mestvaalt en bakstenen stoepen.


ID: 56660 | Bouwkundig element

Batterij Stutzpunkt Stene

Schorredijk (Oostende)
"Stutzpunkt Stene", een Duitse veldbatterij uit de Tweede Wereldoorlog op de site van een voormalige steenbakkerij, ingesloten tussen Schorredijk, Schorrestraat en Steensedijk. Samen met "veldbatterij Leffinge" deel uitmakend van een vooruitgeschoven (op drie kilometer van de kustlijn) linie van de Atlantikwall (1942-1944) die als zogenaamd landfront samen met het nabijgelegen anti-tankkanaal de havenstad Oostende tegen aanvallen vanuit het land moest beschermen.


ID: 56594 | Bouwkundig element

Gebouwencomplex

Sint-Sebastiaansstraat 16-18 (Oostende)
Sint-Sebastiaanstraat nrs. 16-18. Gebouwencomplex naar verluidt behorend bij voormalige Stedelijke Meisjesschool "<italic>Louisa Maria</italic>" van het laatste kwart van de 19de eeuw (cf. Witte Nonnenstraat nr. 37). Later omgevormd tot de voormalige "DRUKKERIJ OMNIA - UITGEVERIJ EREL - COURRIER DE GAND - COURRIER DU LITTORAL ET DU BRUGES" cf. gevelopschriften (nr. 16), ontmoetingscentru


ID: 56669 | Bouwkundig element

Romp van de Molen van Stene met molenaarswoning

Stenedorpstraat 4 (Oostende)
De Molen van Stene of Plaatsemolen, een bakstenen bergmolen, verving in 1852 een staakmolen. De bewaarde romp is achterin gelegen achter de molenaarswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw, nu een herberg. De molen domineert samen met de Sint-Annakerk de historische dorpskom van Stene.


ID: 56877 | Bouwkundig element

Burgerhuis Fabriek Oliegoed

Torhoutsesteenweg 156 (Oostende)
Licht art-nouveaugetint breedhuis met drie bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak (mechanische pannen), uit begin 20ste eeuw. Lijstgevel van geglazuurde baksteen met gebruik van donkere voor horizontale banden en strekken van accoladebogige bovenvensters met arduinen imposten.


ID: 56880 | Bouwkundig element

Handels- en appartementsgebouw in art deco

Torhoutsesteenweg 172A (Oostende)
Handels- en appartementsgebouwtje in art-decostijl uit interbellum, naar ontwerp van architect A. Schaap (Oostende); naar verluidt eerst garage waarna al vlug melkerij en zuivelhandel zie oorspronkelijke, typische belettering "MILK-PALACE". Hoekpand met twee bouwlagen en drie + circa drie traveeën onder plat dak.


ID: 135209 | Landschappelijk geheel

Ettingebos

Balegem, Oosterzele, Scheldewindeke (Oosterzele)
Dit gebied situeert zich tussen Oosterzele en Scheldewindeke (Oosterzele) in het noorden en Balegem (Oosterzele) in het zuiden. Op het kasteelpark van Keiberg sluit het Ettingebos aan, dat in de vallei van de Ettingebeek gelegen is. Ten zuiden van het Ettingebos bevindt zich de stokerij ‘Van Damme’ en ten westen en zuiden daarvan liggen twee kouters met elk een windmolen.