Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7124 resultaten


ID: 43777 | Bouwkundig element

Villa Roman

Dorpsstraat 57 (Horebeke)
Villa in art-deco-getinte stijl volgens kadasterarchief gebouwd circa 1927 door weduwe van brouwer Aloïs Roman-Uyttersprot van de nabijgelegen brouwerij Roman in Mater. Voortuintje afgesloten door een laag hek aan gemetselde pijlertjes en ijzeren borstweringen tussen bakstenen pijlertjes en op muurtjes.


ID: 131136 | Landschappelijk element

Buxushaag met drie op stam gezette buxusboompjes

Fonteinstraat 5 (Horebeke)
Het erf wordt aan de straatzijde afgesloten met een buxushaag met erin drie op stam gezette buxusboompjes. De haag en de kruinen van de buxusboompjes werden geschoren. De geschoren wintergroene buxushaag is zéér dicht van structuur en voorkwam het uitbreken van het kleinvee dat aanwezig was op het erf. Deze boerentopiary is nog een zeldzaam voorbeeld van hoe men in vroegere tijden het erf af sloot en waarbij men steeds het nuttige met het sierlijke verenigde.


ID: 132027 | Landschappelijk element

Kaphaag bij hakhoutbos Foreest

Foreest (Horebeke)
Een kaphaag van haagbeuk rondom een hakhoutbos met een gemengde samenstelling van tamme kastanje, hazelaar, es en eik. Een recente bomenetage met Canadapopulier is aangeplant. Het hakhoutbos is zo goed als volledig afgeboord, bepaalde stukken van de kaphaag zijn nog zéér representatief, andere delen zijn uitgedund.


ID: 131596 | Landschappelijk element

Twee opgaande lindes als schermbeplanting

Haaghoek 2 (Horebeke)
De hoeve werd hoog op de akker ingeplant en is hierdoor onderhevig aan onaangename weersinvloeden zoals wind en regen. Het was in de Vlaamse Ardennen gebruikelijk om in deze omstandigheden het gebouw aan de zuidwestzijde te voorzien van schermbomen, meestal linden. Met hun dicht bladerdek beschermden de lindebomen de gebouwen tegen weer en wind, ook tegen de zomerse felle zon werden schaduwlinden geapprecieerd om de woning en haar bewoners de nodige koelte te bezorgen.


ID: 43804 | Bouwkundig element

Nieuwe protestantse kerk en kerkhof

Korsele 39 (Horebeke)
Zogenaamde Nieuwe Kerk, gelegen vlak bij de Oude Kerk. De hervormde kerk is gebouwd in 1872 in neogotische stijl naar ontwerp van architect Ch. Vanderstraeten van 1868. Het omringend kerkhof is aan twee zijden omheind met bakstenen muren met ezelsrug. De oudste graftekens op het kerkhof worden voornamelijk gekenmerkt door rechtopstaande stèles.


ID: 131124 | Landschappelijk element

Twee zomerlinden met ingesneden blad op protestants kerkhof Korsele

Korsele 39 (Horebeke)
Twee lindebomen flankeren de protestantse kerk op Korsele. Het zijn twee cultuurvariëteiten van de zomerlinde die veel langzamer groeien en een maximale hoogte van 15 m hebben. De bomen worden in het bijzonder gekenmerkt door een diep en onregelmatig ingesneden blad.


ID: 131126 | Landschappelijk element

Twee treuressen op protestants kerkhof Korsele

Korsele 39 (Horebeke)
Aan de achterkant, voorbij het koor van de protestantse kerk, staat aan beide zijden een treures. Het zijn twee bomen met afhangende - treurende takken, een cultuurvariëteit van de gewone es. Op begraafplaatsen werd het planten van bomen met een treurende kruinvorm regelmatig toegepast.


ID: 131128 | Landschappelijk element

Treurbeuk op protestants kerkhof Korsele

Korsele 39 (Horebeke)
De opgaande treurbeuk groeit achteraan op het protestantse kerkhof, ten noordwesten van de Nieuwe protestantse kerk (gebouwd in 1872) en dicht bij de Oude Kerk (gebouwd in 1794-1795), nabij de scheidingsmuur met het domineehuis. Het is één van de oudste treurbeuken van het land uit het midden van de 19de eeuw met aan de wortels een ingegroeide grafsteen van 1867.


ID: 131129 | Landschappelijk element

Twee geschoren taxussen op protestants kerkhof Korsele

Korsele 39 (Horebeke)
Achter het toegangshek dat naar het kerkhof bij de protestantse kerk leidt, staan twee geschoren taxussen. Twee wintergroene snoeivormen die als welkomstbomen bij de inkom hun opwachting maken. Ze zijn traditioneel geschoren in een afgeronde kegelvorm die doet denken aan een hooimijt.


ID: 43806 | Bouwkundig element

Villa

Korsele 45 (Horebeke)
Bakstenen villaatje met rode pannendaken, volgens kadasterarchief van circa 1910.