20952 resultaten
ID: 43720 | Bouwkundig element
Hul 5 (Brakel)
Hoeve en café gemarkeerd door rij van zeven linden aan de straatkant, naast breed ijzeren toegangshek aan bakstenen hekpijlers met piramidale bekroning. Gewitte bakstenen hoevegebouwen met U-vormige aanleg geopend naar de straat. Achterin gelegen boerenwoning van zeven traveeën onder zadeldak (cementpannen, nok parallel aan de straat), wellicht opklimmend tot de 18de eeuw.
ID: 73784 | Bouwkundig element
Jagersstraat 30 (Brakel)
Hoevetje, volgens kadastergegevens in kern minstens opklimmend tot eerste kwart 19de eeuw, in derde kwart 19de eeuw verlengd in noordoostelijke richting en later nog aangepast.
ID: 73786 | Bouwkundig element
Jagersstraat 83 (Brakel)
Oorspronkelijk semigesloten complex met U-vormige aanleg volgens kaartmateriaal minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, in de 19de en 20ste eeuw diverse malen verbouwd en vergroot tot gesloten hoeve.
ID: 43721 | Bouwkundig element
Kanakkendries 1 (Brakel)
Overhoeks aan de straat palende gesloten hoeve; bakstenen hoevegebouwen, merendeels uit het derde kwart van de 19de eeuw, vervangen oudere hoeve; markerende linde ten oosten aan straathoek. Rechthoekige gekasseide binnenplaats met centrale mestvaalt. Bakstenen boerenwoning met aansluitende stallen onder pannen zadeldak, gedateerd 1867. Eenvoudig rechthoekig bakstenen wegkapelletje, gebouwd kort na de Eerste Wereldoorlog. Afzonderlijk aan de overzijde van de straat gelegen houten dwarsschuur op bakstenen onderbouw.
ID: 43722 | Bouwkundig element
Kanakkendries 10 (Brakel)
Hoeve met bakstenen gebouwen onder kunstleien zadeldaken, vermoedelijk deels opklimmend tot begin 19de eeuw met jongere uitbreidingen en aanpassingen. Langgerekt ondiep voorerf onder andere afgesloten door ijzeren toegangshek. Spitsbogige gevelnis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.
ID: 308544 | Bouwkundig element
Kapellen 10 (Brakel)
Gesloten hoeve in kern opklimmend tot de 19de eeuw, waarvan de configuratie tot stand kwam vóór 1939. De hoeve omvat een boerenhuis uit de jaren 1920-1930 en historische bijgebouwen, waaronder een tot de 19de eeuw opklimmende stal en schuur.
ID: 74065 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteeldreef 2 (Brakel)
Kasteelpark met rechthoekige omgrachting en kleine vijver, minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw; grachtenpatroon mogelijk deels teruggaand op een aangepaste oudere site met walgrachten. Kasteel van twee bouwlagen op hoog souterrain met gewelfde ruimten, vermoedelijk circa 1850 door de familie Vermeulen vrijwel herbouwd. Poortgebouw uit de 17de eeuw achter de gemetste bakstenen brug over de noordelijke kasteelgracht. Kapelletje van 1943, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Banneux. Dreef van opgaande linden, ten oosten van het kasteel ommuurde moestuin en enkele bos- en graslandpercelen.
ID: 74067 | Bouwkundig element
Kasteeldreef 5 (Brakel)
Hoeve van het semigesloten type aan heden afgesneden en lager gelegen oude straatbocht. Gewitte bakstenen hoevegebouwen met overwegend kunstleien bedaking, nog merendeels uit de eerste helft van de 19de eeuw met jongere aanpassingen en uitbreidingen. Naast de gekasseide toegangsweg, bijbehorende rest van wegkapel.
ID: 73794 | Bouwkundig element
Kasteelstraat 49 (Brakel)
De voormalige directeurswoning rechts van het klooster van de zusters van het Heilig Hart van Maria, werd gebouwd in 1864-1866 en is opgevat als een weinig achterin gelegen vrijstaand alleenstaand burgerhuis met dubbelhuisopstand met omringende tuin omsloten door een bakstenen tuinmuur. De centrale toegang met ijzeren toegangshek aan bakstenen hekpijlers en het gekasseide toegangspad liggen in de as van de woning.
ID: 73812 | Bouwkundig element
Kiekenstraat 3 (Brakel)
Hoevetje met losse bestanddelen, bereikbaar via smal pad. Huidig uitzicht het het eerste kwart van de 20ste eeuw, teruggaand op ouder gebouw. Boerenwoning van anderhalve bouwlaag en zes traveeën + rechts aangebouwde schuur onder zadeldak. Ten westen, bakhuis; ten oosten, lager aangebouwde stal. Klein diephuisje, voorheen pachtershuis, recent samengevoegd bij nummer 3.