Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4552 resultaten


ID: 23449 | Bouwkundig element

Herberg Het Paradijs

Lichterveldsestraat 1C (Roeselare)
Wederopgebouwde herberg van 1920 naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare), in een omhaagde tuin met oude rode beuken; ten westen, stalling uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 130642 | Landschappelijk element

Kruispuntlinde met veldkruis

Moorseelsesteenweg, Sterrebosdreef (Roeselare)
Bij een kruispunt van wegen staat een opgaande linde voorzien van een boomkruis.


ID: 130778 | Landschappelijk element

Gekandelaarde Hollandse lindenrij bij kwadrantvijver in domein Kaasterkasteel

Moorseelsesteenweg (Roeselare)
In het noordwestelijk parkgedeelte bevindt zich een sterrebos. De op het oosten georiƫnteerde dreef komt uit bij twee kwadrantvijvers. Die zijn beiden aan het westelijk boogsegment afgeboord met een lijnaanplanting van gekandelaarde linden. Het zuidelijke segment bestaat uit een lijnaanplanting van Hollandse linde, oorspronkelijk aangelegd met 21 bomen waarvan er op het moment van de inventarisatie nog 17 stuks van stonden. De linden zijn een relict uit de 18de-eeuwse tuinaanleg en hebben stamomtrekken van meer dan 3 meter.


ID: 130779 | Landschappelijk element

Gekandelaarde Hollandse lindenrij bij kwadrantvijver in domein Kaasterkasteel

Moorseelsesteenweg (Roeselare)
In het noordwestelijk parkgedeelte bevindt zich een sterrebos. De op het oosten georiƫnteerde dreef komt uit bij twee kwadrantvijvers. Die zijn beiden aan het westelijk boogsegment afgeboord met een lijnaanplanting van gekandelaarde linden. Het noordelijke segment bestaat uit een lijnaanplanting van Hollandse linde, oorspronkelijk aangelegd met 21 bomen waarvan er op het moment van de inventarisatie nog 14 stuks stonden. De linden zijn een relict uit de 18de-eeuwse tuinaanleg en hebben stamomtrekken van meer dan 3 meter.


ID: 130780 | Landschappelijk element

Cirkelvormig lindenprieel in domein Kaasterkasteel

Moorseelsesteenweg (Roeselare)
Een bomencirkel van linden als overblijfsel van een lindenprieel (plantaardige structuur) op de plaats van of bij een inmiddels verdwenen gebouwtje. Op de primitieve kadasterkaart van 1829 is op deze plaats een vierkant gebouwtje getekend. Bij het lindenprieel staan nog vier zuilfragmenten. De omtrek van de cirkel is 15.5 meter; de zwaarste stamomtrek is 60 cm en op het moment van de inventarisatie waren nog 15 linden aanwezig in een onregelmatig plantverband. Nadat het oorspronkelijk beheer, snoeien en scheren, werd gestopt is de lindenaanplanting doorgeschoten en zijn ze uitgegroeid tot boompjes.


ID: 130782 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van haagbeuk in domein Kaasterkasteel

Moorseelsesteenweg (Roeselare)
In het noordwestelijk parkgedeelte bij het kasteeldomein Kaasterkasteel is een sterrebos aangelegd in de 18de eeuw. Dwars door het centrum van de centrale sterredreef loopt een dubbele lijnaanplanting van geknotte haagbeuken. Dit relict is het restant van een lovergang of berceau die deel uitmaakte van de oorspronkelijke parkaanleg.


ID: 130783 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van haagbeuk in domein Kaasterkasteel

Moorseelsesteenweg (Roeselare)
Een dubbele lijnaanplanting van geknotte haagbeuken als restant van een lovergang of berceau in het park bij het kasteeldomein Kaasterkasteel.


ID: 130777 | Landschappelijk element

Opgaande plataan in domein Kaasterkasteel

Moorseelsesteenweg 2 (Roeselare)
Een mooie en zwaar ontwikkelde plataan staat solitair in het park ten zuiden van het kasteel. In 2007 had de boom een stamomtrek van 525 cm, een kruindoormeter van 29 meter en een vermoedelijke hoogte van circa 40 meter.


ID: 23662 | Bouwkundig / Landschappelijk element

't Kasteeltje ter Betse met welkomstlindes

Ter Bets 12 (Roeselare)
Omwalde hoeve met losse, verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken (mechanische pannen), gegroepeerd rond een begrint erf. Drie oude welkomstlindes aan erftoegang.


ID: 132048 | Landschappelijk element

Taxus als schermbeplanting bij de Breembosmolen

Braambos 13 (Ronse)
Deze taxus geeft beschutting aan het molenrad. Dit is een gebruik dat nog dateert uit de tijd dat het rad en bijhorende constructies uit hout werden vervaardigd en tegen het uitdrogen dienden beschermd te worden. Meestal werd hiervoor linde aangewend omdat lindebladeren een zeer goed zonnescherm produceren. Hier bij de Breembosmolen heeft de wintergroene taxus deze beschermende rol overgenomen.