Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 36743 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Steenberghoeve met omgeving

Langestraat 21 (Oosterzele)
Boerenwoning van één bouwlaag en zeven traveeën onder zadeldak uit de 18de eeuw, met drie zandstenen kruiskozijnen en één bolkozijn, met zandstenen negblokken. Pomp met watervergaarbak tegen de deurtravee tegenover een oude waterput. Aansluitende koestallen met een getoogde staldeur in de achtergevel. Verder nog kalver- varkensstallen, Zijdelings aanleunende kalverstal met brasbakken, onder lessenaarsdak. Op het achtererf: begroeide heuvel met overwelfde aardappelkelder. Langs de hoeve passeert de Kerkwegel naar Gijzenzele. De omgeving van de hoeve heeft zijn agrarisch karakter behouden.


ID: 36714 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Leeg Bracht 23 (Oosterzele)
Hoeve van het gesloten type met bakstenen hoevegebouwen onder zadeldaken, recent gerenoveerd met grosso modo bewaarde volumes doch vrij fantaisistisch gerestaureerde gevels met verwerking van recuperatiemateriaal. Brouwhuis met links van de doorrit naar het erf, een ingemetste zandstenen gevelsteen met jaartal 1788, rechts ervan een spitsboogvormige gevelnis. Een afzonderlijk ééndelig bakhuis ten oosten.


ID: 36715 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Meerlaanstraat 18 (Oosterzele)
Voormalige hoeve van het semigesloten type, met ijzeren toegangshek aan de straat.


ID: 36718 | Bouwkundig element

Guillotinemolen

Molenstraat (Oosterzele)
De molen werd opgericht in 1798 als koren- en oliemolen; tegelijkertijd werd ook de nog bestaande molenaarswoning opgetrokken. De Guillotinemolen is een vrij grote, ronde bakstenen bovenkruier met een brede basis en een sterk conische kuip met vier zolderniveaus.


ID: 36721 | Bouwkundig element

Molenaarswoning met watermolen

Muldershof 2 (Oosterzele)
Molenhuis met watermolen aan de Molenbeek, reeds vermeld in 1446. Molenhuis, na het stilleggen van het rad in 1953, in 1954 aangepast tot woonhuis; één bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak. Van de vroegere korenwatermolen bleef enkel het plaatijzeren waterwiel met houten maalgoot bewaard tegen de achtergevel van het molenhuis en de trapsgewijze afgebouwde strekdam.


ID: 36673 | Bouwkundig element

Brouwerij en afspanning

Oude Wetterse steenweg 1 (Oosterzele)
Wisselplaats voor postkoetsen en overnachtingsplaats voor postkoetsiers. Heden grotendeels vrijstaand onderkelderd herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met neoclassicistisch getinte lijstgevel met dubbelhuisopstand, maar in de 20ste eeuw bekleed met een parement van oranje baksteen.


ID: 36825 | Bouwkundig element

Brouwerij

Pelgrim 4 (Oosterzele)
Aan de straat palend diephuis van twee bouwlagen en heden drie resterende traveeën, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw maar met aanpassingen uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Bakstenen linker zijgevel van vijf traveeën.


ID: 36779 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Rattepas 22 (Oosterzele)
Hoeve van het semigesloten type met omhaagde boomgaard. Boerenwoning van één bouwlaag en vier traveeën, onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Rechts aanleunende stal met pomp. Haaks ingeplante gewitte bakstenen dwarsschuur en wagenhuis. Kleinere bedrijfsgebouwen aan de straatkant met ingebouwde bakoven.


ID: 200007 | Bouwkundig element

Romp van Roosbloemmolen

Roosbloemstraat (Oosterzele)
De Roosbloemmolen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier uit 1884.


ID: 36830 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteelpark met bijgebouwen van verdwenen Oud kasteel van Scheldewindeke

Schaperstraat 2-4 (Oosterzele)
Sloping van het oud kasteel in 1780 en oprichting van een nieuw kasteel. In 1957: sloping van dit kasteel en aanpassing van één van de twee dienstvleugels met stallen op het voorhof tot woning. Aan de straat, achtdelige ijzeren afsluiting met openzwaaiend hek in het midden tussen vierkante bakstenen hekpijlers, tegenover het verdwenen kasteel. Resten van funderingen van het gesloopte kasteel ten noorden. In de zuidwestelijke hoek van het kasteeldomein, gewit bakstenen woonhuis en een landelijk bedrijfsgebouw binnen een ommuurde moestuin.