Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4939 resultaten


ID: 34197 | Bouwkundig element

Electriciteitscentrale

Zaffelare-Dorp 77-79 (Lochristi)
Voormalige elektriciteitscentrale gebouwd naar ontwerp van architect O. Clemminck, volgens opschrift links in de plint van 1916.


ID: 34229 | Bouwkundig element

Weverij Uyttenhove

Zavel 7 (Lochristi)
Voormalige weverij Uyttenhove, heden gemeentelijk polyvalent centrum. Voorin gebouwde kleine villa met art-deco-inslag, vroegere conciërgewoning van het bedrijf, op de achter aansluitende elektriciteitscabine uit 1931.


ID: 135196 | Landschappelijk geheel

Daknamse Meersen

Daknam, Lokeren (Lokeren)
De Daknamse Meersen behoren tot de Durmevallei en worden gekenmerkt door het voorkomen van een kleinschalig landschap: kleine percelen hooiland en grasland worden begrensd door grachten met open water of begroeid met verlandingsvegetaties, al dan niet omzoomd door knotwilgen en elzenstruiken. De kleinschalige dorpskern van Daknam ligt in het noorden van het gebied.


ID: 135195 | Landschappelijk geheel

Molsbroek

Lokeren (Lokeren)
Het Molsbroek is een meersengebied aan de Durme; juist stroomafwaarts Lokeren gelegen. Tijdens de middeleeuwen werden langs de riviergeul van de Durme de dijken aangelegd en via sluizen zal men eeuwenlang de invloed van de getijden pogen te beheersen.


ID: 302113 | Bouwkundig element

Sociale woonwijk Bergendries

Acacialaan 1-30, 31-35, Berkenlaan 1-30, 32-42, Beukenhof 1-2, 5-24, 12A, Beukenlaan 2-8, 9-34, 35-57, Dennenlaan 1-30, 31, Grijze-Bosplein 1-22, 23, Jasmijnstraat 1-10, 12-28, Kerselarenlaan 1-7, 12-16, Slagveldstraat 19-23, 47-87 (Lokeren)
Volkswijk, in 1949-1954 gebouwd door de sociale huisvestingsmaatschappij Tuinwijk en de NV Lokerse Spinnerijen en Woningbouw, naar ontwerp van Frans De Groodt, Fernand de Bruyn, Marcel Vermeulen, Ernest Keppens, Willy Van Bogaert en Lucien Van Kerckhove, die ook het Beukenhof ontwierp.


ID: 18119 | Bouwkundig element

Hoekhuis met herberg en weegbrug

Amand De Vosstraat 9, Eksaarde-dorp 65 (Lokeren)
Hoekhuis met herberg en woning uit de tweede helft van de 19de eeuw; twee bouwlagen onder afgesnuit zadeldak. Weegbrug ingewerkt in het voetpad.


ID: 301323 | Bouwkundig element

Stadskern Lokeren

Bosmanstraat, Durmelaan, Gasstraat, Groentemarkt, Grote Kaai, Kapellestraat, Kazernestraat, Kerkplein, Kerkstraat, Knokkestraat, Koophandelstraat, Lindestraat, Luikstraat, Markt, Molenstraat, Nijverheidstraat, Oude Vismijn, Patershof, Poststraat, Prosper Thuysbaertlaan, Roomstraat, Schoolstraat, Sint-Laurentiusplein, Stationsplein, Stationsstraat, Torenstraat, Vieremmersstraat, Voermanstraat, Vrijheidsplein, Zand (Lokeren)
De stadskern van Lokeren bestaat uit het zuidelijk gedeelte met de historische stadskern en het noordelijk deel rond de 19de-eeuwse wijk in de buurt van het station.


ID: 18133 | Bouwkundig element

Kapel der Miraculeuze kruisen en kruiswegkapellen

Eksaarde-dorp, Kruiskapeldreef, Oosteindeken, Ramstraat (Lokeren)
Bedevaartkapel, in 1626 gebouwd op de plaats waar in 1317 twee kruisen gevonden werden waaraan bovenmenselijke krachten toegeschreven worden. Op de ongeveer 2 kilometer lange weg van de kerk tot aan de kapel zijn veertien kruiswegkapelletjes geplaatst, in zandsteenbouw op arduinen sokkel en daterend van 1877.


ID: 18124 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie met tuin

Eksaarde-dorp 102 (Lokeren)
De pastorie van de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie werd in het derde kwart van de 19de eeuw gebouwd in neoclassicistische stijl, ten westen van de kerk. Links en rechts van het hoofdvolume bevinden zich bakstenen bijgebouwen van vier traveeën en één bouwlaag onder een met pannen belegd zadeldak. Bij de pastorie hoort een tuin in landschappelijke stijl.


ID: 217079 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa ter Beuken met park

Groendreef 8 (Lokeren)
De Villa is een kwalitatief en goed bewaard voorbeeld van een vrijstaande landelijke villa met omliggend park, gebouwd in 1914 naar ontwerp van de Gentse architect Prosper Alfred Buyck en rijkelijk ingericht onder begeleiding van de Brusselse decorateur-interieurarchitect G.F. Bage. De imposante villa is achterin gelegen in een afgesloten parkdomein in landschappelijke stijl, waarvan de aanleg van het park teruggaat tot de tweede helft van de 19de eeuw. In het park bevinden zich onder andere een betonnen brug in art-decostijl, gietijzeren bruggetjes, restanten van een ijskelder en een conciërgewoning.